Τον φερόμενο τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος χειραγώγησης αγώνων στο
μπάσκετ περιγράφουν οι καταθέσεις μαρτύρων που περιλαμβάνονται στη σχετική δικογραφία.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι καταγγελλόμενες επαφές με διαιτητές, οι ισχυρισμοί περί επιρροής στους ορισμούς της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ), αλλά και οι αναφορές σε οικονομικές συμφωνίες που φέρονται να συνδέονταν με την άνοδο του Προμηθέα Πατρών στην Α1 το 2016.
Στις μαρτυρίες περιγράφεται ο ρόλος του επιχειρηματία Γιώργου Μαυραγάνη, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ γίνεται λόγος και για πρόσβαση σε πληροφορίες που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, δεν θα έπρεπε να είναι διαθέσιμες πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους.
Μεταξύ άλλων, διαιτητής φέρεται να παραδέχεται τη συμμετοχή του σε χειραγωγήσεις αγώνων, περιγράφοντας τις κατευθύνσεις που υποστηρίζει ότι λάμβανε. Σε άλλη κατάθεση, πρώην παράγοντας του Φάρου Κερατσινίου αναφέρεται σε συμφωνία για την παραίτηση της ομάδας του από την άνοδο στην Α1, υποστηρίζοντας ότι παρέλαβε 100.000 ευρώ σε μετρητά μέσα σε σακούλα.
Η σχέση του διαιτητή με τον επιχειρηματία και οι ορισμοί στην ΚΕΔ
Σύμφωνα με την κατάθεση του διαιτητή, η γνωριμία του με τον κατηγορούμενο επιχειρηματία έγινε το 2009, όταν εκείνος ήταν ακόμη αθλητής του μπάσκετ. Όπως υποστηρίζει, οι επαφές τους έγιναν συχνότερες από το 2011, όταν ο επιχειρηματίας επισκεπτόταν το καζίνο της Πάρνηθας, όπου ο ίδιος εργαζόταν ως σερβιτόρος-μπάρμαν στον χώρο VIP.
Ο μάρτυρας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην πρόβλεψη του επιχειρηματία για την εκλογή του Βαγγέλη Λιόλιου στην προεδρία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ).
Όπως καταθέτει, περίπου δύο χρόνια πριν από την εκλογή του κ. Λιόλιου, ο επιχειρηματίας φέρεται να του είπε: «Παίξε το σπίτι σου ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΟΚ». Σύμφωνα με τον ίδιο, τον προέτρεψε μάλιστα να στοιχηματίσει στην εκλογή του, καθώς η σχετική απόδοση ανερχόταν τότε στο 2,25.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους ισχυρισμούς του διαιτητή περί ελέγχου των ορισμών από τον επιχειρηματία. Ερωτηθείς εάν γνώριζε ότι ο τελευταίος επηρέαζε την ΚΕΔ και με ποιον τρόπο, φέρεται να απάντησε:
«Ναι, γνωρίζω ότι έλεγχε την ΚΕΔ, γιατί κάθε φορά που παραπονιόμουν επειδή δεν διαιτήτευα για τρεις-τέσσερις αγωνιστικές στην Α2, τον έπαιρνα τηλέφωνο και με όριζε σε αγώνα. Έλεγχε όλη την ΚΕΔ».
Με βάση όσα περιγράφει στην κατάθεσή του, η επικοινωνία με τον επιχειρηματία αρκούσε για να επιστρέψει στους ορισμούς, ακόμη και έπειτα από αρκετές αγωνιστικές εκτός δράσης.
Η αναφορά στον αγώνα Ιονίου Κέρκυρας – Προμηθέα Πατρών Β’
Ο διαιτητής φέρεται να περιγράφει και συγκεκριμένο περιστατικό που αφορά την αναμέτρηση Ιόνιος Κέρκυρας – Προμηθέας Πατρών Β’, η οποία διεξήχθη στις 20 Ιανουαρίου 2026.
Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, παρότι ο Προμηθέας διέθετε καλύτερη ομάδα, υπήρχε πρόθεση να διασφαλιστεί η νίκη του, με τον ίδιο να ορίζεται ως δεύτερος διαιτητής.
«Ενώ είχε σαφώς καλύτερη ομάδα ο Προμηθέας, ήθελαν να διασφαλίσουν τη νίκη του Προμηθέα, ορίζοντάς με ως δεύτερο διαιτητή», φέρεται να κατέθεσε.
Ερωτηθείς εάν είχε προηγηθεί επικοινωνία με τον επιχειρηματία, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι έλαβε το ακόλουθο μήνυμα:
«Μου είπε ότι θα κερδίσει ο Προμηθέας, αλλά, “για να το σιγουρέψουμε, κάνε το ταξιδάκι σου στην Κέρκυρα”».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι τελικά ο Προμηθέας επικράτησε χωρίς να χρειαστεί να προβεί σε κάποια ιδιαίτερη ενέργεια από την πλευρά του, καθώς, όπως ανέφερε, η ομάδα ήταν αγωνιστικά ανώτερη.
«Το αποτέλεσμα ήταν υπέρ του Προμηθέα, χωρίς να αναγκαστώ να εκτεθώ πολύ, αφού ο Προμηθέας ήταν καλύτερη ομάδα», φέρεται να δήλωσε.
Η καταγγελλόμενη συμφωνία για την άνοδο στην Α1 το 2016
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και η κατάθεση πρώην παράγοντα του Φάρου Κερατσινίου, ο οποίος αναφέρεται στα γεγονότα που ακολούθησαν τους αγώνες για την άνοδο στην Α1 το 2016, όταν η ομάδα του αντιμετώπισε τον Προμηθέα Πατρών.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, είχε προηγηθεί συνεννόηση με τον τότε επικεφαλής του Προμηθέα σχετικά με το ενδεχόμενο ο Φάρος να εξασφαλίσει αγωνιστικά την άνοδο, αλλά στη συνέχεια να παραιτηθεί από αυτήν.
Ο μάρτυρας φέρεται να εξήγησε ότι, σε περίπτωση που ο Προμηθέας δεν εξασφάλιζε την άνοδο μέσω των αγώνων, θα έπρεπε να καταβάλει περίπου 300.000 ευρώ για την αγορά άλλης ΚΑΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει ότι πρότεινε να παραιτηθεί ο Φάρος από τη θέση που θα εξασφάλιζε στην Α1, έναντι 100.000 ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις του.
«Εγώ, εφόσον πάρουμε τη θέση, θα κάνω πίσω, θα παραιτηθώ από την άνοδο, απλά θέλω 100.000 ευρώ, για να κλείσω όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε ο Φάρος», φέρεται να είπε.
Ωστόσο, σύμφωνα με την κατάθεσή του, η αντιπρόταση που δέχθηκε ήταν διαφορετική. Ο τότε επικεφαλής του Προμηθέα φέρεται να προσέφερε 150.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η σειρά των αγώνων θα ολοκληρωνόταν με σκορ 3-2 υπέρ του Προμηθέα, κάτι που θα απαιτούσε τρεις ήττες του Φάρου.
Ο πρώην παράγοντας υποστηρίζει ότι απέρριψε κατηγορηματικά αυτή την πρόταση, καθώς δεν ήθελε να ζητήσει από τους παίκτες του να χάσουν αγώνες.
«Η απάντησή μου ήταν 100% αρνητική στο να πάω να πω στους παίκτες μου να χάσουν», φέρεται να κατέθεσε.
Όπως περιγράφει, ο συνομιλητής του έθεσε στη συνέχεια το ζήτημα της διασφάλισης ότι ο Φάρος θα τηρούσε τη συμφωνία και θα παραιτούνταν τελικά από την άνοδο.
