Σώμα: Τρία tips για υγιές δέρμα σε κάθε ηλικία
Έχω βρει την τέλεια ρουτίνα περιποίησης για το πρόσωπό μου. Πρέπει να έχω κάτι παρόμοιο και για το υπόλοιπο σώμα μου;
«Έχω βρει την τέλεια ρουτίνα περιποίησης για το πρόσωπό μου. Πρέπει να έχω κάτι παρόμοιο και για το υπόλοιπο σώμα μου;»
Οι δερματολόγοι το βλέπουν συνέχεια: άψογη επιδερμίδα στο πρόσωπο, αλλά από τον λαιμό και κάτω… είναι άλλη ιστορία!
Συχνά, το δέρμα στο σώμα τους είναι τόσο ξηρό που «μοιάζει με δέρμα αλιγάτορα», ενώ τα πρόσωπά τους είναι καλά ενυδατωμένα, λέει ο Δρ Ariel Ostad, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη.
Άλλοι έχουν ξηρές περιοχές στην πλάτη τους ή σκοτεινά σημεία στα χέρια και τα μπράτσα τους, λέει η Δρ Lauren Ploch, δερματολόγος στο Aiken της Νότιας Καρολίνα.
Πολλοί άνθρωποι παραμελούν τη φροντίδα του σώματος, επειδή αυτό που δείχνουμε συνήθως είναι το πρόσωπο, λέει η Δρ Ploch.
Αλλά και το δέρμα στο υπόλοιπο σώμα μας χρειάζεται την ίδια προσοχή με το πρόσωπό μας. Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι αυτό που χρειάζεται.
Όσο το λιγότερο, τόσο το καλύτερο
Το δέρμα μας, το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και προστατεύει από θέματα όπως η αφυδάτωση, οι βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία και η μόλυνση από δυνητικά επιβλαβή μικρόβια.
Κάθε πρόβλημα της επιδερμίδας που μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπό μας -ξηρότητα, ακμή, βλάβη από τον ήλιο, καρκίνος του δέρματος- μπορεί να εμφανιστεί και στο υπόλοιπο σώμα μας, λέει η Δρ Ploch.
Στην πραγματικότητα, στα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμους τόνους δέρματος, το μελάνωμα ξεκινά συνήθως από το στήθος και την πλάτη για τους άνδρες και από τα πόδια για τις γυναίκες, λέει ο Δρ Ostad.
Σε ό,τι αφορά, τώρα, τη ρουτίνα περιποίησης του σώματός μας, ισχύει το «όσο το λιγότερο, τόσο το καλύτερο», λέει η Δρ Lindsey Bordone, δερματολόγος στο νοσοκομείο NewYork-Presbyterian/Columbia στη Νέα Υόρκη.
Τι προτείνουν οι δερματολόγοι
Βήμα 1: Σωστός καθαρισμός
Το πόσο συχνά κάνετε ντους εξαρτάται από εσάς. Αλλά το να τρίβετε κάθε εκατοστό του σώματός σας με σαπούνι κάθε μέρα μπορεί να είναι υπερβολικό, ειδικά εάν είστε επιρρεπείς στο ξηρό δέρμα ή στο έκζεμα, λέει η Δρ Bordone.
Τα περισσότερα σαπούνια περιέχουν επιφανειοδραστικές ουσίες, οι οποίες βοηθούν στην απομάκρυνση της βρομιάς και της λιπαρότητας, αλλά μπορούν να υποβαθμίσουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, προκαλώντας ξηρότητα ή ερεθισμό, λέει ο Δρ Ostad.
Γενικά χρειάζεται να σαπουνίζεστε σε ολόκληρο το σώμα μόνο δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, λέει.
Ωστόσο, πρέπει να καθαρίζετε καθημερινά τις περιοχές που λερώνονται ή ιδρώνουν, όπως τα χέρια, τα πόδια, τις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα και τους γλουτoύς. Και η Δρ Ploch προτείνει να πλένετε ολόκληρο το σώμα σας με σαπούνι καθημερινά εάν η δουλειά σας απαιτεί συχνή επαφή με ανθρώπους ή μικρόβια, όπως συμβαίνει αν εργάζεστε στην υγειονομική περίθαλψη ή στην εκπαίδευση.
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αφρόλουτρο ή σαπούνι, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι απαλό, λέει η ίδια.
Ο Δρ Ostad συνιστά προϊόντα με γλυκερίνη, νιασιναμίδη, ουρία, υαλουρονικό οξύ ή κεραμίδια, τα οποία είναι ενυδατικά ή ουσίες που παγιδεύουν και αναπληρώνουν την υγρασία στο δέρμα.
Αποφύγετε τα αντιβακτηριακά σαπούνια, τα οποία μπορεί να καταστρέψουν τα υγιή βακτήρια που ζουν στο δέρμα και να σας προκαλέσουν μόλυνση, τονίζει η Δρ Bordone. Και μείνετε μακριά από τα τραχιά απολεπιστικά προϊόντα και προϊόντα με άρωμα, που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.
Βήμα 2: Ενυδάτωση
Το να βάζετε λοσιόν ή κρέμα σε όλο σας το σώμα, ειδικά στα χέρια, τα πόδια, τον κορμό και δυσπρόσιτες περιοχές όπως η πλάτη σας, είναι απαραίτητο για υγιές δέρμα, λένε οι δερματολόγοι.
«Πολλές φορές, οι ασθενείς παραπονιούνται για φαγούρα στην πλάτη τους», λέει η Δρ Ploch.
Η καθημερινή ενυδάτωση προστατεύει και επιδιορθώνει τον επιδερμικό φραγμό και διατηρεί ενυδατωμένο το δέρμα, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ξηρότητας και ερεθισμού, λέει ο Δρ Ostad.
Μπορεί να πρέπει να ενυδατώνεστε πιο συχνά κατά τους χειμερινούς μήνες ή εάν είστε επιρρεπείς στην ξηροδερμία, συμπληρώνει η Δρ Bordone, ή λιγότερο συχνά εάν έχετε λιπαρό δέρμα ή με τάση ακμής.
Αναζητήστε ενυδατικές κρέμες με ενυδατικά συστατικά παρόμοια με εκείνα των καθαριστικών: κεραμίδια, υαλουρονικό οξύ, ουρία, γλυκερίνη και βούτυρο καριτέ, τα οποία «κλειδώνουν» την υγρασία, λέει ο Δρ Ostad. Και χρησιμοποιήστε προϊόντα χωρίς λάδι εάν έχετε ακμή.
Η καλύτερη στιγμή για ενυδάτωση είναι μόλις βγείτε από το ντους και ταμπονάρετε το σώμα σας, λέει η Δρ Bordone. Εφαρμόστε μια παχιά ενυδατική κρέμα σε ελαφρώς βρεγμένο δέρμα για να το βοηθήσει να διατηρήσει την υγρασία όλη την ημέρα.
Βήμα 3: Αντηλιακό
Πρέπει πάντα να βάζετε αντηλιακό σε όλες περιοχές του σώματος που θα εκτεθούν στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, το στήθος, τα χέρια, τα πόδια και τα χέρια σας, τονίζει η Δρ Ploch. Συχνά, οι ηλικιωμένοι ασθενείς έχουν καθαρό δέρμα στην πλάτη και στα μπράτσα, εξηγεί, αλλά «από το μανίκι και κάτω, είναι γεμάτοι στίγματα», σημάδι βλάβης από τον ήλιο.
Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με SPF 30 ή μεγαλύτερο και να το ανανεώνετε κάθε δύο ώρες τουλάχιστον.
Η καθημερινή χρήση αντηλιακού προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UV, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και ελαχιστοποιεί σημάδια γήρανσης, όπως οι κηλίδες λόγω ηλικίας, η μελάγχρωση και οι ρυτίδες.
Πότε να επισκεφτείτε δερματολόγο
Επισκεφτείτε ειδικό εάν το δέρμα σας εξακολουθεί να σας «τραβάει», το νιώθετε ξηρό ή ερεθισμένο ακόμα και όταν χρησιμοποιείτε απαλό καθαριστικό και καθημερινή ενυδάτωση, λέει η Δρ Ploch. Μπορεί να έχετε μια δερματική πάθηση, όπως ακμή, έκζεμα ή δερματίτιδα εξ επαφής, που να χρειάζεται θεραπεία.
Εάν σας ενοχλούν ρυτίδες ή πανάδες, οι δερματολόγοι μπορεί επίσης να σας συστήσουν καλλυντικές επεμβάσεις, όπως μπότοξ ή θεραπείες με λέιζερ.
Πηγή: iatropedia.gr