, Τρίτη
23 Απριλίου 2024

search icon search icon

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος και PRP

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος αποτελεί εκφυλιστική πάθηση της άρθρωσης, που χαρακτηρίζεται από τη φθορά του χόνδρου των αρθρώσεων μεταξύ των οστών του μηριαίου, της κνήμης και της επιγονατίδας. Το γόνατο αποτελεί την πιο συχνή άρθρωση που προσβάλλεται από οστεοαρθρίτιδα, η οποία αποδίδεται σε διαφορετικούς μηχανικούς, κυτταρικούς και βιοχημικούς μηχανισμούς. Επειδή ο αρθρικός χόνδρος στερείται αγγείων και νεύρων όταν φθείρεται, δεν έχει ικανοποιητική δυνατότητα ανάπλασης, με αποτέλεσμα οι φθορές του να γίνονται χρόνιες.

«Η πάθηση αυτή αποτελεί σημαντική αιτία πόνου, δυσλειτουργίας του κάτω άκρου και κακής ποιότητας ζωής. Ανάλογα με το στάδιο της πάθησης αναπτύσσονται οστεόφυτα και υποχόνδριες κύστες, ενώ συχνότερη είναι η στένωση του έσω μεσαρθρίου διαστήματος σε σχέση με το έξω. Σε προχωρημένες περιπτώσεις η ανατομική του κάτω άκρου διαταράσσεται και το γόνατο παραμορφώνεται. Η άρθρωση του γόνατος είναι δύσκαμπτη και ο ασθενής στην αρχή μπορεί να πονάει στο ανεβοκατέβασμα της σκάλας ή στη βάδιση, ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις πονάει ακόμη και στην ηρεμία και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας», αναφέρει ο χειρουργός-ορθοπεδικός Αντώνιος Αγγουλές και μας εξηγεί σε ποιες περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας του γόνατος συστήνεται η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια ή PRP (Plalet Rich Plasma): «Η θεραπεία αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος με ήπιες και μέτριες βλάβες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ενδοαρθρική έγχυση PRP είναι θεραπεία πρώτης εκλογής. Εντούτοις, ακόμη και σε περιπτώσεις προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση της λειτουργικότητας του γόνατος και κατά συνέπεια της ποιότητας ζωής του ασθενούς».

Τα αιμοπετάλια αποτελούν φυσιολογικό συστατικό του αίματος και χαρακτηρίζονται από τη σημαντική ιδιότητα της συμμετοχής στον μηχανισμό της αιμόστασης και της δημιουργίας του θρόμβου. Τα αιμοπετάλια όμως διαθέτουν επίσης και έναν σημαντικό αριθμό αυξητικών παραγόντων, όπως ο ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας (IGF-1), ο ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας των αγγείων και ο βασικός αυξητικός παράγοντας των ινοβλαστών (b-FGF). Οι παράγοντες αυτοί είναι μικρά πεπτίδια που συνδέονται με υποδοχείς της κυτταρικής μεμβράνης και δρουν μέσω μιας σειράς βιολογικών μηχανισμών, όπως η αγγειογένεση, η επιθηλιοποίηση και η παραγωγή κολλαγόνου. Με αυτό τον τρόπο διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία της επούλωσης του χόνδρου της άρθρωσης του γόνατος που έχει υποστεί κάποια βλάβη.

Η θεραπεία με PRP είναι σχετικά απλή και είναι ασφαλής διαδικασία. Περιλαμβάνει τη λήψη ποσότητας μερικών κυβικών εκατοστών αίματος από τον ασθενή. Το αίμα στη συνέχεια φυγοκεντρείται για μερικά λεπτά. Το πλάσμα που λαμβάνεται με αυτήν τη διαδικασία περιέχει συγκέντρωση αιμοπεταλίων αυξημένη κατά 3-5 φορές σε σχέση με το φυσιολογικό αίμα. Περιέχει επίσης αυξημένη ποσότητα αυτόλογων αυξητικών παραγόντων με σημαντικές επουλωτικές ιδιότητες. Η φωτόλυση του φυγοκεντρημένου αίματος θεωρείται επίσης ότι αυξάνει τις επουλωτικές ιδιότητες του PRP, ενεργοποιώντας κύτταρα που καταστέλλουν τη φλεγμονή στην περιοχή που πάσχει. Το φυγοκεντρημένο αίμα, τέλος, με αυστηρά άσηπτες συνθήκες εισάγεται με ένεση στην πάσχουσα περιοχή, πχ στον τένοντα ή στην άρθρωση. Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί, αλλά συνήθως απαιτούνται λίγες επαναλήψεις, συνήθως 2 ή 3 θεραπείες είναι αρκετές, αφού η θεραπευτική δράση της μεθόδου είναι παρατεταμένη.

Η πιθανότητα παρενεργειών

Παρενέργειες από την εφαρμογή της μεθόδου, εφόσον τηρηθούν οι κανόνες ασηψίας, πρακτικά δεν υπάρχουν. Επειδή το αίμα που φυγοκεντρείται προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή, δεν υπάρχει ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης ή μετάδοσης ασθενειών. Η μέθοδος δεν εφαρμόζεται όταν υπάρχει παρουσία μικροβιακής επιμόλυνση του γόνατος και ο ασθενής λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή ή έχει διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος. Καλό είναι να αποφεύγεται η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τις επόμενες από την εφαρμογή της μεθόδου μέρες ή και για λίγες εβδομάδες, αφού θεωρείται ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.