, Παρασκευή
27 Ιανουαρίου 2023

Θυρεοειδής και κύηση 

Μια από τις πιο όμορφες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας είναι εκείνη της εγκυμοσύνης. Ωστόσο το θέμα της γονιμότητας απασχολεί πολύ τα ζευγάρια. Οι λόγοι για την υπογονιμότητα είναι πολλοί και έχουν αναλυθεί πολλές φορές από τους ειδικούς. Έχει σημασία να γνωρίζει η γυναίκα τον ρόλο της λειτουργίας του θυρεοειδούς τόσο στη γονιμότητά της όσο και στην έκβαση της εγκυμοσύνης της.

Ο κ. Ιωάννης Ράλλης, ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, μας λέει ότι «η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς έχει μεγάλη σημασία τόσο για τη γονιμότητα της γυναίκας όσο και για τη φυσιολογική έκβαση μιας εγκυμοσύνης και για τη μητέρα και για το έμβρυο. Συγκεκριμένα για το έμβρυο, οι θυρεοειδικές ορμόνες παίζουν ρόλο στη φυσιολογική διαμόρφωση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα ζωτικά κέντρα του εγκεφάλου σχηματίζονται ήδη από τον δεύτερο μήνα της κύησης. Η φυσιολογική διαμόρφωση του κεντρικού νευρικού συστήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό, έχει άμεση σχέση με τις ορμόνες του θυρεοειδούς». Ο γιατρός συμπληρώνει ότι «μια εγκυμοσύνη δοκιμάζει τις αντοχές πολλών διαφορετικών οργάνων και συστημάτων στο σώμα μιας γυναίκας.

Ο όγκος του αίματος αυξάνει, η λειτουργία των νεφρών αυξάνει και η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, καθώς και η ανάγκη σε ιώδιο αυξάνουν κατά 50%, για να καλύψουν τις ανάγκες και της μητέρας και του εμβρύου. Σε παλαιότερα χρόνια, λόγω της έλλειψης ιωδίου από τη διατροφή, παρατηρούνταν φαινόμενα κρετινισμού, που περιλάμβαναν καθυστέρηση της πνευματικής ανάπτυξης, επηρεασμό της ανάπτυξης του σκελετού, βρογχοκήλη (διογκωμένος θυρεοειδής) και κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην εμφάνιση. Θεωρείται ότι ακόμα και μικρού βαθμού έλλειψη ιωδίου μπορεί να επηρεάσει την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.

Στη σημερινή εποχή, όλα τα νεογέννητα ελέγχονται για υποθυρεοειδισμό. Σπάνια πια παρατηρούνται περιπτώσεις έλλειψης ιωδίου, λόγω της παρουσίας ιωδίου σε αρκετή ποσότητα στην καθημερινή διατροφή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστάται ημερήσια πρόσληψη ιωδίου γύρω στα 250 μικρογραμμάρια (σε σύγκριση με τα 150 μικρογραμμάρια ημερησίως για τις μη εγκύους)».

Ο κ. Ράλλης αναφέρει πως η κύρια πηγή ιωδίου είναι το αλάτι με ιώδιο, υπάρχουν όμως και άλλες τροφές που επίσης περιέχουν ιώδιο όπως είναι τα ψάρια, τα μαλάκια και οστρακοειδή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. «Είναι σημαντικό γυναίκες που για κάποιο λόγο δεν προσλαμβάνουν αρκετό ιώδιο από την τροφή ημερησίως να παίρνουν συμπλήρωμα ιωδίου κατά την εγκυμοσύνη», τονίζει ο ειδικός.

Επηρεάζεται η γονιμότητα

Η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα έχει μεγάλη σημασία για τη γονιμότητα. Κυρίως για τη γυναικεία γονιμότητα έχουν γίνει εκτεταμένες έρευνες, αλλά και για τους άντρες μπορεί να παίξει ρόλο. «Στον υποθυρεοειδισμό στις γυναίκες, ακόμα και τον υποκλινικό υποθυρεοειδισμό, η γονιμότητα είναι επηρεασμένη. Στον υπερθυρεοειδισμό αυξάνει σχετικά ο κίνδυνος αποβολής. Στην υπογονιμότητα παίζει καθοριστικό ρόλο η θεραπεία με θυροξίνη, ακόμα και σε ελαφρά αυξημένες τιμές TSH (>2,5)», καταλήγει ο κ. Ράλλης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL