Πώς το στρες «τρώει» μαλλιά και νύχια
Πολύ μεγάλη συζήτηση έχει γίνει ειδικά τα τελευταία χρόνια για την επίδραση του στρες στη ζωή και την υγεία μας. Οι ειδικοί καταλήγουν πως η επίπτωσή του είναι μεγάλη και όταν το στρες είναι έντονο, συχνό ή παρατεταμένο, μπορεί να πλήξει όλο το σώμα, ακόμα και το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.
«Ο οργανισμός αντιδρά στο στρες ενεργοποιώντας διάφορους μηχανισμούς, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί καλύτερα για κάτι που αντιλαμβάνεται ως απειλή. Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς είναι η διέγερση της παραγωγής κορτιζόλης, της λεγόμενης ορμόνης του στρες», αναφέρει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Μάρκος Μιχελάκης και συμπληρώνει πως «Η κορτιζόλη προετοιμάζει τον οργανισμό για “μάχη” και φυσιολογικά δεν δημιουργεί πρόβλημα. Όταν, όμως, κάποιος πάσχει από χρόνιο στρες, η συνεχής υπερέκκρισή της προκαλεί αυξημένη παραγωγή σμήγματος (λίπους) στο δέρμα, που μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των πόρων και πιθανή έξαρση της ακμής».
Το χρόνιο στρες αυξάνει την εσωτερική φλεγμονή στον οργανισμό και επιδεινώνει ή προκαλεί εξάρσεις στις φλεγμονώδεις δερματοπάθειες, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η ροδόχρους ακμή. Μπορεί επίσης να αναζωπυρώσει λοιμώξεις, όπως ο επιχείλιος έρπης και να αποτελέσει τον εκλυτικό παράγοντα για την εμφάνιση δερματοπαθειών, όπως η δερματίτιδα ή ακόμα και αυτοάνοσες δερματικές παθήσεις.
Το στρες επιδρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείροντας τη δραστηριότητά του. Εξίσου ευάλωτα στο στρες είναι τα μαλλιά και τα νύχια μας. Τα μαλλιά χρειάζονται ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο και το μαγγάνιο, για να είναι υγιή και δυνατά. Σε συνθήκες στρες οι ανάγκες σε αυτά τα συστατικά αυξάνονται, αλλά η απορρόφησή τους από τις τροφές μειώνεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όσο πιο έντονο είναι το στρες, τόσο πιο θαμπά και εύθραυστα γίνονται τα μαλλιά.
Ένας άλλος κίνδυνος είναι η απώλεια των μαλλιών. Όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε σημαντικό χρόνιο στρες, ποσοστό έως και 70% των μαλλιών μπορούν να μπουν στην τελογενή φάση της ανάπτυξής τους (είναι η φάση της ανάπαυσης). Όταν συμβεί αυτό, αρχίζουν να πέφτουν, με συνέπεια εμφανή αραίωση του τριχωτού της κεφαλής. Αν μάλιστα κάποιος περνάει κάποιο ιδιαίτερα στρεσογόνο γεγονός, όπως ένας τραυματισμός ή σοβαρή ασθένεια, τα μαλλιά του μπορεί να σταματήσουν εντελώς να αναπτύσσονται, επειδή ο οργανισμός του επικεντρώνεται στην ανάρρωσή του.
Η τριχόπτωση λόγω στρες συνήθως χρειάζεται έξι έως εννέα μήνες για να αντιστραφεί. Τα νύχια μας για να είναι υγιή, χρειάζονται πρωτεΐνες, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και άλλα συστατικά. Επειδή το στρες δυσχεραίνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές, μπορεί να εμφανιστούν στα νύχια «βαθουλώματα» ή να γίνουν εύθραυστα και να «ξεφλουδίζουν».
Διαλογισμός και γυμναστική
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ρυθμίσει κανείς το στρες και τις επιπτώσεις του σε νύχια και μαλλιά. «Να φροντίζετε καθημερινά το δέρμα σας, να τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα δίνοντας έμφαση στα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, να γυμνάζεστε καθημερινά, να κοιμάστε αρκετά (7-8 ώρες κάθε βράδυ), να αφιερώνετε καθημερινά λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να χαλαρώνετε. Δοκιμάστε διαλογισμό, βαθιές ανάσες, τεχνικές χαλάρωσης. Αν νιώθετε ότι είναι παρατεταμένο, πολύ έντονο ή χρόνιο και δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον ιατρό σας», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL