, Κυριακή
16 Ιουνίου 2024

search icon search icon

«Ιστορίες με… κάρυ» Άρης Στυλιανού: Ελπίζω σε μία πολιτική της αλήθειας

Δέκα ερωτήσεις αναζητούν δέκα σύντομες απαντήσεις. Πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, από όλους τους χώρους, μοιράζονται με τους αναγνώστες της εφημερίδας «Karfitsa» πτυχές της ζωής τους και αδημοσίευτες φωτογραφίες σε μια διαφορετική – μίνι συνέντευξη.

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Ο ‘Αρης Στυλιανού είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ. Με άπειρες δημοσιεύσεις βιβλίων και μελετών, με επιμέλεια και μετάφραση φιλοσοφικών έργων και πλούσια αρθρογραφία. Περισσότερα θα διαβάσετε στη συνέντευξή μας, εν συντομία, όμως, θα πω: πατέρας 4 κοριτσιών, μιλάει 4 ξένες γλώσσες κι ετοιμάζεται να κατέβει υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Α’ Θεσσαλονίκης.


Μετά τις σπουδές στη Γαλλία πώς και γυρίσατε πίσω στη Θεσσαλονίκη;

Ταλαντεύτηκα κάπως, επειδή υπήρχαν καλές προϋποθέσεις για ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στη Γαλλία, αλλά επικράτησε η νοσταλγία για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, όπου με περίμεναν οι συγγενείς, οι φίλοι και ένας πιο ανθρώπινος τρόπος ζωής.

Η φιλοσοφία είναι μία διαρκής αναζήτηση;

Η ίδια η ζωή είναι διαρκής αναζήτηση. Η φιλοσοφία δίνει νόημα στον βίο μας, μας βοηθά να ζούμε καλύτερα. Μοιάζει με την τέχνη ή με τη θεολογία. Θέτει τα μεγάλα ερωτήματα που δεν μπορεί να καλύψει πλήρως η επιστήμη, προσφέροντας απαντήσεις, έστω προσωρινές και υπό αίρεση.

Ποια στιγμή στην ακαδημαϊκή σας πορεία ξεχωρίζετε;

Την τιμητική βράβευση από τη Γαλλική Δημοκρατία ως «Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα», για την προσφορά μου στην επιστήμη και τα γράμματα.

Τί συμβουλή δίνετε στους φοιτητές σας;

Να ερευνούν απροκάλυπτα, να αμφισβητούν τα αυτονόητα, να σκέφτονται ελεύθερα, να αγαπούν τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Πόσο σας επηρέασε το δυστύχημα των Τεμπών;

Αρρώστησα, είναι ένα συλλογικό τραύμα για την ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες που θα αποδοθούν. Χάσαμε άδικα πολλούς φοιτητές και φοιτήτριές μας. Όλη μου η σκέψη και η αγάπη στρέφεται στις οικογένειες που θρηνούν και πενθούν.

Πώς πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφιος βουλευτής;

Βρίσκομαι σε μια ώριμη φάση της επαγγελματικής και κοινωνικής μου ζωής, ώστε θεώρησα πως μπορώ και θέλω να προσφέρω στα κοινά από μια θέση ευθύνης.

Ο κόσμος πιστεύει τους πολιτικούς;

Και ναι, και όχι. Ο κόσμος ξέρει ότι οι πολιτικοί συχνά λένε ψέματα. Αλλά ο κόσμος ξέρει επίσης ότι η πολιτική είναι ο μόνος τρόπος για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο. Οπότε, αγωνιζόμαστε και ελπίζουμε σε μια πολιτική της αλήθειας.

Από τί έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη;

Από καθαριότητα, περισσότερο πράσινο, λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, ποιοτικές δημόσιες συγκοινωνίες, ελεύθερους χώρους και πάρκα για τα παιδιά. Από οικονομική ανάπτυξη, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους νέους, ώστε να μη φεύγουν στην Αθήνα ή στο εξωτερικό.

Εάν υπήρχε μαγικό ραβδί τί θα αλλάζατε;

Θα μετακινούσα τη ΔΕΘ στα δυτικά της πόλης, για να υπάρξει ανάπτυξη στις εκεί υποβαθμισμένες περιοχές, και θα έφτιαχνα ένα μεγάλο δημόσιο πάρκο από την παραλία μέχρι το Σέιχ-Σου, περιλαμβάνοντας τη ΔΕΘ, το Γ’ Σώμα Στρατού και το ΑΠΘ.

Πώς νιώθει ένας μπαμπάς με τέσσερεις κόρες;

Ευτυχισμένος. Επιθυμεί και εύχεται να είναι γερές και χαρούμενες, να χαράζουν τον δικό τους δρόμο, παίρνοντας τη ζωή τους στα χέρια τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.