Σημαντικές εξελίξεις για μεγάλα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα και στα έργα που αλλάζουν τον συγκοινωνιακό χάρτη της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.
Μιλώντας στο 16ο Συνέδριο «Capital Link Sustainability», ο υπουργός αποκάλυψε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι προσωρινοί ανάδοχοι για δύο σημαντικά οδικά έργα ΣΔΙΤ:
-
τον άξονα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα
-
και το έργο Δράμα – Αμφίπολη
Όπως τόνισε, τα έργα μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν βασικό εργαλείο για την επιτάχυνση κρίσιμων υποδομών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Flyover Θεσσαλονίκης: Στο 50% η πρόοδος
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο μεγάλο έργο του Flyover στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας πως έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 50% του φυσικού αντικειμένου.
Η υπερυψωμένη λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας θεωρείται ένα από τα πιο φιλόδοξα κυκλοφοριακά έργα της πόλης, με στόχο την αποσυμφόρηση της περιφερειακής οδού και τη βελτίωση των μετακινήσεων.
Το Μετρό Καλαμαριάς έρχεται το καλοκαίρι
Ο υπουργός επανέλαβε επίσης ότι η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.
Η νέα επέκταση θα προσθέσει:
-
4,8 χιλιόμετρα γραμμής
-
και 5 νέους σταθμούς
ενισχύοντας σημαντικά τη σύνδεση των ανατολικών περιοχών της πόλης με το κέντρο.
Τα έργα που «τρέχουν» σε όλη τη χώρα
Ο Χρίστος Δήμας παρουσίασε συνολικά την πορεία των μεγάλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ των οποίων:
-
ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης
-
το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι
-
ο αυτοκινητόδρομος Ε65
-
η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας
-
η ανανέωση του στόλου λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
-
καθώς και μεγάλα οδικά έργα όπως Μπράλος – Άμφισσα και Ιωάννινα – Κακαβιά
Για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, μάλιστα, σημείωσε πως η κατασκευαστική πρόοδος πλησιάζει πλέον το 70%.
Έμφαση στις ανθεκτικές υποδομές
Ο υπουργός υπογράμμισε πως η κυβερνητική στρατηγική δίνει προτεραιότητα σε σύγχρονες και ανθεκτικές υποδομές, με έμφαση στη βιωσιμότητα και στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων — ευρωπαϊκών και εθνικών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κάθε έργο υποδομής δεν αποτελεί μόνο μια τεχνική παρέμβαση αλλά μια επένδυση που επηρεάζει άμεσα:
-
την ασφάλεια
-
την προσβασιμότητα
-
την ποιότητα ζωής
-
και τις προοπτικές ανάπτυξης των επόμενων γενεών.


