, Παρασκευή
14 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Σημάδια υπογονιμότητας

Η υπογονιμότητα ταλαιπωρεί άνδρες και γυναίκες, ωστόσο κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και μοναδική. Γυναίκες και άνδρες μπορεί να έχουν κάποια συμπτώματα ή κάποιες ξαφνικές αλλαγές στο σώμα τους, που μπορεί να υποδηλώνουν ότι υπάρχει μία παράμετρος που ενδεχομένως να δυναμιτίζει τη γονιμότητά τους.

Κάποιοι μπορεί να ταλαιπωρούνται από κάτι απλό και άμεσα αντιμετωπίσιμο, άλλοι να αποδίδουν τις ενοχλήσεις τους σε διαφορετικές αιτίες χωρίς να γνωρίζουν ότι μπορεί να επηρεαστεί η αναπαραγωγική ικανότητά τους, ενώ μερικοί μπορεί να έχουν σαφείς και ξεκάθαρες ενδείξεις, τις οποίες όμως παραβλέπουν.Επίσης, πολλές ασθένειες του αναπαραγωγικού συστήματος επηρεάζουν και τη γονιμότητα.

«Η υπογονιμότητα είναι η δυσκολία σύλληψης με φυσικό τρόπο και επειδή δεν πρόκειται για νόσημα, οι εκδηλώσεις της μπορεί να ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα και από άνδρα σε άνδρα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε πρόβλημα γονιμότητας και δεν πρέπει να τα αγνοούμε», επισημαίνει ο δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας – Ιατρός Αναπαραγωγής.Η ύπαρξη αυτών των συμπτωμάτων δεν συνεπάγεται οπωσδήποτε την αδυναμία απόκτησης παιδιού, συνεχίζει ο κ. Βασιλόπουλος και παραθέτει τα πιο συχνά προειδοποιητικά σημάδια υπογονιμότητας.

Σημάδια υπογονιμότητας σε γυναίκες αφορούν σε αλλαγές στον κύκλο, όπως απουσία περιόδου, ακανόνιστες περίοδοι και έντονη αιμορραγία. Είναι καταστάσεις που βιώνουν πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σε περιπτώσεις που η περίοδος είναι επώδυνη, όταν επιστρέφει η ακμή στην ενήλικη ζωή. Η ακμή, άλλωστε, είναι ένα από τα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών, το οποίο ευθύνεται πολλές φορές για τη γυναικεία υπογονιμότητα.

Η τριχοφυΐα ή τριχόπτωση είναι άλλο ένα σημάδι του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών. Έτσι, μπορεί να παρατηρηθεί εμφάνιση τριχών στο πρόσωπο, το στήθος, τα χέρια και την πλάτη. Επίσης, η απώλεια μαλλιών πέρα από το φυσιολογικό ή η αραίωση των μαλλιών μπορεί να συνδέονται με αναιμία, διαταραχές του θυρεοειδούς, αυτοάνοσα νοσήματα κ.λπ., καταστάσεις δηλαδή που εμπλέκονται στην υπογονιμότητα. Σε περίπτωση ξαφνικής αύξησης του βάρους χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση των ημερήσιων θερμίδων στη διατροφή, θα πρέπει να διερευνηθεί αν και σε αυτή την περίπτωση ευθύνεται το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Στον άνδρα σημεία υπογονιμότητας είναι τα προβλήματα στύσης.

Η στυτική δυσλειτουργία κρύβεται πίσω από το 25% των υπογόνιμων ζευγαριών. Τα προβλήματα στη στύση συνδέονται με πολλούς παράγοντες, όπως ορμονική δυσλειτουργία, τραυματισμοί, φάρμακα, κατάθλιψη ή άγχος. Ο πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις, όπως ξαφνικές αλλαγές στους όρχεις από μολύνσεις ή λόγω κήλης, επιδρούν παροδικά στο σπέρμα.Επίσης οι αλλαγές στη σεξουαλική διάθεση. Αν ένας άνδρας διαπιστώσει ξαφνικές αλλαγές στην ερωτική επιθυμία, αυτό είναι ένα σημάδι ορμονικού προβλήματος, το οποίο συνήθως σχετίζεται με τον υποθάλαμο ή τους αδένες της υπόφυσης. Το ίδιο σύμπτωμα παρουσιάζεται και στους άνδρες που κάνουν κατάχρηση αναβολικών στεροειδών φαρμάκων.

Κοινά συμπτώματα

Υπάρχουν επίσης κάποια σημάδια που είναι κοινά σε άνδρες και γυναίκες και αυτά σχετίζονται με παλαιότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που έχουν αφήσει τα ίχνη τους, με ανθυγιεινές συνήθειες (κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ) ή με έκθεση σε τοξικές ουσίες. Όλα αυτά τα προβλήματα είναι υπαρκτά και πολλά ζευγάρια είναι πιθανόν να μη γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν μία κατάσταση που υπονομεύει την προσπάθεια δημιουργίας οικογένειας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.