, Κυριακή
27 Απριλίου 2025

search icon search icon

Έρευνα: Τι προκαλεί στον εγκέφαλο η συχνή κατανάλωση πρόχειρου φαγητού

Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού για πέντε συνεχόμενες ημέρες μπορεί να ανατρέψει πλήρως τον μεταβολισμό του εγκεφάλου.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism υπογραμμίζει πόσο εύκολα μια συνεχής περίοδος κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού μπορεί να διαταράξει κρίσιμους μεταβολικούς δείκτες, δημιουργώντας ενδεχομένως τις προϋποθέσεις για αύξηση του σωματικού βάρους, διαβήτη ή άλλες μεταβολικές ασθένειες στην πορεία.

Συνήθως είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, αλλά πλούσια σε πράγματα που δεν κάνουν καλό


Τα πρόχειρα φαγητά είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι γεμάτα με θερμίδες, ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα ή τρανς λιπαρά. Συνήθως είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, αλλά πλούσια σε πράγματα που δεν κάνουν καλό. Αυτά τα προϊόντα -όπως οι σοκολάτες, τα τσιπς, τα ζαχαρούχα ποτά και τα μπέργκερ- είναι κατασκευασμένα κυρίως για γεύση, υφή και μεγάλη διάρκεια ζωής. Είναι επίσης πολύ εθιστικά και φθηνά, γι’ αυτό και συνδέονται με τη συνεχιζόμενη κρίση παχυσαρκίας.

Στο πείραμα, ζητήθηκε από 18 λεπτούς άνδρες (ηλικίας 19-27 ετών) να καταναλώνουν περίπου 1.500 θερμίδες ημερησίως από υπερ-επεξεργασμένα σνακ, επιπλέον της κανονικής τους διατροφής, για πέντε ημέρες. Άλλοι 11 άνδρες διατήρησαν τις συνήθεις διατροφικές τους συνήθειες ως ομάδα ελέγχου. Μετά από πέντε ημέρες, οι ερευνητές κατέγραψαν τις αλλαγές στο σώμα και τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.