, Τρίτη
21 Μαρτίου 2023

Ο ρόλος της… ιβουπροφαίνης στον πονοκέφαλο

Ο πονοκέφαλος είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που απασχολεί όλα τα χρόνια εκατομμύρια ανθρώπους. Ίσως όλοι έχουμε περάσει μια έντονη κρίση κεφαλαλγίας. Για κάποιους ο πονοκέφαλος είναι μια καθημερινότητα. Άλλοι έχουν συνηθίσει να ζουν με αναλγητικά και παυσίπονα, άλλοι έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τις κεφαλαλγίες τους. Το σίγουρο είναι ότι σχεδόν όλοι έχουμε αισθανθεί ότι το κεφάλι μας «πάει να σπάσει» σε κάποια φάση της μέρας ή της ζωή μας και αμέσως αναζητούμε λύσεις. Η επαφή μας με τον γιατρό είναι σημαντική.

Ένας νευρολόγος που εξειδικεύεται στις κεφαλαλγίες μπορεί να μας κατευθύνει ώστε να νιώσουμε ανακούφιση και παράλληλα να μάθουμε ποιοι είναι οι παράγοντες που μας τις πυροδοτούν. Εμείς αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα -να σπάει το κεφάλι μας- το αποκαλούμε πονοκέφαλο. Οι ειδικοί το λένε «κεφαλαλγία». Όπως και αν το ονομάσουμε, ο γνωστός και μη εξαιρετέος πόνος στο κεφάλι έχει φροντίσει να μας «επισκεφτεί» αρκετές φορές, άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη ένταση.

Επειδή η πλειονότητα των πονοκεφάλων που βιώνουν οι ενήλικες είναι κεφαλαλγία τάσης και καθώς αυτό το είδος κεφαλαλγίας επιδεινώνεται (τουλάχιστον εν μέρει) από το άγχος, μεγάλο μέρος αυτών των πονοκεφάλων μπορεί να αποφευχθεί ή, τουλάχιστον, να ελαχιστοποιηθεί με αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους.

«Οι κρίσεις κάθε κεφαλαλγίας πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως. Η πρώτη σας επιλογή είναι να κάνετε ορθολογική χρήση ενός αναλγητικού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά, να έχει γρήγορη δράση και να προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας (πονοκεφάλου), καθώς και να είναι καλά ανεκτό», αναφέρει ο νευρολόγος, ειδικός στις κεφαλαλγίες, δρ Μιχάλης Βικελής, ο οποίος μας εξηγεί τον ρόλο της δραστικής ουσίας ιβουπροφαίνης στην καταπολέμηση των πονοκεφάλων.

«Τα αναλγητικά – αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη 400 mg, βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου. H ιβουπροφαίνη των 400 mg σε μαλακή κάψουλα, απορροφάται δύο φορές ταχύτερα από τα απλά δισκία ιβουπροφαίνης, φτάνοντας γρήγορα στο σημείο του πόνου, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου, ενώ διαρκεί  έως και 8 ώρες. Επιπρόσθετα, τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση. Αν ο πονοκέφαλος είναι αρκετά συχνός, αλλάζει χαρακτήρα ή δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη αναλγητικά, ασφαλώς και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας», καταλήγει ο ειδικός.

Τι τον πυροδοτεί

Οι πονοκέφαλοι, παρότι μπορεί να πυροδοτηθούν από παράγοντες όπως η πείνα, η έλλειψη ύπνου και η κακή στάση του σώματος, συχνά επιβαρύνονται πρωτίστως από το στρες. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι το στρες μάς κάνει να σφίγγουμε ακούσια τους μυς μας περισσότερο απ’ όσο είναι απαραίτητο. «Έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν επίσης συνδέσει τον πονοκέφαλο με την υπερκατανάλωση παυσίπονων φαρμάκων. Η κατάχρησή τους μπορεί να καταστήσει τον εγκέφαλο πιο ευαίσθητο στον πόνο, αφήνοντας τους ασθενείς ευάλωτους στην ανάπτυξη πονοκεφάλου», αναφέρει ο κ. Βικελής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL