ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο της ΕΥΑΘ, κόστους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
16/02/2024
Θεσσαλονίκη
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο της ΕΥΑΘ, κόστους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ

Με κάθε επισημότητα και σε ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου, ενεργειακού κτιρίου διοίκησης της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, στην οδό Εγνατία.

Το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί την εμβληματική έδρα της ΕΥΑΘ, που έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια εργασιών, παραδόθηκε και λειτουργεί σε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο, με σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Πρόκειται για ένα στολίδι και σημείο αναφοράς για το κέντρο της πόλης.

«Είναι μια ιδιαίτερη μέρα για την εταιρεία αλλ;a και για την πόλη. Τον συνδυασμό ιστορικής συνέχειας και οράματος συμβολίζει η ανακατασκευή του κτιρίου με εξαιρετικές συνθήκες εσωτερικού περιβάλλοντος και ξεχωριστή αρχιτεκτονική άποψη σηματοδοτεί τη μετάβαση στο μέλλον εδώ δίπλα στα ανατολικά βυζαντινά τείχη της πόλης», υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο προεδρος ΕΥΑΘ ‘Αγις Παπαδόπουλος.

Ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Έργων & Ανάπτυξης Αλέξανδρος Μεντές επισήμανε πως «είναι ένα κτίριο το οποίο όπως ήδη γνωρίζετε, έχει σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και αποτελεί ένα οροθέσιο στην περιοχή. Από το 1968, όταν και είχε κτιστεί εξαρχής το κτίριο δεν αλλοιώθηκε στους ορόφους του και τα τετραγωνικά, έχει όμως αλλάξει όσον αφορά την εξωτερική του εμφάνιση που τη βλέπετε από μακριά και είναι αναγνωρίσιμο από όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης».

Ο σχεδιασμός του κτιρίου με βάση τους καινούριους στατικούς κανονισμούς τεχνολογίας σκυροδέματος, όπως επισήμανε ο ίδιος, καθιστά στατικά το κτίριο πλέον κατάλληλο για τα επόμενα 50 χρόνια. Ενώ ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα του κτιρίου είναι η αυτονομία του, η οποία καλύπτεται είτε από τα φωτοβολταϊκά πάνελ που έχουμε εγκατεστημένα στην ταράτσα του κτιρίου, είτε από την προστασία που παρέχουν οι γυάλινες κινητές περσίδες, οι οποίες φαίνονται και από μακριά.

Related Post

«Πέρα από τον καμβά. Επιλογές έργων από τη μόνιμη συλλογή» στο MOMUS-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Θάνατος 63χρονης λουόμενης στην Αγία Τριάδα

Συνελήφθη 58χρονος για διάρρηξη παγκαρίου παρεκκλησίου στην Ευκαρπία

Πυρκαγιά κατέστρεψε μονοκατοικία στην Ανω Τούμπα

Συγκεκριμένα στην ταράτσα του κτιρίου υπάρχουν φωτοβολταϊκά πάνελ που καλύπτουν περίπου το 10% των ενεργειακών αναγκών. Ο φλοιός του κτιρίου προσομοιάζει στην αρχική κατασκευή του ’70 και συνδυάζει αμμοβολισμένους υαλοπίνακες με ημιδιαφανείς γυάλινες κινητές περσίδες για άρτιο φωτισμό και παράλληλη ηλιοπροστασία, προκειμένου επιτευχθεί το μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

«Χαιρόμαστε διότι βλέπουμε αυτό το πανέμορφο έργο, ένα έργο πολιτισμού που φανερώνει πως όπου υπάρχει καλή και αγαθή παρέμβαση, γίνονται θαύματα», σημείωσε ο Παναγιώτατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, που τέλεσε τον αγιασμό.

Στο υπερσύγχρονο κτίριο, που κόστισε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, μπορούν να εργάζονται μέχρι 200 άτομα συνολικά από τις διοικητικές, οικονομικές, νομικές υπηρεσίες καθώς και το τμήμα μηχανοργάνωσης.

«Στους υπόγειους χώρους του κτιρίου υπάρχει ένα εξελιγμένο σύστημα πυρόσβεσης. Γεννήτριες για αυτονομία του κτιρίου και φυσικά όλες οι ηλεκτρικές συνδέσεις και οι αυτοματισμοί που το καθιστούν αυτόνομο. Υπάρχει επίσης μια πολύ μεγάλη δεξαμενή νερού σε περίπτωση έκτακτων αναγκών πυρόσβεσης καθώς και το Κέντρο Ελέγχου του SCADA, το οποίο σήμερα αποτυπώνει το κομμάτι όλης της λειτουργίας των δικτύων και εγκαταστάσεων της ύδρευσης της πόλης μας», εξήγησε ο Μεντές.

Ο ίδιος αναφερόμενος στον πρωτοποριακό εξωτερικό σχεδιασμό του κτιρίου είπε: «Εμφανισιακά, νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς να το προσομοιάσει με το νερό, το οποίο έχει μια αέναη κίνηση καθημερινά. Έτσι λοιπόν και το λευκό κομμάτι των U glass των λευκών γυαλιών του κτιρίου που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο παφλασμός του νερού που ανακατεύεται με τον αέρα και δημιουργεί το κύμα και από κει και πέρα οι κινητές περσίδες με τις γωνιακές τους διατάξεις, μας προσομοιάζουν ένα κυματισμό κάτι το οποίο η ΕΥΑΘ αν μη τι άλλο θα μπορούσε να δώσει στο περιβάλλον της Πλατείας Σιντριβανιού».

«Τις επόμενες ημέρες θα βγει διαγωνισμός για την κατασκευή του ημιτελούς κτιρίου στην Τούμπα στα πλαίσια επέκτασης της εταιρείας μας», υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης και ανακοίνωσε ότι «τις προσεχείς ημέρες θα υπογράψουμε τα διμερή συμβόλαια όπου θα καλύψουμε ανάγκες 100 γιγαβατώρες ανά έτος από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, γεγονός που σημαίνει πως θα πέσει πολύ το κόστος της ενέργειας και θα πάρουμε και το πράσινο πιστοποιητικό για να μπορούμε να βγούμε και σε έργα στο εξωτερικό. Όλα αυτά τα οφέλη θα τα δώσουμε στους καταναλωτές».

Στα εγκαίνια μεταξύ άλλων παρέστησαν, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, βουλευτές και εκπρόσωσποι φορέων της Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: Θεσσαλονίκη
Share214Tweet134Send

Σχετικά Άρθρα

«Πέρα από τον καμβά. Επιλογές έργων από τη μόνιμη συλλογή» στο MOMUS-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Θεσσαλονίκη

«Πέρα από τον καμβά. Επιλογές έργων από τη μόνιμη συλλογή» στο MOMUS-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το MOMUS-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει από τις 21 Ιουλίου τη νέα έκθεση «Πέρα από τον καμβά», αφιερωμένη στη...

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
19/07/2026
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης στο Πήλιο – Γυναίκα έπεσε στην περιοχή των καταρρακτών
Βόρεια Ελλάδα

Θάνατος 63χρονης λουόμενης στην Αγία Τριάδα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε χθες το απόγευμα μία γυναίκα ηλικίας 63 ετών από τη θαλάσσια περιοχή Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης....

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
19/07/2026
Next Post
ΔΥΠΑ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση

ΔΥΠΑ: Ξεκίνησε η νέα δράση κατάρτισης στο κατάστημα κράτησης Δομοκού







Η εταιρεία με την επωνυμία “POLITICAL MEDIA GROUP A.E.” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 262048

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa