ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Αντιβιοτικά: 133.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στην Ευρώπη λόγω της μικροβιακής αντοχής

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
31/07/2024
Health
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά
0
Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε με τα φάρμακα κοστίζει κάθε χρόνο 200.000 ζωές στην Ευρώπη

Related Post

Επιστροφή στο σχολείο: Οι παιδίατροι καλούν τους γονείς να βάλουν την υγεία των παιδιών σε προτεραιότητα

Αφασία: Τι σημαίνει για τον ασθενή και πώς αντιμετωπίζεται

Ιός του Δυτικού Νείλου: Σε επιφυλακή Ελλάδα και Ευρώπη – Τι δείχνουν τα στοιχεία

ΕΟΜ: «Ουδέποτε έχει χαθεί μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος»

Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες για να τα χρησιμοποιούμε σωστά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα για την θεραπεία πολλών βακτηριακών λοιμώξεων, αλλά δυστυχώς η αντοχή των βακτηρίων σε αυτά είναι πια τόσο μεγάλη, ώστε συχνά είναι αναποτελεσματικά.

Το επακόλουθο είναι να πεθαίνουν πολλοί ασθενείς από λοιμώξεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, εάν δεν ήταν ανθεκτικές σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Αυτές οι παν-ανθεκτικές λοιμώξεις δεν είναι σπάνιες. Το 2019 υπολογίστηκε πως η μικροβιακή αντοχή ευθύνονταν άμεσα για 1,27 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Από τους θανάτους αυτούς οι 133.000 σημειώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου ανήκει και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αναφέρει ο ΕΟΔΥ στο νεότερο ενημερωτικό δελτίο του.

Όπως γράφει η παθολόγος-λοιμωξιολόγος δρ Ελισάβετ Σταυροπούλου, «είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής. Επομένως, η διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών μέσω της ορθολογικής χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας και σώζει ζωές».

Όταν χρησιμοποιούμε σωστά τα αντιβιοτικά αποκομίζουμε και ένα πρόσθετο πλεονέκτημα: μπορεί να γλιτώσουμε πολλές από τις ανεπιθύμητες ενέργειες  που σχετίζονται με αυτά. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά:

  • Αλλεργικές αντιδράσεις
  • Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα
  • Μεταβολές του υγιούς μικροβιώματος του οργανισμού
  • Γαστρεντερικές διαταραχές που φθάνουν έως την ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα

Η ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το σπορογόνο βακτήριο Clostridioides difficile, που αναπτύσσεται μετά από χορήγηση αντιβιοτικών.

Οι βασικοί κανόνες

Δυστυχώς η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).

Για να μειωθούν, πρέπει να μάθουμε επιτέλους να παίρνουμε σωστά τα αντιβιοτικά. Οι βασικοί κανόνες για την ορθολογική χρήση τους περιλαμβάνουν:

  • Μείωση της χρήσης τους όταν δεν είναι απαραίτητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα πάψουμε να παίρνουμε αντιβιοτικά για συμπτώματα που προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.
  • Σωστή διάγνωση και επιλογή του αντιβιοτικού. Αυτό προϋποθέτει ότι θα κάνει τη διάγνωση ένας γιατρός, ο οποίος θα κρίνει ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη για αντιβιοτική θεραπεία. Ο γιατρός θα διαλέξει το κατάλληλο αντιβιοτικό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το είδος του μικροοργανισμού,  την ευαισθησία του, αλλά και το αντιμικροβιακό φάσμα των αντιβιοτικών.
  • Λήψη της κατάλληλης δοσολογίας για όσο καιρό χρειάζεται. Ο γιατρός θα καθορίσει την σωστή δόση και τη διάρκεια της θεραπείας, αναλόγως με το είδος της λοίμωξης. Η διάρκεια της θεραπείας είναι πολύ σημαντική, διότι αν είναι υπερβολικά σύντομη ή υπερβολικά παρατεταμένη ενθαρρύνεται η ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων.

Μην τα παίρνετε μόνοι σας, μην τα κόβετε πρόωρα

Η αντίληψη ότι η ανάρρωση από οποιαδήποτε λοίμωξη επιταχύνεται με τα αντιβιοτικά είναι απολύτως λανθασμένη. Το ίδιο και η πίεση που πολλοί ασθενείς ασκούν στους γιατρούς για να τους συνταγογραφήσουν «μία αντιβίωση». Ωστόσο αυτά ακριβώς τα λάθη αποτελούν από τους κύριους παράγοντες αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, κατά την δρα Σταυροπούλου.

Σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα αποτελεί και η «αυτοθεραπεία» με αντιβιοτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ποσοστό των Ελλήνων ασθενών που αποθηκεύουν αντιβιοτικά στα σπίτια τους για ώρα ανάγκης, χωρίς να απευθυνθούν στον ιατρό τους, είναι πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Για να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο έχει τεθεί από το 2020 σε ισχύ νομοθεσία (Ν. 4675/2020 – ΦΕΚ A 54 – 11.03.2020) που απαγορεύει την προμήθεια αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή.

Μεγάλο λάθος αποτελεί, τέλος, η πρόωρη διακοπή της θεραπείας από τον ασθενή, επειδή τα συμπτώματά του έχουν βελτιωθεί. Όταν τα αντιβιοτικά διακόπτονται πρόωρα, υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθεί η ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων.

«Από την πλευρά του ιατρού και του φαρμακοποιού, αφενός η πίεση που μπορεί να ασκείται από τους ασθενείς, αφετέρου ο φόβος μιας κακής έκβασης του ασθενούς σε συνδυασμό με την ανεπαρκή ενημέρωση και την δια βίου εκπαίδευση, μπορεί να οδηγήσουν σε μη ορθολογική χρήση αντιβιοτικών, είτε λόγω χορήγησης ενός αντιβιοτικού ενώ αυτό δεν ήταν απαραίτητο  είτε χορηγώντας προωθημένα αντιβιοτικά χωρίς να υπάρχει ένδειξη», προσθέτει η ιατρός.

Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν πως «είναι απαραίτητη η εκπαίδευση και ενημέρωση όλων των επαγγελματιών που εμπλέκονται στη χρήση αντιμικροβιακών παραγόντων με τη συνεργασία επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων με ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού και κυρίως με την ανάπτυξη στρατηγικών αλλαγής συμπεριφοράς», καταλήγει.

Πηγή: iatropedia.gr

Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Νέο Λύκειο και Εθνικό Απολυτήριο: Στην τελική ευθεία οι αλλαγές για την εκπαίδευση
Health

Επιστροφή στο σχολείο: Οι παιδίατροι καλούν τους γονείς να βάλουν την υγεία των παιδιών σε προτεραιότητα

Η ΠΟΜΕΠ συστήνει στους γονείς να ελέγξουν την υγεία των παιδιών πριν από την επιστροφή τους στο σχολείο. Οι οδηγίες...

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
04/09/2026
Αφασία: Τι σημαίνει για τον ασθενή και πώς αντιμετωπίζεται
Health

Αφασία: Τι σημαίνει για τον ασθενή και πώς αντιμετωπίζεται

«Η αφασία είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα επικοινωνίας δηλαδή την ομιλία, τη γραφή και την κατανόηση...

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
01/09/2026
Next Post
Μεγάλη νίκη ΠΑΟΚ επί της Μπόρατς! Πέρασε στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League

Μεγάλη νίκη ΠΑΟΚ επί της Μπόρατς! Πέρασε στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League








Η εταιρεία με την επωνυμία “POLITICAL MEDIA GROUP A.E.” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 262048

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa