, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

«Κρυφή πανδημία» η κατάχρηση αντιβιοτικών

Τα αντιβιοτικά είναι ένα πολύτιμο όπλο στην Ιατρική και για αυτό πρέπει να το χειριζόμαστε με προσοχή. Είναι σημαντικό να μην κάνουμε κατάχρηση αντιβιοτικών, να μην τα παίρνουμε σαν καραμελίτσες και να θυμόμαστε πως δεν μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε ιώσεις!

Ο γενικός ιατρός και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Στάθης Σκληρός αναφέρει πως μόνο με προσοχή στη χορήγησή τους θα εξασφαλιστεί η καλύτερη θεραπεία για όλους, συμβάλλοντας συγχρόνως στη μείωση της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

«Η λανθασμένη και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη αντίσταση των μικροβίων σε αυτά, γεγονός που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία,καθώς μπορεί να μετατρέψει μια απλή λοίμωξη σε κατάσταση απειλητική για τη ζωή. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μικροβιακή αντοχή στα βακτήρια προκάλεσε περίπου 1,27 εκατ. θανάτους το 2019», τονίζει ο κ. Σκληρός.

Το βάρος των λοιμώξεων από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στον ευρωπαϊκό πληθυσμό είναι συγκρίσιμο με αυτό της γρίπης, της φυματίωσης και του HIV/AIDS μαζί. Ο ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι η μικροβιακή αντοχή είναι μία από τις δέκα κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. «Επειδή τα αντιβιοτικά καταπολεμούν μόνο τα βακτήρια και όχι τους ιούς, είναι συνήθως αναποτελεσματικά κατά του κρυολογήματος.Ωστόσο, μερικές φορές ένα κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση τα αντιβιοτικά θα είχαν όφελος,αν ήταν σε θέση να αποτρέψουν αυτού του είδους τη μόλυνση. Επειδή όμως τα κρυολογήματα σχεδόν πάντα υποχωρούν από μόνα τους χωρίς σοβαρά προβλήματα και τα αντιβιοτικά συχνά προκαλούν παρενέργειες,τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης αντιβιοτικών πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά», αναφέρει ο κ. Σκληρός.

Κάθε χρόνο 1,3 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους από λοίμωξη που οφείλεται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Ο όρος «αντιβίωση» σημαίνει την αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων μικροβίων με τη δράση άλλων μικροβίων (δηλαδή το αντίθετο της συμβίωσης). Ορισμένοι παραφράζοντας λανθασμένα τον όρο πιστεύουν πως τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση ιογενών λοιμώξεων που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η αλόγιστη χρήση τους βλάπτει τον οργανισμό μας, μάλιστα αυτό που διαπιστώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών, ήταν η περαιτέρω εξέλιξη της μικροβιακής αντοχής συχνά με μοιραία κατάληξη για τους ασθενείς.Στη χώρα μας δυστυχώς, όταν αντιμετωπίζουμε κάποια ίωση, συνηθίζουμε να καταφεύγουμε μόνοι μας στη λύση που θεωρούμε ενδεδειγμένη, τρέχοντας στο πλησιέστερο φαρμακείο.

Ο ρόλος του φαρμακοποιού

Οι πολίτες συμβουλεύονται συχνά τον φαρμακοποιό της γειτονιάς. «Το φαρμακείο ως φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο φαρμακοποιός ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας οφείλουν να λειτουργήσουν συμβουλευτικά και να αξιολογήσουν σε ποιες περιπτώσεις μια ίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον ασθενή με συμπτωματική θεραπεία, δηλαδή με αντιπυρετικά, παστίλιες, αποσυμφορητικά, αυξημένη λήψη υγρών κ.λπ., και να τα συστήσει εν συνεχεία στον ασθενή και ποια συμπτώματα χρήζουν περαιτέρω ιατρικής γνωμάτευσης και ενδεχομένως χορήγησης κατάλληλης αγωγής- αντιβίωσης, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο από τον θεράποντα ιατρό», αναφέρει ο φαρμακοποιός Θεόδωρος Σακόπουλος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL