, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση: Η ύπουλη απειλή

Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση αποτελεί μια ειδική μορφή χρόνιας νόσου του πνεύμονα. Ανήκει σε μια κατηγορία περίπου 500 νοσημάτων που ονομάζονται διάμεσες πνευμονοπάθειες. Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και 80.000 έως 110.000 στην Ευρώπη πάσχουν από τη νόσο σήμερα.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση τη χαρακτήρισε ως γνωστή-άγνωστη νόσο, στην οποία έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και διαχείρισή της. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης αναφέρεται στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών, καθώς «είναι ένα ιδιαίτερο νόσημα που απαιτεί συνεργασία ειδικοτήτων και το οποίο έφερε σημαντικούς προβληματισμούς στη διάρκεια της πανδημίας ως αποτέλεσμα επιπλοκών και Long Covid. Αλλά και ένα νόσημα για το οποίο η ιατρική επιστήμη πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της για τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι θεραπευτικές επιλογές δεν ήταν στον σωστό δρόμο».

O Αργύρης Τζουβελέκης, πνευμονολόγος, αναπλ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΓΝ Πατρών, τονίζει: «Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση είναι μια χρόνια αναπνευστική νόσος, αγνώστου αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από ουλές και φλεγμονή του πνεύμονα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις ουλές στο δέρμα όταν τραυματιστούμε. Το αποτέλεσμα αυτών των ουλών είναι ο πνεύμονας να γίνεται σκληρός και ανελαστικός, με συνέπεια να μην μπορεί να επιτελέσει τη λειτουργία του, που είναι η οξυγόνωση των ιστών. Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι ο χρόνιος βήχας και η δύσπνοια στην κόπωση. Η νόσος προσβάλλει συχνότερα άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών και συνήθως καπνιστές. Σπανιότερα όμως μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρότερη ηλικία, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «πέρα από την Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση υπάρχουν και άλλες μορφές πνευμονικής ίνωσης που προκαλούνται από ιούς (όπως ο κορονοϊός), από φάρμακα, από αυτοάνοσα νοσήματα (όπως το σκληρόδερμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα), καθώς και μορφές πνευμονικής ίνωσης που προκαλούνται από έκθεση στον αμίαντο και στο τρίχωμα πουλιών, όπως οι παπαγάλοι και τα περιστέρια. Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση δεν είναι το ίδιο νόσημα με την κυστική ίνωση, δεν είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο και δεν είναι καρκίνος πνεύμονα».

Η Κατερίνα Μαρκοπούλου, πνευμονολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ στην Πνευμονολογική Κλινική, Εξωτερικό Ιατρείο Διαμέσων Πνευμονοπαθειών και Σαρκοείδωσης ΓΝ «Γ. Παπανικολάου», υπογράμμισε σχετικά με τη διάγνωση της νόσου: «Αν τεθεί η υποψία για Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση από κάποια χαρακτηριστικά ακροαστικά (ήχοι velcro) ή ευρήματα στην ακτινογραφία θώρακα, αυτή επιβεβαιώνεται με την αξονική τομογραφία θώρακα υψηλής ευκρίνειας. Αν τα ακτινολογικά ευρήματα είναι τυπικά, η πάθηση μπορεί να χαρακτηριστεί με βεβαιότητα. Διαφορετικά χρειάζεται ιστολογικός έλεγχος (με κάποια βιοψία πνεύμονα) ή εξέταση των κυττάρων που βρίσκονται στις κυψελίδες».

Τα ύπουλα συμπτώματα

Ο σύλλογος ασθενών με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση αναλύει τα ύπουλα συμπτώματα και συμβουλεύει: «Αν νιώθεις ότι έχει αλλάξει η αναπνοή σου, αν νιώθεις λαχάνιασμα, δύσπνοια και σε ταλαιπωρεί ένας επίμονος, ξηρός βήχας, δεν πρέπει να καθυστερήσεις να πας στον γιατρό σου. Εκείνος θα κρίνει αν χρειάζεται να επισκεφτείς έναν πνευμονολόγο. Ο πνευμονολόγος ως εξειδικευμένος γιατρός έπειτα από μια σειρά εξετάσεων θα αξιολογήσει την κατάστασή σου, θα προχωρήσει σε διάγνωση και στη συνέχεια θα σου συστήσει την απαιτούμενη θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση και διαχείριση της νόσου».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL