, Παρασκευή
25 Απριλίου 2025

search icon search icon

Πατάτες και σάκχαρο: Τι πρέπει να προσέχετε στις ποικιλίες, το μαγείρεμα και τη θερμοκρασία

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, οι πατάτες αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής πολλών νοικοκυριών. Ωστόσο, έχουν αποκτήσει κακή φήμη, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας – κάτι που, αν επαναλαμβάνεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη.

«Εξαρτάται από τον τύπο της πατάτας και τον τρόπο που τις μαγειρεύετε», λέει η Δρ Κριστίν Μπος, από τη Σχολή Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου του Λιντς. Η ίδια εξηγεί ότι αν και οι κανονικές πατάτες προκαλούν μεγαλύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα από τις γλυκοπατάτες, αποτελούν πολύτιμη πηγή υδατανθράκων – ένα βασικό μακροθρεπτικό συστατικό. Οι πατάτες περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη, κάνοντάς σας να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι πατάτες ίδιες. Οι κηρώδεις ποικιλίες προκαλούν συνήθως μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με τις αλευρώδεις ποικιλίες, όπως η Maris Piper. Η Μπος λέει επίσης ότι το καθάρισμα της φλούδας μειώνει τα οφέλη για την υγεία.

«Μια πατάτα των 150 γραμμαρίων περιέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών, αλλά από τη στιγμή που θα ξεφλουδιστεί, η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες πέφτει στο 1 γραμμάριο. Η φλούδα περιέχει επίσης υψηλότερη συγκέντρωση από πολυφαινόλες», εξηγεί.

Ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύουμε και σερβίρουμε τις πατάτες επηρεάζει και αυτός το πώς επιδρά στην υγεία σας. Τα τρόφιμα που διασπώνται σε ζάχαρη πιο γρήγορα τείνουν να προκαλούν πιο απότομες αιχμές του σακχάρου στο αίμα. Ο πουρές πατάτας μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα από ό,τι οι ολόκληρες πατάτες με τη φλούδα τους.

Μια συμβουλή για τις πατάτες ώστε να προκαλούν χαμηλότερη αιχμή του σακχάρου στο αίμα είναι «να τις βράζετε και να τις αφήνετε να κρυώσουν», λέει η ίδια. Είτε τις τρώτε κρύες είτε ξαναζεσταμένες, η διαδικασία αυτή μειώνει τον γλυκαιμικό τους δείκτη (ο οποίος κατατάσσει τα τρόφιμα με βάση το πόσο γρήγορα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) κατά 30-40%, λέει.

Και μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πατάτας από μόνη της δεν αυξάνει απαραίτητα τον κίνδυνο διαβήτη. Ωστόσο, το μαγείρεμά τους με πολλή κρέμα γάλακτος, βούτυρο ή λάδι μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. «Παρόλα αυτά, αν δεν κάνετε υπερκατανάλωση πατάτας, είναι μια χαρά», λέει η Μπος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.