, Δευτέρα
20 Μαρτίου 2023

Ρομποτική χειρουργική και γυναικολογικός καρκίνος

H επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να προλαμβάνουν την εμφάνιση του καρκίνου σε αρχικά ακόμα και σε προκαρκινικά στάδια. «Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική είτε με τη λαπαροσκοπική είτε με τη ρομποτική χειρουργική πρέπει να είναι ο τρόπος εκλογής, αν δεν θίγονται το ογκολογικό αποτέλεσμα και η ασφάλεια της ασθενούς», επισημαίνει ο δρ Νικόλαος Πλεύρης, διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής-Τμήμα Ρομποτικής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, ο οποίος αναλύει τύπους του γυναικολογικού καρκίνου και τη σημασία της ρομποτικής χειρουργικής στην αντιμετώπισή τους.

Η επίπτωση του καρκίνου ενδομητρίου είναι συνεχώς αυξητική και αποτελεί την πιο συχνή κακοήθεια των γεννητικών οργάνων στις αναπτυγμένες χώρες. Συνήθως διαγιγνώσκεται σε αρχόμενο στάδιο, είτε λόγω των πρώιμων συμπτωμάτων είτε λόγω του ετήσιου προληπτικού ελέγχου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έγκαιρη αντιμετώπιση και τη βέλτιστη έκβαση της ασθενούς.

Συμπτώματα όπως μετεμμηνοπαυσιακή κολπική αιμόρροια ή διαταραχές της εμμήνου ρύσεως σε γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση και εύρεση πάχος ενδομητρίου >4-5 χιλ. κατά τη διενέργεια κολπικού υπερηχογραφήματος χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης με ιστολογική επιβεβαίωση. Η θεραπεία του καρκίνου ενδομητρίου είναι κατεξοχήν χειρουργική και πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τον τύπο, το στάδιο και την εμπειρία του χειρουργού.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο του γυναικείου γεννητικού συστήματος παγκοσμίως, ενώ στις αναπτυγμένες χώρες είναι ο δεύτερος πιο συχνός μετά τον καρκίνο του ενδομητρίου. Τα συμπτώματα συνήθως είναι άτυπα, όπως δύσοσμα υγρά, ανώμαλη κολπική αιμόρροια ή αιμόρροια μετά την επαφή, ενώ πολλές φορές η γυναίκα μπορεί να είναι και ασυμπτωματική. Μέχρι πρόσφατα ως μέθοδο screening χρησιμοποιούνταν η κλασική κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ανιχνεύονται μέσω μοριακών δεικτών το DNA και το mRNA του ιού HPV και αξιολογώντας τα σωστά, μειώνονται αρκετά τα ψευδώς αρνητικά τεστ Παπανικολάου που θα μπορούσαν να διαφύγουν. Η οριστική διάγνωση του καρκίνου τραχήλου της μήτρας γίνεται μέσω ιστολογικής επιβεβαίωσης.

Ο καρκίνος ωοθηκών είναι πιο σπάνιος, αλλά δυστυχώς συνήθως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο. «Η αντιμετώπιση είναι πρώτα χειρουργική και ύστερα ακολουθεί χημειοθεραπεία, εκτός και αν εκτιμάται ότι με το χειρουργείο δεν είναι δυνατή η πλήρης ογκομείωση, οπότε πρέπει να προηγηθεί χημειοθεραπεία και ύστερα η χειρουργική επέμβαση για εξάλειψη όλων των εστιών. Οι επεμβάσεις ογκομείωσης στον καρκίνο ωοθηκών θεωρούνται από τις πιο δύσκολες στη γυναικολογική ογκολογία», αναφέρει ο κ. Πλεύρης.

Ο πιο σπάνιος τύπος κακοήθειας των γεννητικών οργάνων είναι ο καρκίνος του αιδοίου. Η αναγνώριση και η διάγνωση είναι συνήθως αρκετά δύσκολες, καθώς τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά των δερματοπαθειών ή των μολύνσεων του αιδοίου και του κόλπου. Για αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα βιοψία από ύποπτη περιοχή.

Ο σύγχρονος τρόπος

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί τον πλέον σύγχρονο τρόπο για να πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις. Μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι η τεράστια λεπτομέρεια σε επίπεδο χιλιοστού, η ακρίβεια των κινήσεων, η σταθερότητα των χειρισμών αλλά και η βελτιωμένη αντίληψη του χειρουργικού πεδίου. Η χρήση της ρομποτικής χειρουργικής στο κομμάτι του γυναικολογικού καρκίνου έχει αλλάξει ριζικά τη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου και ειδικότερα του καρκίνου ενδομητρίου και του καρκίνου τραχήλου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL