, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Στο ετήσιο τσεκάπ ακοή και λάρυγγας

Στο ετήσιο τσεκάπ μας καλό είναι να θυμόμαστε να ελέγχουμε τον λάρυγγα και την ακοή μας. Ο έλεγχος της ακοής φυσικά αφορά και τα παιδιά. Ο έλεγχος του λάρυγγα καθίσταται επιτακτικός για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. «Ο λάρυγγας προστατεύει τους πνεύμονες, ρυθμίζει την αναπνοή μας, μας βοηθά να επικοινωνούμε μέσω της φώνησης. Επιπλέον, από αυτόν περνούν οι τροφές που καταλήγουν στο στομάχι μας», εξηγεί η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής – τραχήλου, παιδο – ΩΡΛ.

«Όταν δεν προσέχουμε τον λάρυγγα επηρεάζεται η φωνή μας και έχουμε βραχνάδα. Όταν αυτή η βραχνάδα επιμένει για πάνω από δυο τρεις εβδομάδες, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό», προσθέτει. Ο έλεγχος του λάρυγγα είναι σημαντικό να γίνεται σε όσους ανθρώπους μιλούν πολύ λόγω επαγγέλματος (πχ, σε εκπαιδευτικούς), σε όσους καπνίζουν, σε όσους εργάζονται σε χώρους με χημικές ουσίες (πχ, επιπλοποιοί, εργαζόμενοι σε εργοστάσια κ.ά.).

«Η χροιά της φωνής μπορεί να επηρεαστεί από διάφορα αίτια. Εκτός από τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν, ο κλιματισμός και η έντονη ομιλία σε χώρους με θόρυβο τραυματίζουν τις φωνητικές χορδές. Επίσης, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλεί μια χημικού τύπου λαρυγγίτιδα και μπορεί να επηρεάσει τη φωνή. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια ο ασθενής να έχει βραχνάδα, ξηρό βήχα και μια σειρά άλλων συμπτωμάτων, όπως το σπάσιμο της φωνής και ένα αίσθημα κόμπου», αναφέρει η κυρία Παταρίδου.

Οι πιο συχνές αιτίες για να εμφανιστούν αυτά τα προβλήματα είναι οι πολύποδες, οι κύστες, οι κάλοι και σπανιότερα ο καρκίνος. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στο κομμάτι της διάγνωσης. Τα νέας γενιάς ενδοσκόπια, εύκαμπτα ή άκαμπτα, συνδέονται με monitor και ο ιατρός μπορεί να έχει ξεκάθαρη εικόνα της βλάβης που υπάρχει. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν συχνά ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα, όπως κρεατάκια, αμυγδαλές, ροχαλητό ή δυσκολία στην ακοή.

«Τα προβλήματα στην ακοή τα δυσκολεύουν στην απαιτητική καθημερινότητά τους, που συνεπάγεται πολλές ώρες σχολείου και εξωσχολικών μαθημάτων/δραστηριοτήτων. Σε αυτήν τη χρονική φάση, λοιπόν, που τα παιδιά μπαίνουν σιγά σιγά στην εκπαιδευτική ρουτίνα τους, η έγκαιρη διάγνωση τυχόν διαταραχών της ακοής τους εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή θεραπευτική παρέμβαση», αναφέρει η παιδο-ΩΡΛ.

Έλεγχος και στα παιδιά από τα 5 έτη

Ο έλεγχος συνιστάται να ξεκινάει στην ηλικία των 5 ετών με τονικό ακοόγραμμα, ωτοσκόπηση και τυμπανόγραμμα. Και εδώ τα ενδοσκόπια εξασφαλίζουν μια σωστή και ολοκληρωμένη διάγνωση με ακρίβεια. «Η βαρηκοΐα επηρεάζει την ανάπτυξη της ομιλίας στα παιδιά, για αυτό και η παρέμβαση του ειδικού είναι πολύ σημαντική ώστε το παιδί να μπορέσει να αναπτύξει τις επικοινωνιακές και τις μαθησιακές του δυνατότητες. Το ροχαλητό και οι άπνοιες είναι συχνά χειρουργικά προβλήματα στα παιδιά, που κυρίως οφείλονται στα μεγάλα κρεατάκια και στις αμυγδαλές. Σήμερα οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων και νέων δυναμικών εργαλείων, τα οποία εξασφαλίζουν και μικρότερο τραυματισμό και πολύ πιο ήπια και γρήγορη ανάρρωση. Συχνή είναι και η παρουσία υγρού στα αυτιά των παιδιών, δηλαδή η εκκριτική ωτίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με παρακέντηση του τυμπάνου, με ή χωρίς τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού, ώστε να αποφευχθούν οι μόνιμες βλάβες στην ακοή», καταλήγει η ειδικός.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL