ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο καρπάτσιο και το ταρτάρ;

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
08/11/2024
Health
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά
0
Ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο καρπάτσιο και το ταρτάρ;

Related Post

Ουλίτιδα και καρδιά: Πώς η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Έντερο και ψυχική υγεία: Ο «δεύτερος εγκέφαλος» στο επίκεντρο της σύγχρονης ψυχιατρικής

Προτάσεις για την πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων στις γιορτές των Χριστουγέννων

Συναγερμός στην Ευρώπη με την εμφάνιση της επιθετικής γρίπης H3N2

Αν και πολλοί καταναλωτές δεν είναι εξοικειωμένοι με την κατανάλωση ωμού κρέατος, αρκετές κουζίνες ανά τον κόσμο συμπεριλαμβάνουν πιάτα με κάποια από τα γνωστότερα να είναι το καρπάτσιο και το ταρτάρ.

Στα εστιατόρια που συναντάμε αυτά τα πιάτα, οι πρώτες ύλες είναι πολύ καλής ποιότητας, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ασθενείας, γι’ αυτό και αν αποφασίσετε να φτιάξετε κάποιο εκ των δύο στο σπίτι θα πρέπει να αγοράσετε υλικά πρώτης ποιότητας. Προτού αναλύσουμε, όμως, τη διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές παρασκευές, ας ξεκινήσουμε εισάγοντας έναν πιο γενικό όρο: το crudo. Η λέξη αναφέρεται σε πιάτα με άψητες πρώτες ύλες συνήθως ψάρια, οστρακοειδή ή κρέας, στα οποία έχουν μπει καρυκεύματα, ελαιόλαδο, χυμός εσπεριδοειδών και/ή κάποια βινεγκρέτ. Αξίζει να τονίσουμε ότι ο συγκεκριμένος όρος δεν σχετίζεται με κάποιο συγκεκριμένο είδος κοψίματος.

Ένα πιάτο με καταγωγή από του Ταταρούς

Θεωρείται πως ιππείς πολεμιστές αποθήκευαν κομμάτια κρέατος από μοσχάρι ή άλογο κάτω από τη σέλα τους για να μαλακώσει και να το τρώνε έπειτα ωμό. Παρότι δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο το αποθήκευαν εκεί, είναι δεδομένο ότι κατανάλωναν το κρέας ψιλοκομμένο. Αιώνες αργότερα, το γαλλικό ταρτάρ με το κρέας κομμένο σε κυβάκια ή σε μορφή κιμά, τον κρόκο αυγού, την κάπαρη, το κρεμμύδι και τη σάλτσα Worcestershire έγινε δημοφιλές. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές του, όπως το tartare aller-retour, που καψαλίζεται ελαφρώς και από τις δύο πλευρές, ενώ το συναντάμε και με άλλα ονόματα. Για παράδειγμα στο Βέλγιο ως filet américain και στην Τσεχία ως tatarsky biftek. Πλέον, βρίσκουμε ταρτάρ από ωμό κρέας ή θαλασσινά που συνοδεύονται από κάποιο είδος σάλτσας, ντρέσινγκ και/ή άλλα καρυκεύματα, αλλά και ταρτάρ λαχανικών ή φρούτων.

Από το Harry’s Bar σε ολόκληρο τον κόσμο

Το καρπάτσιο είναι ένα είδος crudo και η γενέτειρα του είναι το εστιατόριο Harry’s Bar στη Βενετία, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Ο ιδιοκτήτης Giuseppe Cipriani ονόμασε το εστιατόριο από τον Αμερικανό φίλο του Harry Pickering και ουκ ολίγες φορές έχει φιλοξενήσει διασημότητες όπως ο Jimmy Stewart και ο George Clooney. Θεωρείται ότι το καρπάτσιο πρωτοφτιάχτηκε για μία κόμισσα, που ζήτησε να της ετοιμάσει ένα ωμό πιάτο με κρέας, διότι ταλαιπωρούταν από κάποια ασθένεια και οι γιατροί της συνέστησαν να τρώει ωμό κρέας.

Η λύση ήταν να κόψει σε πολύ λεπτές φέτες μοσχαρίσιο κρέας και να προσθέσει για το τελείωμα μαγιονέζα με σάλτσα Worcestershire. Βλέποντας το πιάτο, ο Cipriani το ονόμασε καρπάτσιο από τον αναγεννησιακό Βενεζό ζωγράφο Vittore Carpaccio. Παρότι το πιάτο περιοριζόταν να παρασκευάζεται με μοσχαρίσιο κρέας, πλέον χρησιμοποιούνται ψάρια, θαλασσινά, ακόμη και λαχανικά, στα οποία από πάνω μπαίνει λεμόνι ή ξύδι, ελαιόλαδο, flakes παρμεζάνας ή κάποια βινεγκρέτ.

Αν θέλετε πάντως να δοκιμάσετε να φτιάξετε στο σπίτι καρπάτσιο ή ταρτάρ παρακάτω θα βρείτε από μία συνταγή για να δοκιμάσετε.

Καρπάτσιο α λά Harry’s Bar
Η αυθεντική συνταγή καρπάτσιο.


Ταρτάρ μοσχαριού πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, με καλαμπόκι και μαγιονέζα τρούφας
Ένα πεντανόστιμο, δροσερό και ελαφρύ ορεκτικό.

Πηγή: Protothema.gr

Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Η κακή στοματική υγεία συνδέεται με ημικρανίες και πόνο στο στομάχι στις γυναίκες
Health

Ουλίτιδα και καρδιά: Πώς η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Όλο και ισχυρότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η ουλίτιδα και η περιοδοντική νόσος δεν επηρεάζουν μόνο τη στοματική υγεία, αλλά...

Αναρτήθηκε από pioan
17/12/2025
Έντερο και ψυχική υγεία: Ο «δεύτερος εγκέφαλος» στο επίκεντρο της σύγχρονης ψυχιατρικής
Health

Έντερο και ψυχική υγεία: Ο «δεύτερος εγκέφαλος» στο επίκεντρο της σύγχρονης ψυχιατρικής

Η σχέση ανάμεσα στο γαστρεντερικό σύστημα και την ψυχική υγεία δεν αποτελεί πλέον θεωρητική προσέγγιση ή πεδίο εναλλακτικής ιατρικής. Τα...

Αναρτήθηκε από pioan
16/12/2025
Next Post
Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα μικρόβια για τα οποία χρειάζονται νέα εμβόλια

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα μικρόβια για τα οποία χρειάζονται νέα εμβόλια

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

σεξ

Δώστε προσοχή! Αυτά είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνει το κάθε ζώδιο στη σχέση του

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
18/12/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa