00:22, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Εμμηνόπαυση και καλοκαίρι

Στην εμμηνόπαυση συμβαίνουν μια σειρά από αλλαγές που επηρεάζουν σχεδόν στο σύνολό του τον οργανισμό της γυναίκας. Συνήθως γίνονται αντιληπτές από τον πρώτο χρόνο και σταδιακά, καθώς ανατρέπεται η ορμονική ισορροπία, οι αλλαγές αυτές εμφανίζονται όλο και πιο έντονα. Αυτό που παρατηρούν οι γυναίκες στο δέρμα τους είναι έντονη αφυδάτωση και ειδικά στο πρόσωπο το δέρμα γίνεται ευερέθιστο, εμφανίζεται τριχοφυΐα, δυσχρωμίες και όχι σπάνια βλέπουμε τη λεγόμενη «εμμηνοπαυσιακή ακμή». Όταν οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, όπως το καλοκαίρι, τότε το δέρμα έχει ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης και πιο προσεκτικής φροντίδας.

«Το πιο σημαντικό είναι το αντηλιακό, καθώς είναι απαραίτητο για να μας προστατέψει από εγκαύματα και από τον καρκίνο του δέρματος. Ειδικά για τη γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση, το αντηλιακό θα προστατέψει το ευαίσθητο δέρμα της από το οξειδωτικό στρες που προκαλεί ο ήλιος.
Αναλυτικά, το αντηλιακό θα προστατέψει τη γυναίκα από ερεθισμούς της ηλιοέκθεσης. Το δέρμα μετά την εμμηνόπαυση γίνεται πολύ ευαίσθητο και πολλές φορές ο ήλιος προκαλεί ερεθισμούς, σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό ή με το χλωριωμένο νερό της πισίνας. Η έκθεση στον ήλιο στεγνώνει το δέρμα και δίνει μια δυσάρεστη αίσθηση τραβήγματος. Για αυτό και το καλοκαίρι όλοι έχουμε ανάγκη πιο συχνής χρήσης ενυδατικής κρέμας ή γαλακτώματος.

Η απρόσεκτη ή παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο θα επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα και έτσι το δέρμα θα γεράσει νωρίτερα. Οι διαταραχές στη χρώση του δέρματος είναι συχνότερες σε αυτή την ηλικία και επειδή φεύγουν δύσκολα, το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την προστασία του προσώπου. Παρατηρείται στην εμμηνόπαυση να εμφανίζονται επιφανειακές ευρυαγγείες και η έκθεση στον ήλιο επιδεινώνει το πρόβλημα. Στην εμμηνόπαυση το δέρμα σταδιακά λεπταίνει. Αλλά και ο ήλιος κάνει σταδιακά λέπτυνση του δέρματος. Κατανοητό, λοιπόν, ότι η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη για την επιβράδυνση της γήρανσης και εμφάνισης της εικόνας τσιγαρόχαρτου στο πρόσωπο», τονίζει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Δέσποινα Αρναούτογλου.

Η ειδικός συμβουλεύει τις γυναίκες να μην ξεχνούν να ανανεώνουν το αντηλιακό τους, όχι μόνο στην παραλία αλλά και στην πόλη, ενώ θα πρέπει να επιλέγουν ένα αντηλιακό φιλικό με το δέρμα τους: «Αν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που χρησιμοποιούν καθημερινά μέικαπ, να ξέρετε ότι υπάρχουν αντηλιακά mist spr που δεν χρειάζονται άπλωμα, οπότε μπορείτε να κάνετε κανονικά την ανανέωσή του. Τέλος, μην ξεχνάτε την αντηλιακή προστασία των χειλιών και των μαλλιών σας, ειδικά όταν βρίσκεστε σε παραλία».

Καλή ενυδάτωση

«Αν αγαπάτε το μαύρισμα, προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσετε τα self tan προϊόντα. Η υπερβολή έκθεσης στον ήλιο θα οδηγήσει στο μέλλον σε καρκίνο του δέρματος. Το ίδιο ισχύει και για το σολάριουμ. Κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα, θα ήταν ιδανικό να κάνετε ένα ντους και να χτενίζετε τα μαλλιά σας αμέσως μετά. Μην τα αφήνετε να μπερδεύονται, γιατί στο χτένισμα σίγουρα πολλές τρίχες θα σπάσουν. Να πίνετε πολύ νερό όσο είστε στην παραλία. Η ζέστη και ο ιδρώτας αφυδατώνουν τον οργανισμό και το δέρμα σας. Επιστρέφοντας στο σπίτι, απλώστε ενυδατική κρέμα σώματος. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία after sun προϊόντων», τονίζει η ειδικός.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL