Κάποια drones θα επιχειρούν ακόμη και με νερό, ενώ ο στόλος της Πυροσβεστικής ανανεώνεται. Όμως τα mega fires είναι πια η νέα σκληρή πραγματικότητα και τα δάση καίγονται όλο και πιο εύκολα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΑΝΗ ΧΑΡΙΣΗ
Πριν καλά καλά ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, το περασμένο Σαββατοκύριακο 18-19 Απριλίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με 52 δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Παρότι οι περισσότερες από αυτές τις πυρκαγιές οφείλονταν σε αμέλεια, κυρίως από καύση για καθαρισμό καλλιεργειών εντούτοις ήρθαν για άλλη μια φορά να αναδείξουν την ανάγκη για αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση που απαιτείται ενόψει του θέρους και της αντιπυρικής περιόδου που επίσημα ξεκινά την 1η Μαίου.
Η φετινή χρονιά αναμένεται να βρει ιδιαιτέρως ενισχυμένες τις πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και τα «εργαλεία» που θα έχουν στη διάθεση τους για να αντιμετωπίσουν άλλο ένα «καυτό» καλοκαίρι απέναντι στις φλόγες.
«Το πυροσβεστικό προσωπικό είναι έτοιμο» επεσήμανε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.), Νικόλαος Λαυράνος προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ο πυροσβέστης με του που αναλαμβάνει τη βάρδια του και για οποιοδήποτε συμβάν κληθεί, σε οποιαδήποτε στιγμή θα ανταπεξέλθει. Αυτό είναι δεδομένο».
Οι προσλήψεις πυροσβεστών που έγιναν φέτος από το αρμόδιο υπουργείο όπως ανέφερε είναι σημαντικές και θα ενισχύσουν το έργο της πυρόσβεσης αν και πάντα θα χρειάζονται περισσότεροι πυροσβέστες μιας και το έργο τους είναι δύσκολο και απαιτητικό.
«Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος και Πολιτικής Προστασίας, έχουν γίνει προσλήψεις. Αυτό εξάλλου πιέζει και η Ομοσπονδία μας δηλαδή να προσληφθεί νέο πυροσβεστικό προσωπικό. Προφανώς όπως ευαγγελίζεται και η πολιτική μας ηγεσία θα είμαστε περισσότεροι από ποτέ αλλά δεν φτάνουν, χρειαζόμαστε κι άλλα εργατικά χέρια» τόνισε ο κ. Λαυράνος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. το έμψυχο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος μετρά περίπου 19.000 άτομα «μόνιμο προσωπικό, εποχικό, πενταετούς και επταετούς σύμβασης».
Ακόμα, στο πλευρό των επίγειων δυνάμεων στην μάχη της πυρόσβεσης θα πετάνε φέτος 85 εναέρια μέσα.
Περαιτέρω δε, στη μάχη της προστασίας και της πυρόσβεσης θα ριχτούν φέτος και 80 drones, μερικά εκ των οποίων μάλιστα είναι έμφορτα με νερό και τα οποία φτάνουν γρήγορα στα σημεία της πυρκαγιάς, ρίχνουν το νερό σε μια προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά έως ότου φτάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
«Τα πρώτα λεπτά είναι τα πιο κρίσιμα στην επέκταση της πυρκαγιάς. Τα drones χρησιμοποιούνται και στην πρόληψη και στην πρώτη προσβολή εφόσον είναι έμφορτα και μπορεί να σβήσουν ή να περιορίσουν την πυρκαγιά σε πολύ μεγάλο βαθμό» είπε ο κ. Λαυράνος.
Οι πυροσβέστες επισημαίνουν ότι φέτος θα είναι καλύτερα «εξοπλισμένοι» όσον αφορά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) καθώς έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις «είτε μέσω της υπηρεσίας, είτε μέσω χορηγιών έχουν βελτιωθεί σε πάρα πολύ καλό βαθμό με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή ο πυροσβέστης να έχει τον εξοπλισμό του».
Και στα οχήματα όμως έχει αρχίσει η ανανέωση του στόλου κυρίως μέσω του προγράμματος ΑΙΓΗΣ ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται και η ανανέωση των Canadair.
«Όσον αφορά τα οχήματα, τον επίγειο και εναέριο στόλο αλλά και τον εξοπλισμό δηλαδή σωλήνες, αυλούς κλπ κυρίως μέσω του προγράμματος ΑΙΓΗΣ έχει αρχίσει και ανανεώνεται σε μεγάλο βαθμό. Και πέρυσι είχαμε αρκετά οχήματα διαφόρων τύπων όπως υδροφόρα, βοηθητικά, υπηρεσιακά κλπ και φέτος όμως αναμένεται να παραληφθούν περίπου 300 νέα οχήματα και ανανεώνεται ο στόλος. Το ίδιο γίνεται και με τα Canadair που έχουμε ζητήσει και θα παραδοθούν εντός τριετίας ενώ προχωράει και η διαδικασία για την αναβάθμιση των canadair 215 και 415» ειπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ προσθέτοντας ότι σε λίγα χρόνια με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ΑΙΓΗΣ «το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι ένα από τα πιο μοντέρνα και σύγχρονα στην Ευρώπη».
Η κλιματική κρίση και οι mega fires
Πέρα από την αμέλεια που επιδεικνύουν κάποιοι βάζοντας φωτιά όπως οι αγρότες χωρίς να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφεύγει ή τους εμπρηστές, οι πυροσβέστες ξέρουν ότι μια από τις αιτίες των δασικών πυρκαγιών είναι και η κλιματική αλλαγή.
«Σε επικοινωνία που είχαμε με Άγγλους συναδέλφους ήδη έχουν επέμβει σε εκατοντάδες φωτιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις. Στην Αγγλία αυτά το τονίζω. Η κλιματική κρίση, η ξηρασία και όλα αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει και το τοπίο και στην εκδήλωση των πυρκαγιών και έχουν μετατρέψει τις δασικές πυρκαγιές σε πιο δύσκολες, πιο άγριες, πιο επιθετικές, σε πιο δύσκολα διαχειρίσιμες εφόσον αυτές δεν τις προλάβουμε στα πρώτα λεπτά. Με αποτέλεσμα να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο των mega fire, δηλαδή των μεγάλων πυρκαγιών που αφήνουν πίσω τους ένα δυστοπικό τοπίο ενώ η καταπόνηση των πυροσβεστών σε τέτοιες πυρκαγιές είναι τεράστια» κατέληξε ο κ. Λαυράνος.
Έφυγαν τα κοπάδια, καίγονται τα δάση
Πέρα όμως από την κλιματική κρίση υπάρχει άλλος ένας παράγοντας ο οποίος παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές και στις εκτάσεις που καίγονται σε περιοχές μάλιστα που αποτελούν όχι μόνο πνεύμονες πρασίνου αλλά και καταφύγιο για ζώα και πτηνά.
Η εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας καθώς όπως τόνισε στην «Κ» ο διδάκτορας Δασολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, κ. Θοδωρής Μανουσίδης δεν υπάρχουν όπως παλαιότερα ζώα να βοσκούν μέσα στα λιβάδια των δασών κι αυτό προκάλεσε την «έκρηξη» της βιομάζας εντός των δασικών περιοχών με ότι αυτό συνεπάγεται κατά τους καυτούς θερινούς μήνες.
«Ένας από τους βασικούς ρόλους των δασών μας είναι να βόσκουν τα ζώα. Με την βόσκηση κρατιέται σε ένα καλό ελεγχόμενο επίπεδο η βιομάζα η οποία όταν ξεραθεί γίνεται εν δυνάμει καύσιμη ύλη. Άρα με την βόσκηση των ζώων το δάσος κρατιέται κάπως ανοιχτό. Όταν τα δάση δεν βόσκονται, δηλαδή δεν πάνε κοπάδια ζώων για βοσκή, το δάσος μπουκώνει και κλείνει και το αποτέλεσμα σταδιακά είναι να μετατρέπεται σε μια μπαρουτοαποθήκη η οποία περιμένει ένα σπίρτο. Αν προσθέσουμε και την κλιματική αλλαγή με την οποία αυξάνεται η μέση θερμοκρασία, έχουμε τους καύσωνες κλπ γίνεται αντιληπτό ότι είναι θέμα χρόνου να ξεσπούν μεγάλες δασικές πυρκαγιές» τόνισε ο κ. Μανουσίδης.



