Ρευματικά νοσήματα και δουλειές σπιτιού
Για τους ανθρώπους με ρευματικά νοσήματα οι δουλειές του σπιτιού που απαιτούν κάμψη, σκύψιμο και τρίψιμο μοιάζουν με Γολγοθά. Οι αρθρώσεις καταπονούνται.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 84,6% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα εκτελούσε με δυσκολία τις δουλειές του σπιτιού.
«Ο πόνος και το πρήξιμο στις αρθρώσεις μπορεί να περιορίσουν το εύρος κίνησης ενός ατόμου, καθιστώντας ορισμένες στάσεις δύσκολες ή επώδυνες», όπως αναφέρει η Καίτη Αντωνοπούλου, γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ). Αν κάποιος βιώνει ήδη πόνο αρθρίτιδας στην καθημερινότητά του, το καθάρισμα μπορεί να είναι δυσβάσταχτο, ειδικά επειδή μπορεί να προκαλέσει στο άτομο περισσότερο πόνο και κόπωση στη συνέχεια. Ο επίμονος πόνος και η κόπωση μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, καθώς και τη συναισθηματική του ευημερία.
Το καθάρισμα θα είναι πάντα μια αγγαρεία, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να το κάνετε λιγότερο δύσκολο ή αποθαρρυντικό.
Ο διδάκτωρ Κλινικής Εργοφυσιολογίας Παναγιώτης Βιτάλης δίνει χρήσιμες συμβουλές ώστε να γίνουν σχεδιασμός και διαχωρισμός των εργασιών προκειμένου να μην επιβαρύνεται υπερβολικά το σώμα των πασχόντων: «Να κατανέμετε τις δουλειές μέσα στην εβδομάδα και να προγραμματίζετε τις πιο δύσκολες εργασίες για την ώρα της μέρας που νιώθετε καλύτερα. Αν τα πρωινά είναι δύσκολα για εσάς λόγω πρωινής δυσκαμψίας στις αρθρώσεις, μπορείτε να βάλετε μια μικρή ποσότητα ρούχων στο πλυντήριο και να κρατήσετε τις πιο κοπιαστικές δουλειές, όπως το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα ή το καθάρισμα του μπάνιου, για αργότερα μέσα στη μέρα, αφού κινηθείτε πρώτα και το σώμα σας είναι πλέον πιο έτοιμο».
Η πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ Αθανασία Παππά αναφέρει πως «υπάρχουν στην αγορά πολλά φιλικά προς την αρθρίτιδα gadgets και εργαλεία που βοηθούν τους ανθρώπους που ζουν με πόνο εξαιτίας του ρευματικού τους νοσήματος και τους επιτρέπουν να παραμείνουν ανεξάρτητοι, καθιστώντας τις καθημερινές εργασίες λιγότερο δύσκολες».
Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκετε έξυπνες λύσεις ώστε να γίνεται η καθημερινότητά σας πιο εύκολη. Για παράδειγμα, αν το σπίτι σας έχει δύο ή περισσότερους ορόφους, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να έχετε ένα σετ προμηθειών καθαρισμού σε κάθε όροφο. Έτσι δεν χρειάζεται να μεταφέρετε βαριά μπουκάλια απορρυπαντικών, σφουγγαρίστρες και ηλεκτρικές σκούπες πάνω και κάτω από τις σκάλες.
Φροντίστε να έχετε απολυμαντικά μαντιλάκια κατά των αλάτων σε κάθε μπάνιο για να κάνετε το καθημερινό σκούπισμα. Αυτό βοηθά στην αποφυγή συσσώρευσης βρωμιάς και αλάτων που απαιτεί τρίψιμο. Ελαφρύνετε την ποσότητα των απορρυπαντικών και μειώστε το βάρος. Μεταφέρετε τα υγρά απορρυπαντικά σε μικρότερα, πιο εύχρηστα μπουκάλια. Μοιράστε τα ρούχα έτσι ώστε να μην υπάρχει ένα μεγάλο φορτίο.
Μοιραστείτε τες με την οικογένεια
Το καθάρισμα του σπιτιού δεν πρέπει να γίνεται από έναν, ειδικά αν ζείτε με μέλη της οικογένειας ή με συγκάτοικους. Συνεργαστείτε με τους αγαπημένους σας για να μοιράσετε μερικές από τις δουλειές, αναθέτοντας ορισμένες από τις εργασίες που είναι πιο επίπονες για εσάς. Αποφύγετε να πιέζετε τον εαυτό σας στην αναζήτηση της τελειότητας. «Μπορεί να υπάρχει μια αίσθηση ενοχής όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να διατηρήσει το σπίτι του, όπως συνήθιζε πριν εμφανιστεί το ρευματικό νόσημα», αναφέρει η κυρία Αντωνοπούλου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL