Προτείνεται η ειδική κατηγοριοποίηση των αυτοαπασχολούμενων διανομέων
Του Γ. Κατσιάνη
Τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των διανομέων και των επαγγελματιών της εστίασης από τις επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης, ζητά η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ) από την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, με επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, η Ομοσπονδία προτείνει την ειδική κατηγοριοποίηση των αυτοαπασχολούμενων διανομέων «με πρόβλεψη οικονομικής ενίσχυσης ή αποζημίωσης για τις ώρες ή ημέρες που αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω θεσμοθετημένων περιορισμών».
«Οι αυτοαπασχολούμενοι διανομείς που εργάζονται είτε με δελτίο παροχής υπηρεσιών, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργοδότη, δεν τυγχάνουν της ίδιας προστασίας ούτε αποζημιώνονται για τις ώρες ή ημέρες απουσίας από την εργασία τους λόγω των μέτρων», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων στη σχετική επιστολή.
Επιπλέον, η ΟΕΕΘ ζητά να υπάρξει «ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης μέσω στοχευμένων μέτρων ελάφρυνσης» (φορολογικές διευκολύνσεις, επιδοτήσεις για μέτρα προσαρμογής, όπως θερμομόνωση χώρων ή ψυκτικά μέσα για τους διανομείς) και να ισχύσει ένα «ευέλικτο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων, με βάση τις πραγματικές θερμοκρασίες σε τοπικό επίπεδο και όχι οριζόντιες απαγορεύσεις ώστε να διασφαλίζεται η προστασία της υγείας, χωρίς να πλήττεται δυσανάλογα η επαγγελματική επιβίωση συγκεκριμένων ομάδων».
Τέλος, η Ομοσπονδία προτείνει η αποχή από την εργασία να ισχύει μόνο όταν «η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 40 βαθμούς Κελσίου» και σύμφωνα «με τις επίσημες μετρήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ)».



