Νέα στοιχεία για τις οικονομικές συναλλαγές του προέδρου της ΜΚΟ «Παιδική Χαρά» και της συντρόφου του προκύπτουν από συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για χρήματα που συγκεντρώνονταν μέσω εράνων για παιδιά με σοβαρές ασθένειες.
Στους διαλόγους, οι δύο συζητούν για ποσά που μεταφέρθηκαν μεταξύ λογαριασμών, προσωπικές δαπάνες και πληρωμές. Σε χαρακτηριστικό σημείο, η γυναίκα εμφανίζεται αιφνιδιασμένη από το ύψος των εξόδων, λέγοντας: «Έφαγα εγώ 20 χιλιάρικα; Έχω πάθει σοκ τώρα».

Οι συνομιλίες αποτελούν μέρος του υλικού που έχει παρουσιαστεί δημοσιογραφικά. Η προέλευση των χρημάτων και η σύνδεση κάθε συναλλαγής με τις δωρεές αποτελούν αντικείμενο της έρευνας και δεν αποδεικνύονται αυτοτελώς από τα συγκεκριμένα αποσπάσματα.
«Έχουμε φάει τόσες χιλιάδες μέσα σε λίγες μέρες»
Σε μία από τις συνομιλίες, η σύντροφος του προέδρου αναφέρει ότι εξετάζει τις τραπεζικές κινήσεις και σκοπεύει να καταγράψει αναλυτικά τα έξοδα.
«Έχουμε φάει τόσες χιλιάδες μέσα σε λίγες μέρες», λέει, προσθέτοντας ότι πρέπει να περιορίσουν τις δαπάνες. Αναφέρεται επίσης σε 500 ευρώ που κατέβαλε για θεραπείες και δηλώνει ότι μετάνιωσε για το έξοδο.
Ο πρόεδροςς συζητά μαζί της για μεταφορές αρκετών χιλιάδων ευρώ, επιχειρώντας να διευκρινίσει ποια ποσά της είχε στείλει και ποια είχε λάβει ο ίδιος. Εκείνη απαντά ότι δεν εντοπίζει τα χρήματα που θεωρεί ότι θα έπρεπε να διαθέτει και απαριθμεί αγορές, μεταξύ των οποίων φόρεμα αξίας 200 ευρώ και εισιτήρια.
Στον ίδιο διάλογο γίνεται λόγος για μεταφορά 5.000 ευρώ, φορολογική υποχρέωση και καταχώριση εμβάσματος με αιτιολογία «προκαταβολή τιμολογίου». Από το δημοσιοποιημένο απόσπασμα δεν προκύπτει πλήρης εικόνα για τον τελικό αποδέκτη και την πραγματική αιτία της συναλλαγής.
Η προσέγγιση γνωστού τραγουδιστή
Άλλη συνομιλία αφορά την επικοινωνία με γνωστό τραγουδιστή για πιθανή δωρεά.
Η γυναίκα ενημερώνει τον πρόεδρο ότι ο καλλιτέχνης απάντησε και ζήτησε να μιλήσουν την επόμενη ημέρα. Προτείνει να του ζητήσουν ένα σχετικά μικρό ποσό, εξηγώντας συγκεκριμένα ποιες ανάγκες θα κάλυπτε.
Η αναφορά σε δωρητή δεν υποδηλώνει γνώση ή συμμετοχή του στις υπό διερεύνηση πράξεις. Το ενδιαφέρον των Αρχών επικεντρώνεται στον τρόπο συγκέντρωσης και διαχείρισης των χρημάτων.
Οι αναφορές σε προσωπικές δαπάνες
Στα αποσπάσματα περιλαμβάνεται και επικοινωνία της γυναίκας με υπάλληλο κλινικής για αισθητική παρέμβαση. Ζητά ενημέρωση από τη γιατρό και αναφέρει ότι το κόστος δεν αποτελεί το βασικό της κριτήριο.

Σε διαφορετική συνομιλία με τη μητέρα της, ισχυρίζεται ότι είχε χαρίσει 50.000 ευρώ, αναφερόμενη σε οικογενειακό ζήτημα. Η δήλωση αυτή παραμένει ισχυρισμός της ίδιας και δεν τεκμηριώνει από μόνη της ούτε την καταβολή ούτε την προέλευση του ποσού.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Η «Παιδική Χαρά», με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωνε χρήματα μέσω δημόσιων εκκλήσεων για την υποστήριξη παιδιών με βαριές ασθένειες και των οικογενειών τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έχουν δημοσιοποιηθεί, εξετάζονται 92 ερανικές δράσεις για 74 ωφελούμενα πρόσωπα. Σε επιμέρους έλεγχο για 34 οικογένειες, οι Αρχές υπολογίζουν ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 3,94 εκατ. ευρώ, ενώ αποδόθηκαν στους δικαιούχους περίπου 1,11 εκατ. ευρώ.
Η έρευνα επεκτείνεται επίσης σε στοιχηματικές συναλλαγές και φερόμενη χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων. Οι νέοι διάλογοι εξετάζονται στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο, με ζητούμενο να αποσαφηνιστεί η διαδρομή των δωρεών και η ευθύνη κάθε εμπλεκομένου.