«Δεν είσαι εξασφαλισμένος, αλλά δεν σου ζητάω και τίποτα μέχρι να γίνει», ήταν, σύμφωνα με τον μάρτυρα, η απάντησή του.
Η σακούλα με τις 100.000 ευρώ και η παραίτηση του Φάρου
Ο Φάρος επικράτησε στους αγώνες και εξασφάλισε την άνοδο στην Α1. Σύμφωνα με την κατάθεση του πρώην παράγοντα, το ίδιο βράδυ έλαβε μήνυμα από τον τότε επικεφαλής του Προμηθέα, ο οποίος φέρεται να του έγραψε: «Ελπίζω να κρατήσεις το λόγο σου».
Στη συνέχεια, ο Φάρος παραιτήθηκε από την άνοδο και ανακοίνωσε επίσημα την απόφασή του. Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι, μετά την ανακοίνωση, δέχθηκε τηλεφώνημα με το οποίο ενημερώθηκε ότι θα λάμβανε το συμφωνηθέν ποσό.
Όπως περιγράφει, λίγες ημέρες αργότερα μετέβη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας της αλυσίδας καφέ του Βαγγέλη Λιόλιου. Εκεί, σύμφωνα με όσα κατέθεσε, συνάντησε τον τότε επικεφαλής του Προμηθέα, ο οποίος του παρέδωσε σακούλα με 100.000 ευρώ.
«Αυτά τα χρήματα είναι για σένα, όπως έχουμε συμφωνήσει. Ο Βαγγέλης δεν μπορούσε να έρθει», φέρεται να του είπε ο προπονητής.
Ο μάρτυρας περιέγραψε στη συνέχεια τον τρόπο με τον οποίο παρέλαβε τα χρήματα: «Τα χρήματα ήταν τυλιγμένα σε χαρτοπετσέτες. Τα παρέλαβα και έφυγα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τηλεφώνησε αμέσως μετά στον τότε επικεφαλής του Προμηθέα για να τον ευχαριστήσει, ενώ εκείνος φέρεται να τον ευχαρίστησε επειδή τήρησε τη δέσμευσή του.
Στην κατάθεσή του, ο πρώην παράγοντας διαχωρίζει την καταγγελλόμενη συμφωνία για την καταβολή των 100.000 ευρώ με αντάλλαγμα την παραίτηση από την άνοδο από την πρόταση των 150.000 ευρώ, την οποία, όπως υποστηρίζει, είχε απορρίψει επειδή προϋπέθετε την ήττα του Φάρου με 3-2.
Η υπόθεση των απόρρητων ορισμών στον αγώνα Προμηθέας – ΠΑΟΚ
Ένα ακόμη περιστατικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία αφορά την αναμέτρηση Προμηθέας Πατρών – ΠΑΟΚ, η οποία διεξήχθη στις 8 Μαρτίου 2025, στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής της Stoiximan Greek Basket League.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, φέρεται να είχε ενημερώσει τον τότε προπονητή του Προμηθέα, Ηλία Παπαθεοδώρου, για τη σύνθεση της διαιτητικής τριάδας ήδη από τις 5 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση των ορισμών, η οποία έγινε στις 7 Μαρτίου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην επικοινωνία αυτή ο κ. Λιόλιος φέρεται να ανέφερε ότι μόλις είχε πληροφορηθεί ποιοι διαιτητές θα διηύθυναν την αναμέτρηση, προσθέτοντας:
«Αλλά προσοχή, είναι αυστηρά απόρρητα. Δεν γνωρίζω αν το ξέρουν ακόμα οι διαιτητές».
Οι συγκεκριμένες αναφορές αποτελούν μέρος των στοιχείων που εξετάζονται στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση χειραγώγησης αγώνων στο ελληνικό μπάσκετ. Οι ισχυρισμοί των μαρτύρων και οι καταγγελλόμενες πράξεις θα αξιολογηθούν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.




