, Τετάρτη
21 Φεβρουαρίου 2024

Έφηβοι & παιδιά στο στόχαστρο της «Όμικρον»

Με τα κρούσματα να έχουν σταθεροποιηθεί αλλά να παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, κρίσιμο είναι τι γίνεται με τα παιδιά και τους εφήβους κάτω των 17 ετών, ειδικά από την στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία.

Τα στοιχεία από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και τα τεστ που έγιναν, έδειξαν χιλιάδες κρούσματα σε παιδιά και εφήβους, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν σοβαρή νόσηση, με την πλειονότητα να είναι ασυμπτωματικά.

«Όλα όσα ξέρουμε για τον κορωνοϊό είναι πράγματα τα οποία αλλάζουν γιατί είναι μια καινούργια γνώση. Στην αρχή λέγαμε ότι δεν αγγίζει τα παιδιά αλλά από ό,τι φαίνεται η Όμικρον αγγίζει περισσότερο τα παιδιά σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις για αυτό έχουμε περισσότερα κρούσματα σε μικρές ηλικίες», είπε, μιλώντας στην «Ελένη» η καθηγήτρια παιδιατρικής δρ. Ιωάννα Γριβέα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «πρέπει να συνεχιστεί η ομαλή ζωή των παιδιών».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η μετάλλαξη Όμικρον έχει πιο ήπια συμπτωματολογία τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, εξαιρώντας όσους έχουν υποκείμενα και χρόνια προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, το πραγματικό αποτύπωμα της «Όμικρον» «θα φανεί με τον χρόνο».

«Ελπίζουμε ότι δε θα έχουμε τα ίδια προβλήματα που είχαμε με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Δε μας νοιάζει αν κάποιος θα κολλήσει περισσότερο από μία φορές αλλά να μην υπάρχουν επιπλοκές».

Η κ. Γριβέα σημειώνει πως στην περίπτωση των παιδιών που νοσούν ελαφριά δεν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις μετά τη νόσηση, ωστόσο υπάρχουν κατηγορίες στις οποίες ένα γενικό τσεκ απ συνίσταται.

Σημαντικό είναι, στην περίπτωση που δεν έχει εμβολιαστεί το παιδί, να έχει εμβολιαστεί «όλος του ο περίγυρος με όλες τις δόσεις. Είναι πολύπλοκος ο ρόλος του εμβολιασμού στα παιδιά».

«Το σημαντικό είναι να συνεχίσει η κανονική ζωή των παιδιών», κατέληξε η καθηγήτρια.