20:26, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Μαστογραφία: Μύθοι και αλήθειες

Ο καρκίνος του μαστού εξελίσσεται σε μάστιγα και αποτελεί μια μεγάλη αγωνία για τις γυναίκες. Η ετήσια μαστογραφία κρίνεται απαραίτητη από τους γιατρούς στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο, μαζί με τον υπέρηχο μαστού, το τεστ Παπ και τον κολπικό υπέρηχο. Ο κ. Νικόλαος Κοτσιφόπουλος, χειρουργός μαστού, μας δίνει χρήσιμα στοιχεία σε σχέση με τη μαστογραφία και πώς θα πρέπει να τη βλέπουν οι γυναίκες, ώστε να μην έχουν υπερβολική αγωνία κάθε φορά που την κάνουν.

Η μαστογραφία είναι η κλασική προληπτική εξέταση κατά του καρκίνου του μαστού. Ανιχνεύει συμπαγείς και κυστικές βλάβες καθώς και περιοχές με ύποπτες μικροαποτιτανώσεις. Μέχρι σήμερα και παρά την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας, η μαστογραφία παραμένει ο «χρυσός κανόνας» για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

«Σύμφωνα με τις σύγχρονες οδηγίες, οι υγιείς και ασυμπτωματικές γυναίκες  θα πρέπει να κάνουν τον πρώτο μαστογραφικό έλεγχο στα 35 έτη.

Η μαστογραφία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια μετά την ηλικία των 40 ετών και κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών, εκτός εάν έχουν επιβαρυμένο κληρονομικό ή ατομικό ιστορικό, οπότε πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Για τις γυναίκες εκείνες που έχουν επιβεβαιωμένη μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού, συστήνεται ετήσια μαστογραφία από τα 30. Από την τρίτη έως την πέμπτη δεκαετία της ζωής της γυναίκας, περίοδος κατά την οποία η πυκνότητα των μαστών είναι αυξημένη, εφόσον υπάρξει μαστογραφικό εύρημα, μπορεί να ζητηθεί και μαγνητική μαστογραφία», αναφέρει ο χειρουργός μαστού και συμπληρώνει: «Υπάρχουν πολλές δικαιολογίες για να αποφύγετε τον ετήσιο έλεγχο των μαστών. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις δικαιολογίες βασίζονται σε μύθους που σχετίζονται με τη μαστογραφία. Είναι καιρός να λάμψει η αλήθεια. Συχνά κάποιες γυναίκες σκέφτονται πως αν δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό, δεν κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού. Κι όμως, πάνω από 8 στις 10 ασθενείς με καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό! Άρα ο προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος για όλες τις γυναίκες. Η εμφάνιση της νόσου σε κάποιο μέλος της οικογένειας -και κυρίως στη μητέρα ή την αδελφή- πιθανώς σχετίζεται με γενετικά χαρακτηριστικά τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο».

Ένας δεύτερος μύθος θέλει τη μαστογραφία να έχει πολλή ακτινοβολία και να μπορεί να βλάψει την υγεία της γυναίκας.

«Η μαστογραφία έχει λιγότερη ακτινοβολία από όση έχει ένα υπερατλαντικό αεροπορικό ταξίδι. Καμία δεν θα έλεγε όχι σε ένα ταξίδι, γιατί να πει όχι σε μια σωτήρια εξέταση;», αναφέρει ο ειδικός.

Ο φόβος των ευρημάτων

Ο τρίτος μύθος αφορά τον φόβο των γυναικών για κάποιο εύρημα. Οι περισσότερες από τις βλάβες που εντοπίζονται κατά τον προληπτικό έλεγχο είναι καλοήθεις. Ακόμη όμως και αν πρόκειται για καρκίνο, το να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα είναι σωτήριο.

Ο τέταρτος μύθος θέλει τη μαστογραφία να είναι μια διαδικασία επώδυνη. «Η μαστογραφία δεν πονά, απλώς μπορεί να προκαλέσει μια δυσφορία. Η εξέταση διαρκεί πολύ λίγο και η δυσφορία ακόμη λιγότερο. Για τις γυναίκες που έχουν μεγάλη ευαισθησία και μικρή αντοχή στη δυσφορία, ένα απλό παυσίπονο μπορεί να βοηθήσει. Επίσης, ο τεχνολόγος που διενεργεί την εξέταση μπορεί να κάνει την εμπειρία της μαστογραφίας πιο άνετη», καταλήγει ο κ. Κοτσιφόπουλος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL