, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Κορoνοϊός: Διχάζονται οι επιστήμονες για την κατάργηση του πιστοποιητικού και της μάσκας

Σε λειτουργία η εφαρμογή για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού στα καταστήματα εστίασης, Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια.

Για την πορεία της πανδημίας, και την μεταδοτικότητα του ιού μίλησε ο κ. Λουκίδης

«Δεν θα πρέπει να ανησυχουμε στην παρούσα φάση, έχουμε διασπορά της νόσου, οι μολύνσεις μπορεί να είναι και περισσότερες, καθώς κάποιοι μπορεί να κάνουν απλώς ένα self test και να μην επισημοποιούν  την μόλυνση με το να κάνουν rapid ή μοριακό. Η πλειοψηφία έχει ήπια νόσο ,που μπορεί να την αντιμετωπίσει μένοντας στο σπίτι. Έχουμε 250.000 ενεργά περιστατικά τις τελευταίες μέρες και οι εισαγωγές είναι 300-310 την ημέρα, ενώ πέρσυ ήταν 800 εισαγωγές την ημέρα με 5000 περιστατικά την ημέρα. Από κλινικό επίπεδο, η βρετανική μετάλλαξη ήταν η χειρότερη», ανέφερε αρχικά.

«Είναι αδύνατον να πει κάποιος ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα μετάλλαξη, το θέμα είναι να είναι ηπιότερη και να αντιμετωπίζεται όπως αντιμετωπίζεται όμικρον. Δύο χρόνια μετά για πρώτη φορά για τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο, έχουν φαρμακευτική αγωγή που χορηγούμε εκτός νοσοκομείου. Ειχαμε τα μονοκλωνικά που δεν δούλεψαν στην παραλλαγή όμικρον, έχουμε δύο μορφές αντιικών χαπιών, η μία έχει χορηγηθεί ήδη σε πάνω από 10.500 ανθρώπους, και η δεύτερη, θα είναι διαθέσιμη σύντομα στους Έλληνες ασθενείς», πρόσθεσε.

«Δεν πιστεύω ότι θα είναι 100% το free pass για τους ανεμβολίαστους, αλλά ίσως αυξηθούν οι ελευθερίες», κατέληξε λέγοντας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.