, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Στυτική δυσλειτουργία και Covid

Οι άνδρες φαίνεται πως είναι να είναι τα μεγάλα θύματα της Covid-19, αφού τα στοιχεία συνολικά δείχνουν ο ιός SARS-CoV-2 από την αρχή της πανδημίας τούς έχει επηρεάσει περισσότερο και σοβαρότερα από τις γυναίκες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η λοίμωξη είναι πιθανότερο να τους προκαλέσει βαρύτερη νόσο. Έχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Μελέτες επίσης αναφέρουν ότι μεγάλο ποσοστό όσων νόσησαν σοβαρά είχαν επίπτωση και στη σεξουαλική τους ζωή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, για αυτό μπορεί να ευθύνονται τόσο οργανικοί όσο και ψυχολογικοί παράγοντες.

«Στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού περιλαμβάνεται και η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των ανδρών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό τους παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία. Συγκεκριμένα, υπάρχει περίπου 20% αύξηση της συχνότητας εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες που έχουν περάσει Covid-19 σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έχουν μολυνθεί. Παρότι δεν έχουν βρεθεί επακριβώς οι μηχανισμοί που οδηγούν στην εμφάνισή της, τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι οφείλεται είτε σε ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, είτε σε άμεση βλάβη των όρχεων, είτε στην ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλεί η Covid-19», εξηγεί ο χειρουργός – ανδρολόγος – ουρολόγος, δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

Στα άτομα που έχουν σοβαρή λοίμωξη Covid-19 παρατηρείται βλάβη κάποιων οργάνων, πιθανότατα λόγω ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, η οποία προκύπτει τόσο από τη λοίμωξη όσο και από τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Εργαστηριακές εξετάσεις έχουν καταδείξει την ύπαρξη ιικών στοιχείων και στα ενδοθηλιακά κύτταρα του πέους. Η εύρεση των μηχανισμών όπου ο συγκεκριμένος ιός επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία παραμένει στο στόχαστρο των ερευνητών. Αλλά τα κλινικά και επιδημιολογικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της Covid-19 στην αναπαραγωγική υγεία και τη μελλοντική υπογονιμότητα των ανδρών ασθενών είναι περιορισμένα.

«Η στυτική δυσλειτουργία προκαλείται από ψυχολογικά και οργανικά αίτια, μεταξύ των οποίων και τα αγγειακά. Πιστεύεται ότι υπάρχει σύνδεση της δυσλειτουργίας και της αγγειακής νόσου σε επίπεδο του ενδοθηλίου. Όταν υπάρχει ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, τα λεία μυϊκά κύτταρα που περιβάλλουν τα αρτηρίδια αδυνατούν να χαλαρώσουν με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αγγειοδιαστολή. Η στύση όμως εξαρτάται από τη χαλάρωση αυτών των μυών στο σηραγγώδες σώμα (corpus cavernosum) και στο τοίχωμα των μικρών αρτηριών», εξηγεί περαιτέρω ο δρ Λιβάνιος.

Σήμερα για τους άνδρες που αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία λόγω αγγειακών προβλημάτων υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές. Τα φάρμακα, οι ενδοπεϊκές ενέσεις και η χειρουργική επέμβαση αποτελούν τους κλασικούς τρόπους αντιμετώπισής της. Το 33% των ανδρών όμως με στυτική δυσλειτουργία δεν ανταποκρίνεται στις παραπάνω θεραπείες. Για αυτούς η μοναδική επιλογή είναι η τοποθέτηση ενδοπεϊκής πρόθεσης.

Κρουστικά κύματα

Η πιο σύγχρονη θεραπευτική μέθοδος της στυτικής δυσλειτουργίας που οφείλεται σε οργανικούς λόγους είναι τα κρουστικά κύματα. Έχοντας αρχικά δοκιμαστεί στην καρδιολογία για την αύξηση της ροής του αίματος στην καρδιά, έχει βρει πλέον εφαρμογή και στην ανδρολογία με εξαιρετική επιτυχία. Και αυτή η μέθοδος δίνει μόνιμη λύση στο πρόβλημα, καθώς προάγει την αγγειογένεση. Τα κρουστικά δηλαδή κύματα, που στην ουσία είναι ακουστικά, δημιουργούν ένα δίκτυο νέων αιμοφόρων αγγείων, προσφέροντας δυνατότητα αιμάτωσης του πέους και συνεπώς στύσης. Δεν είναι επομένως μια προσωρινή λύση αντιμετώπισης του συμπτώματος αλλά μια επιλογή που στοχεύει στην αιτία του. Στατιστικά, 8 στους 10 άνδρες επωφελούνται από αυτήν τη θεραπεία, ακόμη και αν έχουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL