, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Προστάτεψε τη σπονδυλική σου στήλη

Οι ιατροί που ασχολούνται με τη σπονδυλική στήλη παρατήρησαν μια σημαντική αύξηση των προβλημάτων μέσης και αυχένα μετά την πανδημία.

Η πανδημία αύξησε δραματικά τον αριθμό των ανθρώπων που εργάζονταν και συνεχίζουν να εργάζονται αποκλειστικά κατ’οίκον και κατ’ επέκταση τον αριθμό αυτών που έχουν στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας λάθος στάση σώματος σε μη εργονομικές θέσεις εργασίας,με την επιπλέον επιβάρυνση ότι περιόρισαν και τον χρόνο που περπατούσαν ή γυμνάζονταν.

Ένας από τους πιο εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους να προστατέψουμε τη σπονδυλική μας στήλη είναι να διατηρούμε καλή στάση σώματος.

Η σπονδυλική στήλη έχει τρεις καμπύλες: στον αυχένα, στον θώρακα και στη μέση. Η σωστή ισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις καμπύλες βοηθά το κέντρο βάρους μας να παραμένει ιδανικό, αποφορτίζοντας έτσι συνδέσμους και μυς. Το αντίθετο συμβαίνει όταν η στάση του σώματος είναι λάθος.

«Οι μύες αναγκάζονται να δουλεύουν παραπάνω, προκειμένου να κρατήσουν το σώμα μας και η σπονδυλική μας στήλη φορτίζεται υπερβολικά. Μερικά κλασικά λάθη που κάνουμε είναι το να καμπουριάζουμε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ρίχνοντας τον αυχένα μπροστά και σηκώνοντας το κεφάλι όρθιο ή το να κρεμάμε τους ώμους μας», αναφέρει ο κ. Παντελής Σταυρινού, διευθυντής νευροχειρουργός, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολονίας, στη Γερμανία.

Η αυξανόμενη χρήση κινητών συσκευών μπορεί να συμβάλει στην κακή υγεία της σπονδυλικής στήλης, επηρεάζοντας τη στάση και τη μηχανική του σώματός μας. Το 2014 δημοσιεύτηκε μελέτη, η οποία έδειξε τι μπορεί να προκαλέσει στον αυχένα μας η χρήση κινητού. Στο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο «SurgicalTechnology International», φάνηκε ότι η καταπόνηση του αυχένα αυξάνεται καθώς αυξάνεται η γωνία του κεφαλιού προς τα εμπρός, κάτι που συμβαίνει όταν κοιτάμε το κινητό μας.

Όταν κρατάμε το κεφάλι μας όρθιο, στη σωστή θέση, ο αυχένας καλείται να σηκώσει περίπου 4,5 κιλά βάρους. Αρκεί μια κάμψη του κεφαλιού κατά 30 περίπου μοίρες και το βάρος αυτό εκτοξεύεται στα σχεδόν 40 κιλά. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο μέσος άνθρωπος περνά κατά μέσο όρο 2-4 ώρες σκυμμένος πάνω από το κινητό του, αυτό σημαίνει 700-1.400 ώρες καταπόνησης του αυχένα κάθε χρόνο.

Ο ρόλος της διατροφής

Οι διατροφικές συνήθειες και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στο να προστατεύσουμε τη σπονδυλική μας στήλη. Η άσκηση δυναμώνει τους μυς, οι οποίοι με τη σειρά τους βοηθούν τη σπονδυλική στήλη να αντεπεξέλθει στην καταπόνηση. Κατά κάποιο τρόπο «της παίρνουν ένα βάρος». Οι διατατικές ασκήσεις, η ενδυνάμωση και η αερόβια άσκηση αποτελούν μέρος μιας ρουτίνας η οποία σε βάθος χρόνου μπορεί να προστατέψει σημαντικά τη σπονδυλική στήλη. Προσπαθήστε να βάλετε τη γιόγκα στη ζωή σας.

«Φροντίστε για τουλάχιστον λίγα λεπτά διατάσεων την ημέρα. Το κάπνισμα ενέχει πολλούς κινδύνους, με τον καρκίνο του πνεύμονα και τη στεφανιαία νόσο να είναι οι πιο γνωστοί. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι το κάπνισμα επιταχύνει τη φθορά της σπονδυλικής στήλης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που καπνίζουν έχουν τριπλάσιες πιθανότητες για χρόνια οσφυαλγία σε σχέση με μη καπνιστές. Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία της σπονδυλικής σας στήλης και να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού», καταλήγει ο κ. Σταυρινού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL