14:01, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Το καλοκαίρι σύμμαχος για την ψωρίαση

Το καλοκαίρι δεν φέρνει μόνο χαρά, χαλάρωση και ευεξία. Δεν είναι μόνο η αίσθηση της ανεμελιάς των διακοπών που ανακουφίζει την ψυχή μας. Κυρίως είναι η απαλλαγή μας από το στρες της καθημερινότητας που μας μπλοκάρει και μας «ξυπνά» όλες τις ευαισθησίες. Ειδικά στα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα, το στρες είναι ένας παράγοντας που πυροδοτεί τα συμπτώματα, για αυτό και οι ειδικοί συστήνουν όσο είναι εφικτό οι πάσχοντες από ρευματικά νοσήματα να μειώνουν αισθητά τα επίπεδα του στρες στη ζωή τους. Παράλληλα, το αλάτι της θάλασσας και ο ήλιος για αρκετά ρευματικά νοσήματα λειτουργούν σωτήρια, με μέτρο, βέβαια, και προσοχή.

Οι ασθενείς με ψωρίαση αναρωτιούνται αν ο ήλιος δρα ευεργετικά ή επιδεινώνει το πρόβλημά τους. «Σύμφωνα με έρευνες, ο ήλιος αποτελεί μία από τις καλύτερες θεραπείες για την ψωρίαση. Έτσι, το καλοκαίρι συνιστάται στα άτομα με ψωρίαση να εκτίθενται στον ήλιο και ιδιαίτερα να εκθέτουν τις περιοχές του σώματός τους που εμφανίζουν τα συμπτώματα της ψωρίασης. Ακόμη και η μερική έκθεση του δέρματος στον ήλιο βοηθά τον οργανισμό να παράξει πολύτιμη βιταμίνη D, μια πολύ σημαντική βιταμίνη για όλους, αλλά κυρίως για τους ανθρώπους με ψωρίαση, καθώς τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων», αναφέρει ο κ. Κώστας Λούμος, πρόεδρος του σωματείου «ΚΑΛΥΨΩ», ο οποίος συμπληρώνει: «Η έκθεση στον ήλιο 30 λεπτά την ημέρα αρκεί για να βελτιωθεί το δέρμα. Η ηλιοθεραπεία μέχρι 15 λεπτά χωρίς χρήση αντηλιακού αποδεικνύεται ευεργετική για τους πάσχοντες, καθώς επιβραδύνει τη γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος που προκαλεί τις χαρακτηριστικές πλάκες της ψωρίασης. Ρωτήστε τον δερματολόγο σας για την πιο κατάλληλη για την κατάστασή σας αντηλιακή κρέμα. Στα φαρμακεία διατίθενται αντηλιακά προϊόντα ειδικά για τους ασθενείς με ψωρίαση».

Πολλά άτομα με ψωρίαση επιβεβαιώνουν ότι το κολύμπι στο θαλασσινό νερό τα βοηθά στην απομάκρυνση του νεκρού δέρματος από τις πλάκες και στη μείωση του κνησμού και του ερεθισμού, με εμφανή κλινική βελτίωση. «Θα πρέπει να θυμάστε, όμως, ότι το θαλασσινό νερό, όπως και το νερό της πισίνας, μπορεί να ξηράνει το δέρμα, οπότε είναι σημαντικό να μην παραλείπετε το ντους αμέσως μετά το μπάνιο και αφού έχετε σκουπιστεί απαλά, να απλώνετε ενυδατική κρέμα για να κρατάτε το δέρμα ενυδατωμένο», αναφέρει ο κ. Λούμος.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί πιστά τις συμβουλές του ρευματολόγου του και να είναι σε επικοινωνία μαζί του.

Τα συμπτώματα

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική πάθηση, της οποίας η ακριβής αιτιολογία δεν είναι γνωστή, ωστόσο, τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα τη συνδέουν με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Χαρακτηριστικό της σύμπτωμα είναι οι φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες, αποτέλεσμα συστηματικής φλεγμονής. Προσβάλλει εμφανείς περιοχές του σώματος, όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια, αλλά και την περιοχή της κοιλιάς και των γεννητικών οργάνων, προκαλώντας έντονο κνησμό ή και ανθεκτικές ψωριασικές πλάκες. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει θεραπεία που να προσφέρει πλήρη ίαση. Για τον λόγο αυτό, η ψωρίαση αντιμετωπίζεται ως χρόνια νόσος με συνεχή λήψη φαρμάκων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL