, Τετάρτη
19 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα προλαμβάνει τη νόσο

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας θα μπορούσε επίσης να προλάβει τη νόσο σε άτομα που θεωρούνται ότι διατρέχουν κίνδυνο.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή στο σώμα και πόνο στις αρθρώσεις. Περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από την πάθηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην καρδιά, τους πνεύμονες ή το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Συνήθως εμφανίζεται στη μέση ηλικία, αλλά μπορεί να προσβάλει και πολύ νεότερους ανθρώπους. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία που να προλαμβάνει τη νόσο.

Τώρα, ερευνητές στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι ένα υπάρχον φάρμακο, το abatacept, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε όσους έχουν πρώιμα συμπτώματα. Μια κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι το abatacept είναι «αποτελεσματικό στην πρόληψη της εμφάνισης» της νόσου. Το abatacept συνταγογραφείται σε άτομα που πάσχουν ήδη από ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά μια ομάδα με επικεφαλής το King’s College του Λονδίνου διερεύνησε αν θα μπορούσε να την αποτρέψει σε άτομα που θεωρούνται ότι διατρέχουν κίνδυνο. Το φάρμακο – το οποίο χορηγείται ενδοφλέβια – δρα στοχεύοντας στην αιτία της φλεγμονής.

Για τη μελέτη στρατολογήθηκαν 213 ασθενείς από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες. Όλοι τους αξιολογήθηκαν από τους ερευνητές ως άτομα που διατρέχουν πρώιμο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Από τους 213, οι 110 έλαβαν abatacept και οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο. Από τα 110 άτομα που έλαβαν abatacept, το εκτιμώμενο ποσοστό που εξακολουθούσε να μην έχει αρθρίτιδα στο τέλος της θεραπείας- 12 μήνες μετά- ήταν 92,8%, σε σύγκριση με 69,2% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Δύο χρόνια μετά, 27 (25%) ασθενείς της ομάδας abatacept είχαν εμφανίσει τη νόσο σε σύγκριση με 38 (37%) στην ομάδα εικονικού φαρμάκου.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη πρόληψης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μέχρι σήμερα και την πρώτη που δείχνει ότι μια θεραπεία που έχει λάβει άδεια για χρήση στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι επίσης αποτελεσματική στην πρόληψη της εμφάνισης της νόσου σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο», δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Κόουπ από το King’s College του Λονδίνου.

«Αυτά τα αρχικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καλά νέα για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο αρθρίτιδας, καθώς δείχνουμε ότι το φάρμακο όχι μόνο προλαμβάνει την έναρξη της νόσου κατά τη φάση της θεραπείας, αλλά μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα συμπτώματα, όπως ο πόνος και η κόπωση», πρόσθεσε.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που να προλαμβάνουν αυτή τη δυνητικά παραλυτική ασθένεια. Τα επόμενα βήματά μας είναι να κατανοήσουμε λεπτομερέστερα τους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο, ώστε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι εκείνοι που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα θα λάβουν το φάρμακο» είπε ο ερευνητής.

Ένας 35χρονος ασθενής ο οποίος υπέφερε από πόνους στις αρθρώσεις ξεκίνησε τη θεραπεία με το abatacept το 2018.

«Μέσα σε λίγους μήνες δεν είχα πια πόνους και ενοχλήσεις και πέντε χρόνια μετά θα έλεγα ότι έχω θεραπευτεί. Τώρα, μπορώ να παίζω ποδόσφαιρο με τον τρίχρονο γιο μου και να έχω μια φυσιολογική ζωή», δήλωσε στον Guardian.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».

Πηγή: ertnews

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.