fbpx

, Παρασκευή
19 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Ποια είναι και πως στηρίζουν ένα σύστημα υγείας

Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα περιλαμβάνουν κάθε συσκευή, μέθοδο, υλικό κι εφαρμογή που χρησιμοποιείται μεμονωμένα ή συνδυαστικά, με γνώμονα τις οδηγίες του κατασκευαστή για διάφορες ιατρικές πράξεις. Ο δε κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων είναι πολύ μεγάλος και στην κατηγορία αυτή μπορεί να περιλαμβάνονται από αναλώσιμα, όπως οι επίδεσμοι ως και διάφορα όργανα μετρήσεων.

Όσον αφορά στο εύρος της εφαρμογής τους αυτονόητα καλύπτουν πλήθως ιατρικών εφαρμογών από την πρόληψη και τη διάγνωση ως και τη θεραπεία ή αποθεραπεία.

Όμοιος είναι και ο ορισμός που καθόρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Πρόκειται δηλαδή για εξοπλισμό των οποίων η πρωταρχική χρήση δεν είναι ανοσολογικής, μεταβολικής ή φαρμακολογικής χρήσης. Μπορεί δε να είναι περίπλοκα εξειδικευμένης χρήσης μηχανήματα ή και απλά γλωσσοπίεστρα.

Πως κατηγοριοποιούνται τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Υπάρχουν πολλά διεθνή συστήματα για την κατηγοριοποίηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Η ονοματοδοσία, που χρησιμοποιεί ο ΠΟΥ παρόλα αυτά διασφαλίζει την ομαλή κατηγοριοποίησή τους και κατοχυρώνει την ασφάλεια των ασθενών. Η χρήση κοινών αναφορών είναι σωτήρια σε δυσμενή περιστατικά.

Σύμφωνα με τον ορισμό του ΠΟΥ τα βασικά πεδία στα οποία βρίσκουν εφαρμογή τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα είναι:

 • Διάγνωση, πρόληψη, παρακολούθηση νόσου, θεραπεία ή περιορισμός συμπτωμάτων μιας νόσου
 • Θεραπεία ή ανακούφιση συμπτωμάτων ενός τραύματος
 • Έρευνα, τροποποίηση, αντικατάσταση ή υποστήριξη ανατομικών ή κινησιολογικών ζητημάτων

Συμπληρωματικές εφαρμογές που έχουν τα ιατρικά αναλώσιμα

Τα ιατρικά αναλώσιμα έχουν και τις ακόλουθες συμπληρωματικές εφαρμογές:

 • Υποστήριξη και συντήρηση της ζωής
 • Αντισύλληψη
 • Απολύμανση ιατρικού εξοπλισμού
 • Παροχή πληροφοριών για ιατρικούς σκοπούς ως απότοκο in vitro δοκιμών.

Ο ΠΟΥ δεν αναγνωρίζει τα ανταλλακτικά ή τα αξεσουάρ ως ιατρικά αναλώσιμα. Παρόλα αυτά ο κατασκευαστής μπορεί να προορίζει ένα αξεσουάρ για συμπληρωματική χρήση στη βασική συσκευή.

Τα ιατρικά αναλώσιμα χωρίζονται σε 5 κατηγορίες

Τα ιατρικά αναλώσιμα χωρίζονται σε 5 κατηγορίες με βάση, που καθορίζονται με βάση τη χρήση τους. Αυτές είναι οι ακόλουθες:

 • Μη επεμαβατικά: Δεν τοποθετούνται εσωτερικά στο σώμα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν πατερίτσες ή αναπηρικά καρότσια κλπ
 • Παρεμβατικά αναλώσιμα: Τοποθετούνται πάνω ή μέσα στο σώμα δία των διαύλων. Παράδειγμα είναι φακοί επαφής, γάντια εξέτασης, κλύσμα.
 • Χειρουργικές επεμβάσεις: Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται ή τοποθετούνται στον οργανισμό με χειρουργείο. Τέτοια παραδείγματα είναι νυστέρια, κλωστές, καθετήρες.
 • Ενεργά: Πρόκειται για συσκευές, που απαιτούν εξωτερική πηγή ενέργειας. Τέτοια παραδείγματα είναι οι υπέρηχοι, οι ακτινογραφίες, η διαδερμική διέγερση ηλεκτρικού νεύρου μέσω ΤΕΝS (transcutaneous electrical nerve stimulation).
 • Εμφυτεύσιμα: Αυτές οι συσκευές εμφυτεύονται στο σώμα. Τέτοια είναι πάσης φύσεως εμφυτεύματα από ορθοπεδικά, οδοντικά, ενδοφθαλμικά ή στήθους.

Παραφαρμακευτικά προϊόντα ίσης σημασίας με τα ιατρικά αναλώσιμα

Τα παραφαρμακευτικά προϊόντα είναι ίσης σημασίας για τη στήριξη των εθνικών συστημάτων υγείας απλώς από διαφορετική σκοπιά. Από τα παραπάνω γίνεται σαφές, ότι τα ιατρικά αναλώσιμα πρέπει να αποτελούν μέρος κάθε εθνικής στρατηγικής για την Υγεία. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού πρέπει να διασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία τους, η υψηλή ποιότητα και η αποτελεσματικότητα στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη διαχείριση τραυμάτων, ασθενειών κι επιπλοκών, αλλά και στην αποκατάσταση των ασθενών.

Η συμβολή τεστ covid και παραφαρμακευτικών προϊόντων στην εξάπλωση νόσων

Σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς μπορείς να συνεισφέρουν καθοριστικά και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα. Αποτελώντας μέρος του εθνικού σχεδιασμού για την υγεία μπορούν κυρίως στο στάδιο της πρόληψης να συνεισφέρουν τα μέγιστα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των διαφόρων διαγνωστικών τεστ, που διενεργούνται κατά καιρούς πριν την επίσκεψη στο νοσοκομείο. Αποσυμφορούν την κίνηση και τον φόρτο εργασίας των γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι εφόσον υπάρχει διεγνωσμένο αποτέλεσμα μπορούν πιο στοχευμένα, άμεσα και αποτελεσματικά να προχωρήσουν στη θεραπεία.

Ομοίως και σε περιόδους έξαρσης γρίπης και ιών η χρήση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής βοηθά στην ενίσχυση του οργανισμού και την αποφόρτιση του συστήματος υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προαναφερθέντων υπήρξαν και τα τεστ covid ή τα τεστ στρεπτόκοκκου με τα οποία αποφεύχθηκε σε σημαντικό βαθμό η εξάπλωση ταχέως μεταδιδόμενων νόσων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.