Μην κάνεις λάθη στις… ιώσεις
Συνήθως όταν αρρωσταίνουμε περνάμε τις ιώσεις στο… πόδι γιατί θέλουμε να παραμείνουμε ενεργοί στις δραστηριότητές μας.
Η πανδημία μάς δίδαξε ότι αυτό είναι λάθος και καλό είναι όταν είμαστε άρρωστοι να παραμένουμε στο σπίτι μέχρι να γίνουμε καλά ώστε να μην έχουμε κάποια περίεργη επιπλοκή αλλά και να μην κολλήσουμε και τους άλλους.
Πλέον, με το κοκτέιλ γρίπης, Covid-19 και άλλων αναπνευστικών ιών πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί. Οι περισσότεροι νιώθουντην ανάγκη να απαλλαγούν γρήγορα από τις ιώσεις και συχνά κάνουν λάθους χειρισμούς που επιβαρύνουν τον οργανισμό τους.
Η ειδική παθολόγος,δρ Χρυσούλα Λιάκου, εξηγεί ποια είναι αυτά τα λάθη και ποιες οι πιθανές συνέπειές τους. «Πολλοί ασθενείς δεν κάνουν τίποτα όταν εκδηλώνουν τα πρώτα συμπτώματα που υποδηλώνουν ιογενή λοίμωξη, αλλά περιμένουν μερικές μέρες για να δουν πώς θα εξελιχθούν. Εν μέσω της εποχής των ιώσεων όμως το πιθανότερο είναι πως τα συμπτώματά τους οφείλονται σε κάποια ιογενή λοίμωξη. Τα αντιιικά φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη γρίπη ή την Covid-19 είναι πιο αποτελεσματικά όταν αρχίζουν να λαμβάνονται το νωρίτερο δυνατό από την έναρξη των συμπτωμάτων», τονίζει η γιατρός και συμπληρώνει πως «όταν κάποιος έχει ίωση του αναπνευστικού, δεν πρέπει να συνεχίζει την καθιερωμένη ρουτίνα του, αλλά να δίνει χρόνο στον οργανισμό του για ανάρρωση. Ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να καταπολεμήσει τον ιό που έχει εισβάλει στο εσωτερικό του και βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανάπαυση. Επομένως πρέπει για μερικές μέρες να μείνετε μακριά από τις καθημερινές υποχρεώσεις σας. Καλό θα είναι επίσης να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να γίνει καλά με επαρκή ύπνο».
Μιαμελέτηέδειξεπως όσοι κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες το 24ωρο έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να κολλήσουν κοινό κρυολόγημα σε σύγκριση με όσους κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες. Κατά την οξεία φάση των ιώσεων είναι σημαντικό να κοιμάστε καλά.
Το μεγαλύτερο λάθος είναι να παίρνουμε από μόνοι μας αντιβιοτικά που έχουν ξεμείνει στο σπίτι. Για τη γρίπη και την Covid-19 υπάρχουν ειδικά αντιιικά φάρμακα, που όμως συνταγογραφούνται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Επίσης, καλό είναι να μην παίρνουμε μόνοι μας πολλά φάρμακα ταυτοχρόνως.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα που καταπραΰνουν τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος. Τα φάρμακα αυτά περιέχουν συνδυασμούς δραστικών ουσιών, στις οποίες μπορεί να συμπεριλαμβάνονται παυσίπονο, αντιπυρετικό, κατασταλτικό του βήχα ή/και αποσυμφορητικό. Όλες αυτές οι ουσίες όμως διατίθενται και μεμονωμένα.Αν λοιπόν εσείς πάρετε, λχ, ένα αντιπυρετικό με παρακεταμόλη και ταυτοχρόνως έναν συνδυασμό για γρίπη/κρυολόγημα που, μεταξύ άλλων, περιέχει παρακεταμόλη, υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας.
Πολλά υγρά και καλό φαγητό
Η καλή ενυδάτωση και τοφαγητό είναι σημαντικά για τον οργανισμό μας προκειμένου να καταπολεμήσει τις ιώσεις.Ο οργανισμός χρειάζεται τα υγρά για να εκτελεί πολλές λειτουργίες,όπως η ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας με την εφίδρωση, η αραίωση της βλέννας και η μείωση της ρινικής συμφόρησης, η καταπράυνση του πονοκεφάλου κλπ.Ναπίνετε συχνά υγρά με μικρές γουλιές.
Για περισσότερη ανακούφιση προτιμήστε ζεστά ροφήματα, λίγο χυμό φρούτων (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) κατά προτίμηση φρεσκοστυμμένο. Παράλληλα, τα κύτταρατουανοσοποιητικούχρειάζονται θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για να καταπολεμήσουν τους ιούς που σας αρρωσταίνουν.Αν τις έχουν, θα αναρρώσετε ταχύτερα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL