, Σάββατο
18 Μαΐου 2024

search icon search icon

Oστεοπόρωση: Ποιος παράγοντας μειώνει τον κίνδυνο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με πράσινο έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοπόρωση, μια πάθηση που αποδυναμώνει τα οστά καθιστώντας τα εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι η διαβίωση σε πράσινες γειτονιές σχετίζεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η οστεοπόρωση είναι μια «σύνθετη ασθένεια» η οποία προκαλείται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για σχεδόν 400.000 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη της UK Biobank. Στο πλαίσιο της μακροχρόνιας μελέτης, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με την «έκθεση των ανθρώπων στο πράσινο», η οποία μετράται με ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο που ονομάζεται Δείκτης Βλάστησης Κανονικοποιημένης Διαφοράς (NDVI). Οι ερευνητές χρησιμοποιούν δορυφορικές εικόνες για να υπολογίσουν την ποσότητα πρασίνου στην περιοχή κατοικίας τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα με μέση ηλικία 56 ετών τα οποία παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης περίπου 9.307 άτομα διαγνώστηκαν με οστεοπόρωση. Η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε πιο πράσινες γειτονιές είχαν «αυξημένη οστική δύναμη» και λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοπόρωση κατά την περίοδο παρακολούθησης.

«Η μελέτη μας χρησιμοποίησε μια μεγάλη πανεθνική μελέτη για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ του αστικού πρασίνου και της υγείας των οστών», έγραψαν οι ερευνητές από το Central South University στην Changsha της Κίνας.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρουσιάζουν τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι το αστικό πράσινο σχετίζεται με υψηλότερη οστική δύναμη και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης», πρόσθεσαν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να κάνει τα οστά πιο εύθραστα μέσω της έλλειψης βιταμίνης D, της ορμονικής διαταραχής, της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.

Η ομάδα επισημαίνει επίσης ότι οι άνθρωποι που ζουν σε πιο πράσινες γειτονιές έχουν περισσότερες ευκαιρίες για σωματική άσκηση, η οποία θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει οστεοπόρωση. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι επιπτώσεις του πρασίνου στην οστεοπόρωση φάνηκε επίσης να είναι πιο εμφανείς σε άτομα με χαμηλό γενετικό κίνδυνο.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Annals of the Rheumatic Diseases».

Πηγή: ertnews

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.