ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Οικογενειακός γιατρός: Πώς θα τον επιλέγουμε – Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
14/03/2022
Health
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0

Ως τις αρχές Μαϊου ψηφίζονται οι μεταρρυθμίσεις στον ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ –  Οι νέες συμβάσεις των ιδιωτών παρόχων με τον Οργανισμό – Τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

Με ταχύ ρυθμό δρομολογούνται από τον υπουργό Υγείας οι μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στον ΕΟΠΥΥ, με χρονικό ορίζοντα την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων στο τέλος Απριλίου έως τις αρχές Μαϊου.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται επίσης η επεξεργασία του νομικού πλαισίου για τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, ένα φιλόδοξο εγχείρημα του οποίου η υλοποίηση εκτιμάται ότι θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο αναμονής για τους πολίτες και θα ενισχύσει τα ταμεία του ΕΣΥ και των υγειονομικών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι μπαίνουν με θεσμικό ρόλο ως θεράποντες (οικογενειακοί) γιατροί στο σύστημα υγείας, αναλαμβάνοντας τους πολίτες ως ασθενείς αλλά μέσω όλων των καναλιών, δηλαδή των ιδιωτικών ιατρείων, των Κέντρων Υγείας, των ιδιωτικών Πολυϊατρείων. Στόχος του υπουργείου Υγείας, κατά τον υπουργό, κ. Θάνο Πλεύρη, είναι να δοθούν συμβάσεις με ελκυστικούς όρους και κίνητρα στους γιατρούς ώστε να δηλώσουν την ένταξή τους στο νέο σύστημα ΠΦΥ. Η αποζημίωσή τους θα γίνεται κατ’ άτομο (κατά κεφαλή) και όχι με βάση τον αριθμό των ιατρικών επισκέψεων όπως ισχύει σήμερα.

Ο θεράπων ιατρός

Related Post

Συναγερμός στην Ευρώπη με την εμφάνιση της επιθετικής γρίπης H3N2

Η σημασία της πρόληψης για τις παθήσεις του μαστού

Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία: Ξεκινά η διαδικασία

Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

Ο οικογενειακός γιατρός θα είναι εκείνος που θα έχει στη διάθεσή του τον φάκελο υγείας του πολίτη και θα του ανοίγει την πρόσβαση, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, στις άλλες δομές του συστήματος υγείας, κυρίως στα νοσοκομεία, αλλά και θα δρομολογεί με τα παραπεμπτικά του τις επισκέψεις των ασφαλισμένων για γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (γνωστό ως gate keeping). Ωστόσο, ειδικές κατηγορίες ασθενών, πχ καρδιοπαθείς, θα μπορούν να παρακολουθούνται από τον ειδικευμένο γιατρό τους, πχ τον καρδιολόγο ο οποίος θα λειτουργεί ως οικογενειακός γιατρός.

Προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα του νέου τρόπου παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες είναι να εγγραφούν στους οικογενειακούς γιατρούς, που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχε αποφασιστεί ξανά η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, στην οποία ανταποκρίθηκαν μόνον 1,4 εκατομμύριο Έλληνες. Σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να επιλέγουν συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού, και να κινούνται επίσης ελεύθερα προς τις δομές υγείας, πχ μπορούν να δρομολογούν ραντεβού μόνοι τους με νοσοκομεία για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων και επεμβάσεων.

Στη νέα ΠΦΥ η διαδρομή των ασφαλισμένων μέσα στο σύστημα υγείας θα χαράσσεται με τη βοήθεια του οικογενειακού γιατρού και μόνο για τα επείγοντα θέματα υγείας θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση στα εφημερεύοντα νοσοκομεία για τους πολίτες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, όπως μεταδίδει το protothema, θα γίνουν συζητήσεις με τους Ιατρικούς Συλλόγους για το περιεχόμενο των συμβάσεων που θα κληθούν να υπογράψουν οι ιδιώτες γιατροί, παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι, καθώς ζητούμενο είναι να τούς δοθούν σημαντικά κίνητρα οικονομικής φύσεως αλλά και να αποδεχθούν έναν ελάχιστο αριθμό υποχρεώσεων.

Μια σημαντική διαφορά του νέου συστήματος που δρομολογείται σε σχέση με παλαιότερες προσπάθειες, είναι ότι ως οικογενειακοί γιατροί θα μπορούν να εντάσσονται και να δέχονται τον προβλεπόμενο αριθμό ασθενών και οι ιδιώτες γιατροί στα Πολυιατρεία. Το ίδιο και οι γιατροί των προαναφερθεισών ειδικοτήτων στις δημόσιες δομές ΠΦΥ, δηλαδή στα Κέντρα Υγείας, με τους τελευταίους να αποκτούν έτσι τη δυνατότητα να παρακολουθούν ως οικογενειακοί γιατροί αριθμό πολιτών και να λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή με βάση αυτό.

Ποιες αλλαγές έρχονται στον ΕΟΠΥΥ

Στο νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ θα περιέχονται σημαντικές αλλαγές για τις συμβάσεις που θα υπογράφει πλέον ο ΕΟΠΥΥ με όλους τους ιδιώτες παρόχους υγείας του Οργανισμού. Η κομβική αλλαγή των συμβάσεων αφορά τα ποιοτικά κριτήρια τα οποία εισάγονται στις συμφωνίες συνεργασίας με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τις ιδιωτικές κλινικές και τα Κέντρα Αποκατάστασης.

Ποιοτικά κριτήρια, δηλαδή πόσο σύγχρονος και αποτελεσματικός είναι ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός των παρόχων, πόσες κλίνες ΜΕΘ διαθέτουν, πόσο προσωπικό και πόσες ιατρικές ειδικότητες απασχολούν, αν και ποιες επιπλοκές στις νοσηλείες καταγράφονται, τι ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αναφέρονται κοκ. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ό,τι κερδίζει από μειώσεις τιμών και rebates, να τα επιστρέφει στους ασφαλισμένους με μείωση της συμμετοχής τους.

Απογευματινά χειρουργεία

Σε επόμενη φάση το υπουργείο Υγείας θα δρομολογήσει τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία όπως και τα απογευματινά ιατρεία βασίζονται σε νόμο του 2002.

Όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, θα αξιοποιούνται «με ιδιωτικούς όρους οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους, καθώς θα τους δίνουμε τη δυνατότητα να εργαστούν εκτός ωραρίου ΕΣΥ».

Βασική προϋπόθεση για τη διενέργεια απογευματινών ιατρείων θα είναι να έχουν εξαντληθεί τα πρωινά χειρουργεία. Το ποσό, που θα τιμολογηθεί εκ νέου για κάθε επέμβαση, θα πληρώνεται κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ και κατά 30% από τον ασθενή. Οι υγειονομικοί του νοσοκομείου που θα απασχολούνται στα απογευματινά ιατρεία θα λαμβάνουν συνολικά το 30% του ποσού που θα εισρέει στο ταμείο του νοσοκομείου.

Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Πέντε αναπνευστικοί ιοί «χτυπούν» ταυτόχρονα τα παιδιά! – Πότε κορυφώνεται το κύμα ιώσεων
Health

Συναγερμός στην Ευρώπη με την εμφάνιση της επιθετικής γρίπης H3N2

Η ταχεία διάδοση του στελέχους H3N2, που έχει αποκτήσει τη φήμη της «σούπερ γρίπης», έχει σημάνει συναγερμό σε όλη την...

Αναρτήθηκε από pioan
12/12/2025
Πρόγραμμα «ασπίδα» για τη δημόσια Υγεία
Health

Η σημασία της πρόληψης για τις παθήσεις του μαστού

Πολλές γυναίκες πλέον επισκέπτονται τον ειδικό και πραγματοποιούν τακτικούς προληπτικούς ελέγχους, κατανοώντας τη σημασία τους για την έγκαιρη διάγνωση. Το...

Αναρτήθηκε από pioan
11/12/2025
Next Post
Κορονοϊός- Ενημέρωση: O ιός είναι ακόμη μαζί μας- 1640 πολίτες έκαναν το εμβόλιο Novavax

Κορονοϊός- Ενημέρωση: O ιός είναι ακόμη μαζί μας- 1640 πολίτες έκαναν το εμβόλιο Novavax

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Αυτό εiναι το πıο χειρıστıκό ζώδıο από όλα

Αυτό εiναι το πıο χειρıστıκό ζώδıο από όλα

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
14/11/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa