, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Ο κρυφός κίνδυνος που έχει για κάποιους το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε υψηλή δόση για παρατεταμένη περίοδο μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

Αλλά, σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορεί επίσης να προκαλέσει ηπατική βλάβη σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων.

Ποιος κινδυνεύει; Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Dietary Supplements, παρέχει την πρώτη σταθερή ένδειξη: δύο γενετικές παραλλαγές που προβλέπουν μέρος του κινδύνου.

«Το να μάθουμε να προβλέψουμε ποιος θα υποστεί ηπατική βλάβη είναι δυνητικά σημαντικό, επειδή υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε υψηλή δόση μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία για όσους μπορούν να το πάρουν με ασφάλεια», δήλωσε ο Hamed Samavat, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Επιστημών Διατροφής στο Rutgers School of Health Professions.

Τι έδειξε η ανάλυση

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Minnesota Green Tea Trial, μια μεγάλη μελέτη για την επίδραση του πράσινου τσαγιού στον καρκίνο του μαστού, η ερευνητική ομάδα διερεύνησε εάν άτομα με ορισμένες γενετικές παραλλαγές ήταν πιο πιθανό από άλλα να εμφανίσουν σημάδια ηπατικού στρες μετά από ένα έτος πρόσληψης 843 mg/ημέρα από το κυρίαρχο αντιοξειδωτικό στο πράσινο τσάι, μια κατεχίνη που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη (EGCG).

Ερευνητές με επικεφαλής την Laura Acosta, τότε διδακτορική φοιτήτρια, τώρα απόφοιτη, επέλεξαν δύο συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές επειδή η καθεμία ελέγχει τη σύνθεση ενός ενζύμου που διασπά την EGCG. Επέλεξαν την Minnesota Green Tea Trial επειδή ήταν μια μεγάλη, καλά σχεδιασμένη μελέτη ενός μοναδικού πληθυσμού. Η ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή διάρκειας ενός έτους περιελάμβανε περισσότερες από 1.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και συνέλεξε δεδομένα στους 3, 6, 9 και 12 μήνες.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα πρώιμα σημάδια ηπατικής βλάβης ήταν κάπως πιο κοινά από το φυσιολογικό σε γυναίκες με μία παραλλαγή στον γονότυπο της κατεχόλης-Ο-μεθυλοτρανσφεράσης (COMT) και ήταν πολύ πιο έντονα σε όσες είχαν μια παραλλαγή στον γονότυπο 5-διφωσφο-γλυκουρονοσυλτρανσφεράσης ουριδίνης 1A4 ( UGT1A4).

Κατά μέσο όρο, μετά από 9 μήνες κατανάλωσης του συμπληρώματος από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού:

  • οι υψηλού κινδύνου συμμετέχοντες με γονότυπο UGT1A4 είδαν το ένζυμο που υποδεικνύει το ηπατικό στρες να αυξάνεται σχεδόν κατά 80%
  • εκείνοι με χαμηλού κινδύνου γονότυπο είδαν το ίδιο ένζυμο να αυξάνεται κατά 30%

«Απέχουμε ακόμη πολύ από το να μπορούμε να προβλέψουμε ποιος μπορεί να πάρει με ασφάλεια εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε υψηλή δόση», είπε ο Samavat, ο οποίος σημείωσε ότι ο κίνδυνος ηπατικής τοξικότητας σχετίζεται μόνο με υψηλά επίπεδα συμπληρωμάτων πράσινου τσαγιού και όχι με την κατανάλωση πράσινου τσάι ή ακόμη και λήψη μικρότερων δόσεων εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού.

Το συμπέρασμα των ερευνητών

«Οι παραλλαγές σε αυτόν τον ένα γονότυπο δεν εξηγούν πλήρως τις παραλλαγές στις αλλαγές των ηπατικών ενζύμων μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη. Η πλήρης εξήγηση πιθανώς περιλαμβάνει μια σειρά από διαφορετικές γενετικές παραλλαγές και πιθανώς έναν αριθμό μη γενετικών παραγόντων.

Ακόμα, πιστεύουμε ότι έχουμε εντοπίσει ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ και έχουμε κάνει ένα βήμα προς την πρόβλεψη του ποιος μπορεί να απολαύσει με ασφάλεια τα οφέλη για την υγεία που παρέχει το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού υψηλής δόσης».

iatropedia.gr