20:17, Πέμπτη
07 Ιουλίου 2022

FIVI: Επιστημονική ημερίδα με θέμα τη διατήρηση γονιμότητας σε ογκολογικούς ασθενείς στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο

Η επιστημονική ημερίδα της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «FIVI» με θέμα: «Διατήρηση γονιμότητας σε ογκολογικούς ασθενείς με μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», διεξήχθη σήμερα Σάββατο 28 Μαΐου 2022 στο Αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.

Στην επιστημονική ημερίδα έδωσαν το παρών ιατροί όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της νόσου.

Στόχος της ημερίδας ήταν να ενημερώσει την ιατρική κοινότητα σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρουν σήμερα οι σύγχρονες μέθοδοι Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, για τη διατήρηση γονιμότητας, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, σε ασθενείς με νεοπλασματική νόσο.

Η πρόοδος της Ιατρικής, στον τομέα της Ογκολογίας, έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και σε πολλές περιπτώσεις στην ίαση των ασθενών με νεοπλασματική νόσο, κάποιοι εκ των οποίων επιθυμούν στο μέλλον να αποκτήσουν παιδιά. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την προστασία της αναπαραγωγικής τους ικανότητας, που επιτυγχάνεται με τη χρήση μεθόδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που στοχεύουν στην κρυοσυντήρηση του γενετικού υλικού για μελλοντική χρήση.

Για την υποστήριξη των ασθενών αυτών στην προσπάθειά τους να γίνουν γονείς στο μέλλον, απαιτείται η συντονισμένη δράση των ιατρών όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της νόσου όπως: Γυναικολόγων, Ουρολόγων. Χειρουργών, Ογκολόγων, Αιματολόγων, Ακτινοθεραπευτών. Παιδιάτρων και Ακτινοδιαγνωστών.

Στο τέλος της ημερίδας τέθηκαν ερωτήματα και αναπτύχθηκε διάλογος μεταξύ των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου και του κοινού.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Ταρλατζής Βασίλης Ομ. Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, ΑΠΘ Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου FIVI Fertility & IVF Center, European Interbalkan Medical Center και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κολλεγίου (EBCOG)

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Ταρλατζής Βασίλης Ομ. Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, ΑΠΘ, Πρόεδρος του
Επιστημονικού Συμβουλίου FIVI Fertility & IVF Center, European Interbalkan Medical Center,
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κολλεγίου (EBCOG)

Αντιπρόεδρος: Τζαφέτας Ιωάννης Ομ. Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, ΑΠΘ, Επιστημονικός Διευθυντής FIVI Μονάδα Ιατρικώς
Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Μέλη
Λουφόπουλος Αριστοτέλης Ομ. Kαθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας ΑΠΘ, FIVI Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Πάντος Γιώργος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, ΑΠΘ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας, Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου FIVI
Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Κολυμπιανάκης Στρατής Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
ΑΠΘ, Επιστημονικός Συνεργάτης, Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου FIVI Μονάδα Ιατρικώς
Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης