Επί οκτώ ώρες, κατέθετε χθες, Τρίτη (10/2) ο 54χρονος σμήναρχος,
ο οποίο κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.
Ο ίδιος κατά την απολογία του αποκάλυψε το όνομα ενός ατόμου που τον προσέγγισε, καθώς και δύο ακόμη προσώπων. Ο αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας βρέθηκε ενώπιον του στρατιωτικού εισαγγελέα, προκειμένου να εξηγήσει την εμπλοκή του στην υπόθεση, τονίζοντας ότι δεν είχε συνεργάτες στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ανακριτής και εισαγγελέας με σύμφωνη γνώμη έκριναν προφυλακιστέο τον 54χρονο και οδηγήθηκε στις φυλακές της Κορίνθου, ενώ ο δικηγόρος του δήλωσε ότι η προφυλάκιση ήταν αίτημά του, προκειμένου να κριθεί από τη Δικαιοσύνη.
Ο σμήναρχος παραδέχθηκε τις κατηγορίες εις βάρος του, ισχυριζόμενος πως η συμμετοχή του ήταν «εν αγνοία του και χωρίς πρόθεση». Ανέφερε, μάλιστα, ότι βρέθηκε σε «ιδιαίτερα επικίνδυνες και μη διαχειρίσιμες συνθήκες», ζητώντας συγγνώμη από την πατρίδα του, τις ένοπλες δυνάμεις, τους συναδέλφους του και την οικογένειά του.
Τρία ονόματα έδωσε ο 54χρονος σμήναρχος που συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας
Τα τρία ονόματα που έδωσε στην κατάθεση του
Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του αποκάλυψε το όνομα ενός ατόμου, του Στίβεν Γουέιν, ο οποίος τον προσέγγισε μέσω μέσων κοινωνικών δικτύων, και επίσης αναγνώρισε δύο άλλα άτομα που δήλωσαν ότι είναι στελέχη εταιρίας. Οι αρχές έχουν ήδη αρχίσει έρευνες για να διαπιστώσουν το ρόλο αυτών των προσώπων στην υπόθεση. Ο σμήναρχος, ο οποίος ήταν και τμηματάρχης στο ΓΕΑ, επέμεινε ότι δεν υπήρξαν άλλοι εμπλεκόμενοι από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σημειώνεται ότι η έρευνα συνεχίζεται και στους υπολογιστές του σμήναρχου για την ανάκτηση πληροφοριών σχετικά με τις διαβαθμισμένες πληροφορίες που ενδέχεται να διέρρευσαν.
Τι υποστήριξε για την υπόθεση
Ο κατηγορούμενος υπογράμμισε ότι η επικοινωνία του με τους αλλοδαπούς ξεκίνησε μέσω του LinkedIn, όταν άγνωστα άτομα εντόπισαν το βιογραφικό του. Οι επαφές αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, πραγματοποιήθηκαν μέσω εταιρείας με έδρα τη Μαλαισία, η οποία εμφανιζόταν ως σύμβουλος.
Οι απαιτήσεις για διαβαθμισμένα έγγραφα άρχισαν να γίνονται όλο και πιο πιεστικές, με τον Στίβεν να τον προσεγγίζει και στην Αθήνα, δίνοντάς του δικαιώματα πρόσβασης σε κωδικούς crypto wallet για να του καταθέτουν χρήματα.
Ο σμήναρχος ισχυρίστηκε ότι, όταν συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα της κατάστασης, ήταν ήδη αργά και βρέθηκε σε κατάσταση απειλής και εκβιασμού. Υποστήριξε ότι είχε παρέχει πληροφορίες και σχέδια άμυνας που δεν σχετίζονται με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ο σκοπός του ήταν να εξασφαλίσει μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση μετά την αποχώρησή του από την Πολεμική Αεροπορία.
«Τον οδήγησαν σε μια διαδικασία που δεν επιθυμούσε»
Ο δικηγόρος του σμήναρχου, Βασίλης Χειρδάρης, αποκάλυψε ότι ο πελάτης του ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για τις πράξεις του, χωρίς να προσπαθήσει να δικαιολογηθεί. Επίσης, υπογράμμισε ότι η πίεση και οι απειλές από τους αλλοδαπούς τον οδήγησαν σε μια διαδικασία που δεν επιθυμούσε.
Η αφαίρεση ιθαγένειας
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που θεσπίστηκε σχετικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις, υπάρχει η πρόβλεψη αφαίρεσης ιθαγένειας σε περιπτώσεις τελεσίδικης καταδίκης για κατασκοπεία.



