Σήμερα, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμάται η μνήμη του Οσίου Κοσμά του Ζωγραφίτη και του Ιερομάρτυρα Φωκά, επισκόπου Σινώπης.
Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι:
- Ζωγραφιά
- Λουίζα, Λοΐζος
- Φωκάς, Φώκιος
- Φώκης, Φωκία, Φωκίνα
Όσοι έχουν τα παραπάνω ονόματα έχουν σήμερα την ονομαστική τους εορτή.
Όσιος Κοσμάς ο Ζωγραφίτης
Ο Όσιος Κοσμάς ο Ζωγραφίτης καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Βουλγαρίας. Από νεαρή ηλικία έλαβε μόρφωση και έμαθε την ελληνική και τη βουλγαρική γλώσσα.
Όταν οι γονείς του αποφάσισαν να τον παντρέψουν, εκείνος επέλεξε να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο και έφυγε κρυφά για το Άγιον Όρος. Εκεί εγκαταστάθηκε στη Μονή Ζωγράφου, όπου έπειτα από λίγο καιρό έγινε μοναχός και ανέλαβε το διακόνημα του εκκλησιαστικού.
Σύμφωνα με την παράδοση, κατά τη διάρκεια πανήγυρης στη Μονή Βατοπαιδίου, ο Όσιος Κοσμάς είδε με έκπληξη τη Θεοτόκο να υπηρετεί τους μοναχούς της μονής.
Η αρετή και η πνευματική του πορεία οδήγησαν τον ηγούμενο να τον προορίσει για την ιεροσύνη. Μετά από προσευχή, ο Όσιος Κοσμάς έλαβε την ευλογία να αποσυρθεί στην έρημο, όπου ασκήτεψε και δεχόταν ανθρώπους που προσέρχονταν για εξομολόγηση.
Η παράδοση αναφέρει ότι αξιώθηκε να αποκτήσει χαρίσματα, μεταξύ των οποίων η θαυματουργία, τα θεία οράματα και η πρόγνωση του τέλους του.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα γεγονότα που ακολούθησαν τον θάνατό του. Κατά τη νεκρώσιμο ακολουθία, σύμφωνα με την παράδοση, συγκεντρώθηκαν άγρια ζώα από την έρημο γύρω από το σημείο της ταφής του.
Ο Όσιος Κοσμάς ο Ζωγραφίτης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ασκητές της Μονής Ζωγράφου. Το κελί του, σε σπήλαιο κοντά στη μονή, σώζεται μέχρι σήμερα και συνδέεται με την ασκητική του ζωή.
Ο Όσιος Κοσμάς εκοιμήθη στις 22 Σεπτεμβρίου 1323 και τάφηκε στο κελί του. Σύμφωνα με την παράδοση, σαράντα ημέρες αργότερα αναζητήθηκε το λείψανό του, χωρίς όμως να εντοπιστεί.



