KARFITSA ΗEALTH: Γιατί πρέπει να φροντίζουμε την επιδερμίδα μας
Η κα dr. Αμαλία Τσακίρη είναι Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και έχει λάβει τον τίτλο της ειδικότητας Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, Παράλληλα, έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη «Δερματοσκόπηση» και έχει εξειδικευτεί στην Αισθητική Δερματολογία.
Η κα dr. Τσακίρη είναι μία επιστήμονας με ενεργή δράση στον τομέα της δερματολογίας, συγγράφει βιβλία και δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε έγκυρα περιοδικά, συμμετέχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και ενημερώνεται για τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις.
Το υπερσύγχρονο και κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο της dr. Tσακίρη βρίσκεται στη Φιλελλήνων 11 και η ιατρός βρίσκεται στη διάθεση των ασθενών στο τηλέφωνο επικοινωνίας 6945495783. Η Dr. Τσακίρη Αμαλία,MSc τοποθετείται στην Karfitsa για όλα όσα απασχολούν γυναίκες και άνδρες σχετικά με το δέρμα.
Τι ζητήματα προκαλεί η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο?
Ο ήλιος είναι πηγή ζωής, βοηθάει στη σύνθεση της βιταμίνης D και πολλές δερματοπάθειες οφελούνται από τον ήλιο όπως η ψωρίαση. Εντούτοις η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο έχει βλαβερές επιδράσεις στην επιδερμίδα οι οποίες χωρίζονται σε καλοήθεις, προκαρκινωματώδεις και κακοήθεις.
Καλοήθεις είναι η φωτογήρανση, το χλόασμα, οι φακίδες, η ιδιοπαθής σταγονοειδής υπομελάνωση και διάφορες άλλες δερματοπάθειες (πολύμορφο εκ φωτός, η ακτινοδερματίτιδα, η όψιμη δερματική πορφυρία, η πελλάγρα).
Επίσης παθήσεις του δέρματος επιδεινώνονται με την έκθεση στον ήλιο όπως ο ερυθηματώδης λύκος. Η ταυτόχρονη έκθεση στον ήλιο με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, ή την τοπική χρήση ουσιών που περιέχονται σε αρώματα ή σε φυτά, έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση φωτοδερματίτιδων. Στις καλοήθεις καταστάσεις ανήκουν και οι καλοήθεις όγκοι του δέρματος (σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, δερματοϊνώματα και άλλοι καλοήθεις όγκοι), με κύριο εκπρόσωπο αυτών τους σπίλους, οι γνωστές ελιές.
Προκαρκινωματώδεις καταστάσεις είναι η ακτινική υπερκεράτωση, που δυνητικά οδηγεί σε καρκίνο του δέρματος.
Κακοήθεις καταστάσεις είναι το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα, το ακανθοκυτταρικό επιθηλιώμα και το μελάνωμα. Τα επιθηλιώματα μπορεί να επεκταθούν στους μυς και στα οστά και τότε η αντιμετώπισή τους είναι δυσκολότερη. Το μελάνωμα είναι επιθετικός καρκίνος του δέρματος, που συνδέεται άμεσα με την μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Εάν δεν διαγνωσθεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μεθίσταται σε όλους τους ιστούς και αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή .
Οι βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου στην παιδική ηλικία άλλοτε είναι ορατές όπως το έγκαυμα και άλλοτε γίνονται αντιληπτές μελλοντικά. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα “έχει μνήμη”, “θυμάται” τις βλάβες που υπέστη στη νεανική ηλικία, τις αθροίζει και εμφανίζει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον όπως η φωτοδερματίτιδα, η φωτογήρανση και κυρίως ο καρκίνος του δέρματος.
Τι πρέπει να φροντίζουν γυναίκες και άνδρες στο δέρμα τους, ανάλογα με την ηλικία τους.
Η κύρια φροντίδα της επιδερμίδας ανεξαρτήτως φύλου είναι η προφύλαξη της από την ηλιακή ακτινοβολία και πρέπει να αρχίζει από τη βρεφική ηλικία.
Άνθρωποι που εργάζονται στην ύπαιθρο πρέπει να φοράνε καπέλο, γυαλιά, ρούχα και πάντα αντηλιακό.
Τα αντηλιακά πρέπει να είναι ευρέως φάσματος, να αναγράφουν προστασία από UVB και UVA και με υψηλό δείκτη προστασίας SPF 15-50+.Το αντηλιακό εφαρμόζεται κάθε 2 ώρες και 20-30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Για να πετύχουμε την μέγιστη προστασία θα πρέπει να εφαρμόζουμε 6-8 κουταλάκια του τσαγιού αντιηλιακό σε όλο το δέρμα.
Ιδανική καθημερινή φροντίδα ανεξαρτήτως φύλου είναι η καθαριότητα του δέρματος πρωί και βράδι. Ενδεικτικά προτείνω:
Πρωί serum vitamin C και επάλειψη με αντιηλιακό.
Βράδι serum με υαλουρονικό ή serum με ρετινόλη και ενυδατική κρέμα.
Κρέμα ματιών πρωί – βράδι
Ασθενείς με ακμή θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούν αντιηλιακά και καλλυντικά oil-free.
Πόσο συχνά θα πρέπει να επισκέπτεται κάποιος/κάποια το Δερματολόγο του για προληπτικούς λόγους?
Καλύτερα να προλαμβάνεις (την ασθένεια) παρά να την θεραπεύεις, το είπε ο Ιπποκράτης 2.500 χρόνια πριν.
Άτομα τα οποία εμφανίζουν πολλούς άτυπους σπίλους θα πρέπει να επισκέπτονται το Δερματολόγο τους κάθε 3-12 μήνες. Το χρονικό διάστημα εξαρτάται από το είδος και τον αριθμό των σπίλων και τη κρίση του Δερματολόγου.
Επίσης ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και ακολουθούνε φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να επισκέπτονται το Δερματολόγο τους κάθε 3-6 μήνες.
Η αυτό-διάγνωση μέσω του διαδικτύου εγκυμονεί κινδύνους?
Ναι ο « Dr. Google » εγκυμονεί κινδύνους, γιατί μπορεί να αποπροσανατολίσει τον ασθενή, να τον οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα ή και να τον φοβίσει. Ο ιατρός αξιολογεί τη συνολική εικόνα του ασθενούς με βάση το ιστορικό, την κλινική και εργαστηριακή εικόνα και μπορεί να θέσει την διάγνωση. Η διάγνωση είναι πολύπλοκη και πολυπαραγοντική διαδικασία και όχι στεγνή πληροφορία που την παίρνεις μέσα από το διαδίκτυο.
Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεις καθημερινά.
Ιδιαίτερος είναι ο κάθε ασθενής που επισκέπτεται το ιατρείο μου και κάθε ένας ασθενείς μου αποτελεί πρόκληση για εμένα ώστε να μπορέσω να τον θεραπεύσω και να τον βοηθήσω να λύσει τα Δερματολογικά του προβλήματα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA