05:10, Πέμπτη
26 Μαΐου 2022

Ν. Τζανάκης: Η Όμικρον διεξάγει ένα τεράστιο γενετικό πόκερ – Η πανδημία υποβόσκει στην κοινωνία

Για τις επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον σε ανεμβολίαστους και τον κίνδυνο νέων μεταλλάξεων μίλησε στην ΕΡΤ ο Nίκος Τζανάκης, λέγοντας ότι «ο ιός παίζει ρώσικη ρουλέτα. Δεν είμαστε σίγουροι σε αυτή την παρτίδα πόκερ αν θα είναι νικητής ο ιός ή εμείς».

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» o καθηγητής Πνευμονολογίας χαρακτήρισε την Όμικρον μη ήπια νόσο καθώς στέλνει κόσμο στο νοσοκομείο. «Γίνονται εισαγωγές. Κάποιοι θα νοσήσουν βαριά, ιδίως αν είναι ανεμβολιάστοι ή που δεν έχουν κάνει την 3η δόση. Στο νοσοκομείο έχουμε 3 διασωληνωμένους με την Όμικρον. Σε κάποιους ανεμβολίαστους είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει σοβαρή νόσο».

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν γνωρίζει κάτι για τη νέα μετάλλαξη που ανησυχεί τους επίστήμονες: «Δεν γνωρίζουμε πολλά για την Όμικρον 2 ή όπως αλλιώς την ονομάσουν, αν είναι πιο επικίνδυνο στέλεχος από την Όμικρον».

Ο ιός παίζει ρώσικη ρουλέτα

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη δεν πρέπει να εφησυχάζουμε λόγω της λιγότερο επικίνδυνης παραλλαγής του κορονοϊού.

«Ο ιός διεξάγει ένα γενετικό πόκερ με εκατομμύρια παρτίδες. Ο ιός παίζει ρώσικη ρουλέτα. Δεν είμαστε σίγουροι σε αυτή την παρτίδα πόκερ ποιος θα είναι νικητής», ανέφερε σχετικά.

Μιλώντας για τις μολύνσεις που παρουσιάζονται σε πλήρως εμβολιασμένους είπε ότι δεν υπάρχει περιστατικό που να έχει πάει άσχημα.

«Συνήθως τους νοσηλεύουμε σε κλινικές κορονοϊού, χωρίς να έχουν συμπτώματα» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν περιστατικά από ανθρώπους που έχουν ποικίλα συμπτώματα: κόπωση, διαταραχής ύπνου, ανοσμία, πονοκέφαλοι κλπ που μειώνουν την καθημερινή ποιότητα ζωής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί γιατί σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό παρουσιάζονται μακροχρόνια προβλήματα υγείας ακόμα και σε αυτούς που νόσησαν ελαφρά και εμφανίζουν μετέπειτα προβλήματα στους πνεύμονες.

Μεγάλος ο κίνδυνος για τα παιδιά

Αναφερόμενος στα παιδιά αποκάλυψε ότι «1 στα 5.000 παιδιά ή 1 στα 10.000 που θα νοσήσει θα εμφανίσει το οξύ σύνδρομο, το υπερ φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών με κυρίως επίπτωση και επίδραση στα ενδοθήλια των αρτηριών της καρδιάς και άλλων ζωτικών οργάνων με συνέπεια να διακυβεύεται η μακροχρόνια υγεία των παιδιών. Η μεγάλη αγωνία είναι αν δύο ή τρεις εβδομάδες μετά τη νόσηση να μην το εμφανίσουν. Ευτυχώς αντιμετωπίζεται».

Ύφεση στα κρούσματα

Σχολιάζοντας τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας ανέφερε ότι είναι το μίνιμουμ αυτών που χρειάζονται καθώς η πανδημία εξαπλώνεται στην κοιννωνία: «Μάλλον έχει αρχίσει μια μικρή ύφεση στα κρούσματα. Δεν είναι αντιπροσωπευτικός ο αριθμός των κρουσμάτων. Θα αργήσουμε να δούμε αυτή την επίδραση στους διασωληνωμένους. Η πανδημία υποβόσκει στην κοινωνία. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι αντιπροσωπευτικός γι αυτό και έχουμε πολλές εισαγωγές”

Πηγή: ertnews.gr