, Σάββατο
26 Απριλίου 2025

search icon search icon

Απώλεια κιλών μετά το Πάσχα και πριν το καλοκαίρι: Διατροφική Αντιμετώπιση

Είναι σημαντικό να αρχίσουμε με Μεσογειακή Διατροφή και να εντάξουμε σταδιακά στην καθημερινότητά μας, τα φρούτα, τις σαλάτες, τα λαχανικά, την πρωτεΐνη αποφεύγοντας τα γλυκά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλκοόλ

Της Κατερίνας Μιχαλάκα* 

Το Πάσχα είναι μία μεγάλη και σπουδαία γιορτή του Χριστιανισμού και γιορτάζεται με όλες τις τιμές στη χώρα μας τηρώντας πολλά λαϊκά έθιμα και παραδόσεις. Ένα από αυτά είναι και η σαρανταήμερη Νηστεία που αδιαμφισβήτητα προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, μία πρόσφατη μελέτη έδειξε τη μείωση της κακής χοληστερόλης κατά 20% και την αύξηση της καλής σε όσους νηστεύουν. Επίσης, παρατηρήθηκε καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης, της αρτηριακής πίεσης καθώς και του ουρικού οξέος αλλά και βελτίωση της εντερικής λειτουργίας.

Ωστόσο, συχνά και στατιστικά παρατηρείται πως το γενικότερο αίσθημα της στέρησης για περίπου 40 ημέρες, η αυξημένη κατανάλωση ψωμιού, ελαιόλαδου, λαδερών, ζυμαρικών και η απότομη εναλλαγή από τη νηστεία και τη χορτοφαγία στη κατανάλωση του κρέατος, οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους και λίπους. Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της Νηστείας γιατί ναι μεν τα τρόφιμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, αλλά ορισμένα είναι πλούσια σε θερμίδες. Συνεπώς, στη προσπάθειά μας να χορτάσουμε κάποιες φορές το παρακάνουμε και με λάθος επιλογές. Επιπλέον, όλο αυτό το σύνδρομο στέρησης, μας οδηγεί στη κατανάλωση πολλών θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών την ημέρα του Πάσχα με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους-λίπους.

Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για να επανέλθει κανείς μετά τη Νηστεία, μετά το Πάσχα αλλά και λίγο πριν τη πρωτομαγιά και το καλοκαίρι σε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής και να αποκτήσει το επιθυμητό βάρος, είναι ένα καλά σχεδιασμένο ισορροπημένο διαιτολόγιο πλούσιο σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά με βάση τη Μεσογειακή Διατροφή.

Αρχικά, είναι σημαντικό να αρχίσουμε με Μεσογειακή Διατροφή και να εντάξουμε σταδιακά με αργά και σταθερά βήματα και στη καθημερινότητά μας, τα φρούτα, τις σαλάτες, τα λαχανικά, την πρωτεΐνη και να αποφύγουμε τα γλυκά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλκοόλ.

Επίσης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να δομήσουμε σωστά τα γεύματα ,δηλαδή πολλά συχνά γεύματα που σημαίνει 5-7 μικρά γεύματα ημερησίως και να περιορίσουμε θερμιδικά το δείπνο.Έτσι από τη μία θα αποφευχθεί το αίσθημα της πείνας και από την άλλη θα εξαφανιστούν σταδιακά τα περιττά τσιμπήματα και οι λιγούρες.

Ακόμη, η σπουδαιότητα των υγιεινών σνακ στη διάρκεια της ημέρας όπως τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, το κεφίρ, το γιαούρτι, η τορτίγια λαχανικών, το τοστ , βοηθούν σταδιακά στο προγραμματισμό της σωστής Διατροφής και απώλειας βάρους μετά το Πάσχα κ πριν το καλοκαίρι. Σίγουρα, είναι και αρκετά σημαντικό να βάλουμε στη ζωή μας και το «ταπεράκι» όσον αφορά  το μεσημεριανό μας γεύμα ,έτσι ώστε να έχουμε πάντα τον έλεγχο του τι τρώμε και ταυτόχρονα να εξοικονομούμε και χρήματα.

Επιπλέον με όλα τα παραπάνω, καλό είναι να τηρούμε και τον κανόνα του «έξυπνου πιάτου της Μεσογειακής Διατροφής» στο ταξίδι της απώλειας κιλών ,που αυτό περιέχει τη τριάδα των θρεπτικών συστατικών που σημαίνει τη κατανάλωση πρωτεΐνης πχ κρέας, υδατάνθρακα πχ πληγούρι και φυσικά λίπους όπως είναι το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο.Ασφαλώς,η κατανάλωση βιταμινών κ ιχνοστοιχείων από σαλάτες εποχής μας προσφέρουν όλα τα αντιοξειδωτικά που χρειαζόμαστε κ ευνοούν την αντιγήρανση.

Επίσης, ένα άλλο σπουδαίο διατροφικό tip για απώλεια κιλών μετά το Πάσχα κ πριν το καλοκαίρι είναι η κατανάλωση νερού κ ο σωστός ποιοτικός ύπνος!Μάλιστα και σύμφωνα με μελέτες, πίνοντας 8-10 ποτήρια νερό κάθε μέρα γλιτώνουμε από κατακράτηση και βοηθάμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί αποβάλλοντας άχρηστες ουσίες και σε συνδυασμό με 7-8 ώρες ύπνου την ημέρα, επιταχύνουμε το μεταβολισμό μας και την απώλεια των κιλών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο χρυσός κανόνας απώλειας βάρους πριν το καλοκαίρι είναι το πάντρεμα της  Διατροφής και της Άσκησης και σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη του American Heart Association το 2021, η καθημερινή ήπια άσκηση βοηθά στη μείωση του σπλαχνικού λίπους,της υπέρτασης,στη μείωση των δυσλιπιδαιμιών και στη συντήρηση της απώλειας βάρους.

Συμπερασματικά, η μεσογειακή Διατροφή σε συνδυασμό με την Άσκηση, το νερό, τον σωστό ύπνο, την αλλαγή διατροφικής φιλοσοφίας και την καλή ψυχολογία είναι το κλειδί της επιτυχίας ώστε να χάσουμε βάρος σωστά και μακροπρόθεσμα.

Τέλος, οι ακραίες και απότομες δίαιτες είναι καλό να αποφεύγονται και χωρίς ενοχές και με ψυχραιμία να επιστρέψουμε στο επιθυμητό μας βάρος αργά, σταθερά και με υπομονή ,καταπολεμώντας το «στίγμα της παχυσαρκίας» και προάγοντας την υγεία ,την υγιή όψη και τη διατροφική μας εκπαίδευση.

Καλό καλοκαίρι!

*Η Κατερίνα Μιχαλάκα είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (IHU) με μεταπτυχιακό στη Κλινική Διαιτολογία (IHU) 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.