ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Άρωμα Ιαπωνίας στη Θεσσαλονίκη: Φουτζιγιάμα, γερανοί και οριγκάμι «ντύνουν» την πόλη ενόψει της 90ής ΔΕΘ

Βούλα Αλμαλιώτη Αναρτήθηκε από Βούλα Αλμαλιώτη
30/07/2026
Θεσσαλονίκη
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Αηδονά: «Η πόλη θα αποκτήσει ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο το οποίο έχουμε δεσμευτεί ξεκάθαρα να χρηματοδοτήσουμε»

«Takumi» ονομάζεται στην Ιαπωνία η διαχρονική φιλοσοφία της δεξιοτεχνίας, που μεταξύ άλλων θεωρείται εκ των βασικών κινητήριων δυνάμεων της οικονομικής καινοτομίας της χώρας.

Ο όρος εκφράζει τη βαθιά αφοσίωση στην τελειοποίηση μιας τέχνης και τον σεβασμό στον άνθρωπο, μέσα από την απόλυτη προσοχή στη λεπτομέρεια, την υπομονή και τη συνεχή βελτίωση. Κι αυτή -το Takumi- είναι η φιλοσοφία που εμπνέει τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του ιαπωνικού περιπτέρου στην 90ή Διεθνή ‘Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στην οποία η Ιαπωνία είναι τιμώμενη χώρα.

Σε εμβαδόν 3200 τετραγωνικών στο Περίπτερο 13, επισκέπτες και επισκέπτριες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την τεχνολογία αιχμής της Ιαπωνίας, αλλά και τον πολιτισμό, την παράδοση και τη γαστρονομία της, να δουν τουλάχιστον ένα ολόγραμμα και νέα μοντέλα ιαπωνικών αυτοκινήτων, να παρακολουθήσουν ζωντανές επιδείξεις ιαπωνικής καλλιγραφίας και πολεμικών τεχνών και παρουσιάσεις παραδοσιακών κιμονό, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά την κουλτούρα των manga και των anime και να θαυμάσουν τα κοστούμια μιας παρέλασης cosplay (σ.σ. παρέλαση ανθρώπων που υποδύονται χαρακτήρες από anime, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια ή ταινίες, αναπαράγοντας πιστά την εμφάνισή τους).

H φιλοδοξία της «Team Japan», όπως ονομάστηκε επισήμως η ιαπωνική αποστολή για την 90ή ΔΕΘ, είναι ότι το πλούσιο πρόγραμμα της ιαπωνικής συμμετοχής θα συμβάλει στην προσέλκυση του μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών στην εκατόχρονη ιστορία της διοργάνωσης. Όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια του «Business to Institutes Forum», η σύσταση αυτής της ομάδας αποτελεί στοχευμένη και συντονισμένη πρωτοβουλία, η οποία αντιπροσωπεύει επένδυση άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ στην τοπική οικονομία.

Εν αναμονή των εγκαινίων της 90ής ΔΕΘ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5-13 Σεπτεμβρίου, η Θεσσαλονίκη θα στολιστεί με σύμβολα της Ιαπωνίας ήδη από το τέλος Αυγούστου: δίσκοι διαμέτρου 70 εκατοστών, που θα απεικονίζουν το όρος Φουτζιγιάμα, γερανούς και οριγκάμι (σ.σ. η ιαπωνική τέχνη δίπλωσης χαρτιού χωρίς κόλλα ή ψαλίδι, δημιουργώντας σχήματα ζώων, λουλουδιών ή γεωμετρικών μορφών), αλλά και το σύμβολο του takumi, θα αναρτηθούν στην περιοχή γύρω από το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo AE, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Related Post

Ιράν: Τα Στενά του Ορμούζ μπορούν να ανοίξουν ξανά σε επτά ημέρες υπό όρους

Ανησυχία του ΟΗΕ για την Υεμένη – Χιλιάδες νέοι εκτοπισμοί αναμένονται

Εντυπωσιακή δεσπόζει η προσωπογραφία του Γ. Μαζωνάκη στον Φοίνικα – «Ήταν κομμάτι της παιδικής μας ηλικίας» (ΦΩΤΟ+Video)

Χειμωνιάτικο σκηνικό στον Όλυμπο – Έπεσαν τα πρώτα χιόνια (Video)

Ιδιαίτερη θέση στο ιαπωνικό περίπτερο -οι κοινόχρηστοι χώροι του οποίου θα χαρακτηρίζονται από λιτές γραμμές, καθαρή αισθητική και φωτεινό σχεδιασμό- θα έχει το εστιατόριο ασιατικής κουζίνας, το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες της 90ής ΔΕΘ.

Στο περίπτερο θα συμμετέχουν 20 κορυφαίες ιαπωνικές εταιρείες, καθώς και οι Έλληνες αντιπρόσωποί τους, παρουσιάζοντας προηγμένες τεχνολογίες, καινοτόμα προϊόντα και επιχειρηματικές συνεργασίες. Μεταξύ άλλων, στην κατηγορία των αυτοκινήτων, η Honda θα παρουσιάσει τα μοντέλα Prelude, HR-V και Civic, αναδεικνύοντας την προηγμένη υβριδική τεχνολογία e:HEV.

Παράλληλα, στην έκθεση θα συμμετέχουν η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού της Ιαπωνίας (JNTO), καθώς και η Japan-Greece Society, της οποίας όλα τα μέλη της αποστολής θα ταξιδέψουν από την Ιαπωνία ειδικά για τη διοργάνωση.

Τύμπανα τάικο, μουσική shamisen και παραδοσιακοί χοροί της Ιαπωνίας

Από την Ιαπωνία θα καταφθάσουν επίσης στη Θεσσαλονίκη καλλιτέχνες και performers. Στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων ξεχωρίζουν οι παραστάσεις του ταϊκοϊστή Τακούγια (σ.σ. ταϊκοστής είναι το άτομο που παίζει παραδοσιακά ιαπωνικά τύμπανα taiko, συνδυάζοντας ρυθμό, δύναμη και σωματική έκφραση), στις 11.50 το πρωί του Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου και ξανά στη μία μετά το μεσημέρι, η παράσταση μουσικής Shamisen από το ντουέτο «Κazama Mitsune», η παρέλαση cosplay, διάρκειας μίας ώρας, το βράδυ της Τετάρτης 9 του μηνός (19.00-20.00) και η επίδειξη ιαπωνικών παραδοσιακών χορών από την Τσιχόκο Γιανάγκι στις 19.30 του Σαββάτου 12 και στις 20.30 την Κυριακή 13.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης αναμένεται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στον τομέα της εκπαίδευσης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου (ΦΚΘ) στον χώρο του πολιτισμού.

Κατά την πρώτη ημέρα της έκθεσης, αναμένεται -μεταξύ άλλων- να πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέντευξη με τη συμμετοχή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, του προέδρου του Ιαπωνο-Ελληνικού Συνδέσμου (Japan-Greece Society), Γιασουγιόσι Καρασάουα, ανώτατου συμβούλου της Mitsui Sumimoto Insurance Co και δημοσιογράφου της ιαπωνικής Kaiji Press.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθούν επίσης πάνελ για τη φαρμακευτική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Κυριακής θα ανοίξει με συζήτηση για την έγκαιρη προειδοποίηση και ετοιμότητα για φυσικές καταστροφές και θα συνεχιστεί με έντονη έμφαση στο πολιτιστικό πρόγραμμα.

Από εκεί και πέρα, κάθε ημέρα της εβδομάδας της έκθεσης θα είναι αφιερωμένη σε μια διαφορετική θεματική ενότητα, αναδεικνύοντας τομείς κοινού ενδιαφέροντος και συνεργασίας μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας. Η Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, είναι αφιερωμένη στην εκπαίδευση, η Τρίτη 8 στη ναυτιλία, η Τετάρτη 9 στα Manga και Anime, η Πέμπτη 10 στον αθλητισμό και η Παρασκευή 11 στην επιχειρηματική φιλοσοφία.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο, στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένο στο «Takumi». Το ιαπωνικό περίπτερο θα λειτουργεί από τις 10:00 έως τις 22:00 τα Σαββατοκύριακα και από τις 16:00 έως τις 22:00 τις καθημερινές.

Ο λαός της Ιαπωνίας έχει ιδιαίτερα στοιχεία ως προς το savoir faire. Χρειάζεται κάποια εκπαίδευση του προσωπικού της ΔΕΘ και των συνεργατών της σε όρους «etiquette»; Κατά τους διοργανωτές, το προσωπικό της ΔΕΘ εκπαιδεύεται κάθε χρόνο προκειμένου να υποδεχτεί χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, οπότε οι Ιάπωνες σίγουρα θα εκτιμήσουν τη συνέπεια, την προσοχή στη λεπτομέρεια και τον ειλικρινή σεβασμό των ανθρώπων της ΔΕΘ-Helexpo AE._

Tags: ΔΕΘΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΙαπωνία
Share215Tweet134Send

Σχετικά Άρθρα

Στενά του Ορμούζ
Διεθνή

Ιράν: Τα Στενά του Ορμούζ μπορούν να ανοίξουν ξανά σε επτά ημέρες υπό όρους

Το Ιράν μπορεί να ξανανοίξει τα Στενά του Ορμούζ εντός επτά ημερών, αν οι ΗΠΑ χαλαρώσουν τη στρατιωτική πίεση και...

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
22/09/2026
Η Υπατη Αρμοστεία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «ανησυχεί» για τους αλλοδαπούς που απελάθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ - ΟΗΕ
Διεθνή

Ανησυχία του ΟΗΕ για την Υεμένη – Χιλιάδες νέοι εκτοπισμοί αναμένονται

Περίπου 230.000 εκτοπισμένοι στην Υεμένη και άλλοι 10.000 που αναζητούν καταφύγιο στο Τζιμπουτί αναμένεται να χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια τους επόμενους...

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
22/09/2026
Next Post
Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία 16 άτομα για την σύμβαση 717

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον Προαστιακό Αθήνας – Σταδιακή ομαλοποίηση των δρομολογίων















Η εταιρεία με την επωνυμία “POLITICAL MEDIA GROUP A.E.” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 262048

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa