, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Συνέδριο στο Διαβαλκανικό: Οριστική λύση στο πρόβλημα της υπερπλασίας προστάτη

Οριστική λύση στο πρόβλημα της υπερπλασίας του προστάτη επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της διουρηθρητικής προστατεκτομής με τη χρήση laser και μάλιστα με λιγότερο πόνο, μικρότερη νοσηλεία και ταχύτερη επάνοδο του ασθενή στις δραστηριότητές του.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως η συχνουρία, η νυκτουρία, η επιτακτική ούρηση και η ακράτεια από έπειξη, η μείωση της ροής των ούρων, η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η αίσθηση ατελούς κένωσης, η διακοπτόμενη ούρηση και η πλήρης αδυναμία ούρησης. Τα προβλήματα που δημιουργεί η πάθηση αυτή περιορίζουν κοινωνικά και επαγγελματικά τον ασθενή, επηρεάζουν τον ύπνο του, αλλά και τη σεξουαλική του ζωή.

H μέθοδος HoLEP (Holmium Laser) ή αλλιώς διουρηθρική προστατεκτομή με τη χρήση laser, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, που πετυχαίνει όλα τα αποτελέσματα του ανοιχτού χειρουργείου χωρίς τομές, προσφέροντας ασφάλεια και ταχύτερη ανάρρωση.

Με τη μέθοδο HoLEP γίνεται εκπυρήνιση του αδενώματος, το οποίο προωθείται στην κύστη και αφαιρείται στη συνέχεια με ειδικό εργαλείο. Η εν λόγω τεχνική ενδείκνυται και για πολύ μεγάλα αδενώματα, που υπερβαίνουν τα 150 γραμμάρια. Τα οφέλη της είναι σημαντικά για τον ασθενή, καθώς μειώνει την πιθανότητα αιμορραγιών, περιορίζει τον χειρουργικό χρόνο, επιτρέπει την αφαίρεση του καθετήρα στο πρώτο 24ωρο, ενώ η ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι πολύ ταχύτερες.

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την εκπυρήνιση προστάτη σε περιστατικά καλοήθους υπερπλασίας με τη μέθοδο HoLEP, παρουσιάζονται, σήμερα και αύριο, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Ουρολογίας «Exelixis in Prostate Enucleation», που διοργανώνει η Β’ Ουρολογική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ουρολογική ομάδα U4U.

«Η υπερπλασία του προστάτη πλέον τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται με χρήση laser, κάτι το οποίο δίνει οριστικά αποτελέσματα στους ασθενείς αλλά και λιγότερο πόνο, μικρότερη νοσηλεία και πολύ ταχύτερη επάνοδο στις δραστηριότητες», επισημαίνει ο ουρολόγος, διευθυντής της Β’ Ουρολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Ανδρέας Ανδρέου.

Το συνέδριο έχει ως στόχο να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει την ιατρική κοινότητα γύρω από την πλέον τεχνική HoLEP, η οποία απαιτεί υψηλή εξειδίκευση.

«Στο πλαίσιο του συνεδρίου, πέραν των παρευρισκόμενων, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στους προσομοιωτές αλλά και στις “ζωντανές” επεμβάσεις, οι οποίες θα διενεργηθούν στο Κέντρο μας θα υπάρχουν και συμμετοχές από όλο τον κόσμο, μέσω ίντερνετ, στην πλατφόρμα την οποία διαθέτουμε» σημειώνει ο κ. Ανδρέου.