01:01, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Κρουστικός υπέρηχος για την τενοντίτιδα

Στη σύγχρονη αντιμετώπιση του πόνου από τις μυοσκελετικές παθήσεις, οι φυσίατροι χρησιμοποιούν την εξωσωματική θεραπεία με κρουστικά κύματα ή Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT).

Αποτελεί την πλέον σύγχρονη, συντηρητική, ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή στην ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης για θεραπεία των μυοσκελετικών παθήσεων. Η εφαρμογή της στηρίζεται στην ιατρική μέθοδο της εξωσωματικής λιθοτριψίας, δηλαδή την παραγωγή μηχανικών κυμάτων, μέσω επιταχυνόμενης-ελεγχόμενης κρούσης.

«Η χρήση των κρουστικών υπερήχων στη θεραπεία των επώδυνων τενοντοπαθειών ξεκίνησε στις αρχές του 1990. Κατά τη θεραπεία με τη μέθοδο των υπερήχων διοχετεύονται ενεργειακά κρουστικά κύματα σε στοχευμένους ιστούς του σώματος. Ο οργανισμός απαντά με την αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας και του μεταβολισμού στην προσβεβλημένη περιοχή», εξηγεί ο Δημήτριος Εργελετζής, φυσίατρος, στο Ειδικό Ιατρείο Αποκατάστασης, Πόνου και Βελονισμού ΕΔΟΕΑΠ. Τα οφέλη της θεραπείας με κρουστικά κύματα (shock waves) είναι πολλά για τον ασθενή ειδικά όταν πονάει εξαιτίας μιας τενοντίτιδας. Η ουσία της δράσης εντοπίζεται στη μετατροπή μιας χρόνιας φλεγμονώδους διαδικασίας, όπως μια τενοντίτιδα ή απονευρωσίτιδα, σε οξεία φλεγμονώδη κατάσταση την οποία ο οργανισμός είναι ικανός να θεραπεύσει.

Τα κρουστικά κύματα (shock waves) ενεργοποιούν τη διαδικασία αυτοεπούλωσης του οργανισμού αυξάνοντας την αιμάτωση και τον μεταβολισμό της πάσχουσας περιοχής, διαλύοντας επασβεστώσεις του τένοντα, διεγείροντας την αναγεννητική ικανότητα των κυττάρων του ιστού, αυξάνοντας την αντοχή του σε μηχανικό φορτίο και ελαττώνοντας τον πόνο. Η θεραπεία με τον κρουστικό υπέρηχο (ESWT) είναι μη επεμβατική και αναίμακτη. Ποσότητα γέλης (gel) εφαρμόζεται με μικρή πίεση στο δέρμα της επώδυνης πάσχουσας περιοχής, στη συνέχεια η κεφαλή εφαρμογής των υπερήχων πιέζεται και μικρά κρουστικά κύματα διοχετεύονται στο σημείο.

Μία συνεδρία διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά. «Η θεραπεία εφαρμόζεται σε περιοχές όπου οι συνήθεις αρχικές θεραπείες (κλασική φυσικοθεραπεία, εγχύσεις) απέτυχαν να δώσουν λύση. Κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν ενθαρρυντικά τη θετική έκβαση και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Τα ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου, εκεί που όλες οι άλλες συντηρητικές μέθοδοι έχουν αποτύχει, ανέρχονται σε ποσοστό έως 80%. Ενδέχεται, όμως, μερικές από τις δύσκολες περιπτώσεις να μη βελτιωθούν με την εφαρμογή των κρουστικών υπερήχων. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται η συμβουλή ορθοπεδικού χειρουργού και ενημέρωση για τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές», καταλήγει ο κ. Εργελετζής.

Ενδείξεις

Όλες οι τενοντοπάθειες των αρθρώσεων, η ασβεστοποιός τενοντοπάθεια (ώμος – άκανθα πτέρνας) καθώς και οι επώδυνοι μυϊκοί σπασμοί είναι πεδία εφαρμογής της θεραπείας. Αναλυτικότερα οι ενδείξεις εφαρμογής της μεθόδου είναι:

Άλγος ώμου: Ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου – Τενοντίτιδα ώμου.

Άλγος αγκώνα: Επικονδυλίτιδα (τενοντίτιδα αγκώνα – tennis or golfer’s elbow).

Άλγος ισχίου: Τροχαντηρίτιδα.

Άλγος γόνατος: Τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα – Τενοντίτιδα οπίσθιων μηριαίων (χήνειος πόδας).

Άλγος κνήμης: Σύνδρομο πρόσθιου – οπίσθιου κνημιαίου (shin splint).

Αχιλλειοδυνία: Τενοντίτιδα αχίλλειου τένοντα.

Άκανθα πτέρνας: Πελματιαία απονευρωσίτιδα, επώδυνοι μυϊκοί σπασμοί (trigger points).

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με κρουστικό υπέρηχο είναι αρκετά, όπως το ότι η εφαρμογή γίνεται χωρίς χρήση φαρμάκων (πχ, έγχυση κορτικοστεροειδούς) ή τοπικών αναισθητικών. Είναι αναίμακτη, μη επεμβατική θεραπεία (όχι χρήση βελονών – χειρουργικών τομών). Η θεραπεία εκτελείται σε ιατρείο φυσιάτρου εξοπλισμένο με το ειδικό μηχάνημα, με χρονική διάρκεια πραγματικής θεραπείας περίπου 10 λεπτών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL