ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Υγιεινή διατροφή: Τώρα μπορούμε να «παραγγείλουμε» ακόμα πιο θρεπτικά λαχανικά

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
11/02/2024
Health
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Υγιεινή διατροφή: Τώρα μπορούμε να «παραγγείλουμε» ακόμα πιο θρεπτικά λαχανικά

Ένα βήμα πριν από μια διατροφική «επανάσταση» φαίνεται πως βρίσκονται Ιταλοί ερευνητές, καθώς καλλιέργησαν με επιτυχία λαχανικά με συγκεκριμένο διατροφικό προφίλ, με στόχο την κάλυψη εξειδικευμένων διατροφικών αναγκών. Τα αποτελέσματά τους παρουσιάζονται σε σχετική δημοσίευση στο Journal of the Science of Food and Agriculture.

Αφορμή για την προσπάθεια αυτή αποτέλεσε το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εξατομικευμένη διατροφή. Τη διεκπεραίωση της δοκιμής ανέλαβε μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους Massimiliano D’Imperio και Francesco Serio από το Ινστιτούτο Επιστημών Παραγωγής Τροφίμων (ISPA) του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (CNR) και τον Massimiliano Renna, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι Aldo Moro.

«Η βιοενίσχυση των λαχανικών χωρίς τη χρήση του εδάφους άνοιξε την πόρτα στη δυνατότητα προσαρμογής της παραγωγής λαχανικών σε συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις», εξηγεί ο δρ. Renna.

Οι μελετητές επικεντρώθηκαν στην καλλιέργεια λαχανικών, όπως το ραπανάκι, το μπιζέλι, η ρόκα και το ελβετικό σέσκουλο, δίνοντας έμφαση σε δύο βασικά θρεπτικά συστατικά: Το ιώδιο και το κάλιο. Το ιώδιο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και η έλλειψή του επηρεάζει περίπου δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εμπεριέχεται κυρίως στο αλάτι, ωστόσο δεδομένων των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού, καθώς και την αύξηση των χορτοφαγικών και vegan διατροφών, υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ιωδίου. Η ομάδα καλλιέργησε με επιτυχία λαχανικά με έως και 14 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο σε σχέση με την τυπική παραγωγή.

Επιπλέον, παράχθηκαν λαχανικά με 45% λιγότερο κάλιο, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο, οι οποίοι πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καλίου, για να αποφύγουν τυχόν επιπλοκές στην υγεία τους. Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι συμβατικές μέθοδοι μείωσης του καλίου στα λαχανικά, όπως το μούλιασμα και το βράσιμο, είναι μόνο εν μέρει αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Related Post

Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης έλαβε την κορυφαία διεθνή διαπίστευση ποιότητας & ασφάλειας Joint Commission International (JCI)

Η ΑΔΜΘ σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ εκπαιδεύει το προσωπικό της στη χρήση απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ

Ουλίτιδα και καρδιά: Πώς η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Έντερο και ψυχική υγεία: Ο «δεύτερος εγκέφαλος» στο επίκεντρο της σύγχρονης ψυχιατρικής

Η μελέτη αυτή διεξήχθη στην Ortogourmet, ένα λειτουργικό αγρόκτημα στη νότια Ιταλία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα χωρίς χώμα, όπου τα φυτά καλλιεργούνται σε ένα υγρό μέσο, αντί για χώμα και τροφοδοτούνται μέσω ενός θρεπτικού διαλύματος. Η μέθοδος αυτή, που θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον, επιτρέπει τον βέλτιστο έλεγχο της ανάπτυξης των φυτών, την υψηλή παραγωγικότητα και την αποτελεσματική χρήση νερού και λιπασμάτων. Προσφέρει, επίσης, ακριβή διαμόρφωση του θρεπτικού διαλύματος.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην προσαρμογή της φυτικής παραγωγής, ώστε να ανταποκρίνεται σε μοναδικές απαιτήσεις υγείας. «Η βασική ιδέα είναι να αξιοποιήσουμε τη γνώση των μεταβολικών μονοπατιών των φυτών, για να εντοπίσουμε τα σημεία-κλειδιά όπου είναι δυνατή η παρέμβαση, με στόχο την αύξηση της παραγωγής των επιθυμητών μορίων», αναφέρουν οι μελετητές.

«Ο συνδυασμός προηγμένων επιστημονικών γνώσεων και καινοτόμων τεχνολογιών μπορεί να ανοίξει νέες προοπτικές στην παραγωγή πιο υγιεινών και θρεπτικά βιοενισχυμένων λαχανικών», καταλήγουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, τέλος, ότι αυτά τα ευρήματα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της γεωργίας, μεταμορφώνοντας ενδεχομένως τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη διατροφή και την υγεία μέσω της διατροφής.

Πηγή: ygeiamou.gr

Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης έλαβε την κορυφαία διεθνή διαπίστευση ποιότητας & ασφάλειας Joint Commission International (JCI)
Health

Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης έλαβε την κορυφαία διεθνή διαπίστευση ποιότητας & ασφάλειας Joint Commission International (JCI)

Το πρώτο διαπιστευμένο νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, μέλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, έλαβε τη Χρυσή Σφραγίδα Έγκρισης...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
23/12/2025
Η ΑΔΜΘ σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ εκπαιδεύει το προσωπικό της στη χρήση απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ
Health

Η ΑΔΜΘ σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ εκπαιδεύει το προσωπικό της στη χρήση απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ

Δράση εκπαίδευσης του προσωπικού της στις τεχνικές βασικής υποστήριξης ζωής διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης(ΑΔΜΘ), σε συνεργασία με το...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
23/12/2025
Next Post
Οι τελευταίες στιγμές των 18 μεταναστών που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στον Έβρο – Βίντεο ντοκουμέντο

Ευρωπαϊκή Ημέρα «112»: Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης που σώζει ζωές

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Πέντε απρόσμενα οφέλη του να κρατάτε ημερολόγιο

Ποια ζώδια το 2026 θα βγουν κερδισμένα και ποια όχι

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
24/12/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa