, Σάββατο
23 Σεπτεμβρίου 2023

Διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας – Το τεστ που θα σου δώσει την απάντηση

Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναγνωρίζεται ως «διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας» ή DID.

Η Ένωση Αμερικανών Ψυχιάτρων έχει προσδιορίσει τα συμπτώματά της ως εξής: το άτομο πρέπει να έχει διαταραχή ταυτότητας που χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον δύο ξεχωριστές χαρακτηριστικές προσωπικότητες (ντύνονται διαφορετικά, συμπεριφέρονται διαφορετικά, μιλούν διαφορετικά), οι οποίες επηρεάζουν τη συμπεριφορά, τη μνήμη, τη συνείδηση, την επίγνωση του εαυτού μας, προκύπτουν δυσκολίες στο να θυμηθούμε καθημερινά γεγονότα, σημαντικές προσωπικές πληροφορίες ή τραυματικά γεγονότα, σε βαθμό που ξεπερνά τη συνηθισμένη λησμοσύνη.

Το DID ουσιαστικά είναι μία κατάσταση στην οποία μία ή περισσότερες ταυτότητες του ατόμου λειτουργούν με ή χωρίς τη συνείδησή του. Η διάσχιση αναφέρεται σε μία κατάσταση αποσύνδεσης από την πραγματικότητα που περιλαμβάνει την αποπραγματοποίηση ή αποπροσωποποίηση, με την τελευταία να αναφέρεται σε μία αίσθηση εξωπραγματικού και απόστασης σε σχέση με τον εαυτό, όπου το άτομο νιώθει ως εξωτερικός παρατηρητής των σκέψεων και των εμπειριών του.

Μήπως έχεις συχνές εκρήξεις θυμού; Το τεστ που θα αποκαλύψει αν ξεπερνάς τα όρια
Το DID λειτουργεί ως αμυντικός μηχανισμός σε ακραίες περιπτώσεις στρες και τραυμάτων, εμπειρία πολέμου, ιατρικές διαδικασίες/επεμβάσεις κατά τα παιδικά χρόνια και κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία

Το ποσοστό στους ασθενείς ψυχιατρικών κλινικών στις ΗΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 4 με 7.5%. Είναι έξι φορές πιο πιθανό να διαγνωστούν γυναίκες με DID, από ό,τι άνδρες, γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνά συμπτώματα, ενώ οι άνδρες είναι πιο ικανοί ως προς το να τα κρύψουν. Επίσης, οι άνδρες παρουσιάζουν πιο επιθετική συμπεριφορά και μικρότερη απώλεια μνήμης από τις γυναίκες, κάτι που κάνει δύσκολη τη διάγνωση. Οι γυναίκες εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζουν πιο συχνά από τους άνδρες παιδική κακοποίηση.

Η διαταραχή επηρεάζει την αντίληψη, τη σκέψη, τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά, το σώμα και τη μνήμη και η λανθασμένη διάγνωση είναι τακτικό φαινόμενο, αφού τα συμπτώματα είναι κοινά με άλλες ψυχικές διαταραχές.

Αν θες να μάθεις αν έχεις τα συμπτώματα της διαταραχής πολλαπλής προσωπικότητας, κάνε το τεστ εδώ.

Πηγή: jenny.gr