, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Φωτοδερματολογική αντιηλιακή προστασία

H υπεριώδης ακτινοβολία (UV) που εκπέμπεται από τον ήλιο έχει ενοχοποιηθεί για μια πληθώρα ετερογενών παθήσεων του δέρματος, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως φωτοδερματοπάθειες.

Οι φωτοδερματοπάθειες επιδεινώνονται με την έκθεση στο ηλιακό φως ή στην τεχνητή ακτινοβολία και διακρίνονται σε εφηλίδες, πανάδες, ακτινική κνήφη, φωτοτοξικές αντιδράσεις, φωτοαλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα και πορφυρίες, ενώ η χρόνια έκθεση στον ήλιο προκαλεί καρκινογένεση και φωτογήρανση.

H υπεριώδης ακτινοβολία καταστέλλει την παραγωγή κολλαγόνου αδρανοποιώντας τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή του και καταστρέφει τα ινίδια κολλαγόνου και ελαστίνης. O τύπος της UV ακτινοβολίας που οδηγεί στη φωτογήρανση είναι η UVA, η οποία έχει την ιδιότητα να διεισδύει βαθύτερα στο χόριο.

O κύριος μηχανισμός μέσω του οποίου προκαλείται η φωτογήρανση από τη UVA ακτινοβολία είναι η κυτταρική οξείδωση που παράγει μεγαλύτερη ποσότητα καταστροφικών ως προς τα κύτταρα ελεύθερων ριζών από αυτή που μπορεί ο οργανισμός να αδρανοποιήσει μέσω των αντιοξειδωτικών του παραγόντων.

«H φωτοκαρκινογένεση οφείλεται στη βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας πάνω στο DNA των κυττάρων του δέρματος. Οι συγκεκριμένες βλάβες μπορούν να εκδηλωθούν ως ακτινικές υπερκερατώσεις, δερματικό κέρας, βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικόεπιθηλίωμα και κακόηθες μελάνωμα. Χαρακτηρίζονται από διαδοχικές γενετικές, βιοχημικές και κυτταρικές αλλαγές του δέρματος που προκαλούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, UVA και UVB. Αφετηρία των αλλαγών αυτών αποτελεί η άμεση φωτοχημική αντίδραση των υπεριωδών ακτινών με τα νουκλεοτίδια του DNA και η δημιουργία μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια (ογκογονίδια ή ογκοκατασταλτικά γονίδια).

Περαιτέρω, η ανοσοκαταστολή και η παραγωγή ελεύθερων ριζών συμβάλλουν στην προαγωγή των δερματικών όγκων», τονίζει ο δερματολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης. Συχνά μιλάμε για τις αντιδράσεις φωτοευαισθησίας που προκαλούνται σε ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, όπως τετρακυκλίνες, ψωραλένια κ.ά. H φωτοευαισθησία που προκαλείται από χημικές ουσίες και φάρμακα μπορεί να χαρακτηριστεί ως φωτοτοξικότητα σε κάποιο φάρμακο ή χημική ουσία, αλλά και στη UVA ακτινοβολία, όπως ανάλογη διαδικασία είναι και η φωτοαλλεργία.

Πότε επιδεινώνονται με τον ήλιο

Πολλές δερματοπάθειες επιδεινώνονται με την ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά όταν δεν υπάρχει μέτρο και προσοχή στις ώρες έκθεσης. Τέτοιες ασθένειες είναι, όπως αναφέρει ο κ. Κουσκούκης, ο υποξύς δερματικός ερυθηματώδης λύκος, το πομφολυγώδες πεμφιγοειδές και η ψωρίαση, ενώ έξαρση της νόσου με την επίδραση του φωτός έχει αναφερθεί στον ακτινικό ομαλό λειχήνα, σε ιογενή εξανθήματα, στο δερματικό T-λέμφωμα, στο έκζεμα, στην ψωρίαση, στην ατοπική δερματίτιδα, στη νόσο Darier’s, στη νόσο Hailey-Hailey, στην πέμφιγα, στον απλό έρπητα και στην επίμονη ακανθολυτική δερματοπάθεια.

H παιδική ηλικία είναι η πλέον ευάλωτη, διότι τίθενται τα θεμέλια της μελλοντικής υγείας του δέρματος. Έχει αποδειχθεί ότι το παιδί που μέχρι την ηλικία των 15 χρόνων δεν έχει υποστεί ηλιακό έγκαυμα, έχει ελάχιστες πιθανότητες να αναπτύξει κάποιο κακόηθες μελάνωμα κατά την ενήλικη ζωή του. Επομένως η αντιηλιακή προστασία πρέπει να αρχίζει από τη γέννηση, με τον κατάλληλο δείκτη προστασίας να αποτελεί τρόπο ζωής για όλη την οικογένεια.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.