, Σάββατο
15 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για την «Ασφάλεια στους δρόμους» από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, κατά την οποία η κίνηση στους ελληνικούς δρόμους θα έχει κατακόρυφη αύξηση λόγω του τουρισμού και των διακοπών, το τμήμα Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση για την «Ασφάλεια στους δρόμους», στην πλατεία Αριστοτέλους, την Κυριακή 26 Μαΐου, στις 18.30 το απόγευμα.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση, αλλά και η ενημέρωση των πολιτών για τα τροχαία ατυχήματα. Και αυτό ώστε αφενός η κίνηση στους ελληνικούς δρόμους να διεξάγεται ασφαλέστερα και αφετέρου η αντιμετώπιση τυχόν τροχαίων ατυχημάτων να γίνεται με τον κατάλληλο για την ασφάλεια των εμπλεκομένων τρόπο. Άλλωστε κάθε χρόνο στην Ελλάδα τα τροχαία ταλαιπωρούν χιλιάδες συμπολίτες μας, είτε τους ίδιους, είτε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των ατυχημάτων. Επίσης, την αντιμετώπιση των περιστατικών στους δρόμους και τις πρώτες βοήθειες που δίνονται στις περιπτώσεις των τροχαίων με αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες. Θα υπάρξουν, μάλιστα, και προσομοιώσεις με πραγματικά οχήματα. Μέσω αυτών, οι διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα δείξουν πως ακριβώς οφείλουν να αντιδράσουν όσοι βρεθούν πρώτοι στο σημείο ενός συμβάντος, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι τραυματίες μέχρι να προσεγγίσουν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Τα σενάρια που θα παρουσιαστούν θα περιλαμβάνουν το σύνολο της αλυσίδας διάσωσης. Αυτά θα ξεκινάνε από τις άμεσες ενέργειες, όπως είναι η κατάλληλη σήμανση και η κλήση σε βοήθεια. Αλλά και το κρίσιμο ζήτημα του απεγκλωβισμού των τραυματιών με τις κατάλληλες ανά περίπτωση κινήσεις. Διαφορετικές είναι δηλαδή οι συνθήκες όταν θα πρέπει να κοπεί ένα αυτοκίνητο ή να σβηστεί μια φωτιά που έχει ανάψει. Όπως διαφορετικές είναι οι κινήσεις όταν θα πρέπει να γίνουν για να αφαιρεθεί το κράνος ενός μοτοσικλετιστή ή να ακινητοποιηθεί ένας τραυματίας.

Προκειμένου να εκπέμψει ισχυρό σήμα για την οδική ασφάλεια στην εκδήλωση θα παρέμβει ο γνωστός παλαίμαχος οδηγός αγώνων αυτοκινήτου Ιαβέρης, κατά κόσμον Αναστάσιος Μαρκουίζος. Επίσης, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Τροχαίας. Μάλιστα, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από «τις μάχες στους δρόμους». Ακόμη, θα χαιρετίσουν ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο πρόεδρος του Ελληνικού ερυθρού Σταυρού Δρ. Αντώνιος Αυγερινός. Παράλληλα εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό.

Η εκδήλωση του τμήματος Θεσσαλονίκης του ΕΕΣ της 26ης Μαΐου τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.