ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

ΧΑΠ: Μπορεί μια εξέταση αίματος να αποκαλύψει τον κίνδυνο νόσου; Νέα μελέτη αποκαλύπτει

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
05/12/2024
Health
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
ΧΑΠ: Μπορεί μια εξέταση αίματος να αποκαλύψει τον κίνδυνο νόσου; Νέα μελέτη αποκαλύπτει

Related Post

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Ο καύσωνας απειλεί την καρδιαγγειακή υγεία – Οκτώ χρήσιμες συμβουλές

Ο θόρυβος των δρόμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον

Κολύμβηση χωρίς προβλήματα – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα αυτιά των παιδιών

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Οι καύσωνες αυξάνουν τη θνητότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα- 8 πρακτικά tips προστασίας

Όλο και περισσότερες δυνατότητες ανακαλύπτουν οι ερευνητές στις απλές εξετάσεις αίματος, που, όπως όλα δείχνουν, μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα απ’ όσα γνωρίζαμε έως τώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια ερευνητική ομάδα με την υποστήριξη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) διαπίστωσε ότι μια πολλά υποσχόμενη εξέταση αίματος θα μπορούσε να προβλέψει τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών αναπνευστικών παθήσεων, με κυριότερη την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, καταδεικνύουν τη δυνατότητα μιας και μόνο εξέτασης αίματος να αξιολογεί τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει κάθε ασθενής.

Η εν λόγω εξέταση αίματος αναλύει 32 πρωτεΐνες, τις οποίες οι ερευνητές αναγνώρισαν ως δείκτες αναπνευστικού κινδύνου. Αυτές φαίνεται να προβλέπουν με ακρίβεια ποιοι ενήλικες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο ασθένειας ή θνησιμότητας από αναπνευστικές παθήσεις και χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα υγείας των πνευμόνων 2.470 ενηλίκων, ηλικίας 18-30 ετών, που συμμετείχαν σε μια μελέτη καρδιαγγειακής υγείας διάρκειας 30 ετών. Αναλύοντας δείγματα αίματος που ελήφθησαν 25 χρόνια μετά τη μελέτη, οι επιστήμονες εντόπισαν 32 πρωτεΐνες που συνδέονταν στενά με την ταχεία μείωση της πνευμονικής λειτουργίας. Στη συνέχεια, δημιούργησαν μια κλίμακα αξιολόγησης, μετρώντας κατά πόσο η παρουσία αυτών των πρωτεϊνών συνδεόταν με τον κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων.

Διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες με υψηλότερη βαθμολογία διέτρεχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο. Ειδικότερα:

  • 17% μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας λόγω αναπνευστικής νόσου,
  • 84% αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης ΧΑΠ και
  • 81% αύξηση της θνησιμότητας λόγω αναπνευστικών παθήσεων όπως η ΧΑΠ ή η πνευμονία.

Τα άτομα με αυξημένες βαθμολογίες είχαν επίσης 10% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν παροξύνσεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως συχνό βήχα, παραγωγή βλέννας ή δύσπνοια.

«Η σταδιακή φθορά της πνευμονικής λειτουργίας είναι συχνά προάγγελος σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων», εξήγησε ο δρ. Ravi Kalhan, καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern. «Χωρίς ένα απλό εργαλείο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ποιος διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Μια εξέταση αίματος θα μπορούσε να μας επιτρέψει να αναλάβουμε έγκαιρα δράση», πρόσθεσε.

Για να επικυρώσουν περαιτέρω την προγνωστική ισχύ του τεστ, οι ερευνητές το εφάρμοσαν σε περισσότερους από 40.000 συμμετέχοντες σε δύο άλλες μελέτες. Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος, η φυλή, το ιστορικό καπνίσματος, το άσθμα και άλλες συνθήκες υγείας, εντόπισαν με επιτυχία άτομα με μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων. Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν τη δυνατότητα του τεστ ως εργαλείου διαλογής, παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο τα επίπεδα χοληστερόλης χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

«Η χρήση βιολογικών μονοπατιών για την πρόβλεψη της ΧΑΠ ή των σοβαρών επιπλοκών της είναι ένα λογικό επόμενο βήμα στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη», σημείωσε η δρ. Gabrielle Y. Liu, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Με τις αναπνευστικές παθήσεις να αναφέρονται ως η τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως από το 2019, η καινοτομία αυτή θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή όσων εκτίθενται σε παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι επαγγελματικοί κίνδυνοι. «Παρ’ όλο που το τεστ δεν είναι ακόμη διαθέσιμο για κλινική χρήση, αποτελεί σημαντική ανακάλυψη», δήλωσε ο δρ. James P. Kiley, διευθυντής του τμήματος πνευμονικών παθήσεων στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (NHLBI) του NIH. «Αξιοποιώντας γνώσεις κι ερευνητικά δεδομένα δεκαετιών, είμαστε πλέον πιο κοντά στο να έχουμε ένα εργαλείο που θα μπορούσε να επισημάνει έγκαιρα τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο», κατέληξε.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Share213Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Έρευνα με ελληνική «σφραγίδα» για τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καρδιολογία
Health

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Ο καύσωνας απειλεί την καρδιαγγειακή υγεία – Οκτώ χρήσιμες συμβουλές

Κάθε καλοκαίρι, με την άνοδο των θερμοκρασιών, αυξάνεται και ο αριθμός των εισαγωγών σε καρδιολογικές κλινικές. Δεν πρόκειται για σύμπτωση....

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
21/07/2026
«Αδιάγνωστοι σχεδόν 6 στους 10 νοσούντες με άνοια», λέει ο καθηγητής ψυχιατρικής Aντ. Πολίτης – Ο κρίσιμος ρόλος της τηλεϊατρικής στην πρόληψη
Health

Ο θόρυβος των δρόμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον

Η μακροχρόνια έκθεση στον θόρυβο που προκαλείται από την οδική κυκλοφορία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον,...

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
21/07/2026
Next Post
Τέσσερις παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Οι ενστάσεις του ιατρικού κόσμου

Νέα ελπίδα για το άσθμα μετά από 50 χρόνια έρευνας









Η εταιρεία με την επωνυμία “POLITICAL MEDIA GROUP A.E.” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 262048

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa