, Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

search icon search icon

Συμμετοχή… η μεγάλη πρόκληση για την Κεντροαριστερά

της Χαράς Κεφαλίδου*
Μια ψήφος με ιδιαίτερο πολιτικό φορτίο θα είναι αυτή της ερχόμενης Κυριακής.
Μια ψήφος-ορόσημο για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς. Τη συσπείρωση επιτέλους ενός χώρου που εδώ και καιρό πορεύεται κατακερματισμένος, αφήνοντας έδαφος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εφαρμόζει μέτρα – λαιμητόμους. Άλλωστε η Κυβέρνηση με την πολιτική της επιχειρεί να καλλιεργήσει αισθήματα μοιρολατρίας, μετατρέποντας την άθλια πολιτική της φτωχοποίησης του κόσμου σε πεδίο ρουσφετολογικών υποσχέσεων και επιδομάτων. Τίποτε καλό δεν προμηνύεται από τη διαιώνιση της μιζέριας, ούτε για την προσωπική ζωή του καθενός μας, αλλά ούτε και για την κοινωνία.
Απέναντι σε αυτήν τη λαίλαπα, με τη ΝΔ να παρακολουθεί αμήχανη, αδυνατώντας να αρθρώσει ουσιαστική εναλλακτική πολιτική πρόταση, η επανασύσταση του Κέντρου είναι αδήριτη ανάγκη. Δεν είναι απλώς μια επιχείρηση «συγκόλλησης» της παράταξης. Δεν είναι μια εφεύρεση της στιγμής. Ο τόπος χρειάζεται μια δυναμική, σύγχρονη, αναγεννημένη Κεντροαριστερά. Πρωταγωνιστή, όχι κομπάρσο, όχι συμπλήρωμα του πολιτικού δίπολου που διαμορφώνεται.
Η αποχή, η αδιαφορία των πολιτών είναι η χειρότερη επιλογή σε αυτήν την κρίσιμη πολιτική συγκυρία. Η διαδικασία της Κυριακής δεν αφορά μόνον όσους αισθάνονται ότι συνδέονται με το χώρο. Αφορά όλους τους πολίτες.
Επιπλέον, η συμμετοχή θα είναι ένα στοίχημα για την αποδοχή ή όχι των ανοιχτών, δημοκρατικών διαδικασιών που με τόλμη ξεκινήσαμε. Η κάλπη είναι αυτή που θα δώσει το απαιτούμενο κύρος στη νέα ηγεσία. Η εκλογή δεν θα λειτουργήσει μόνο ως σημείο αναφοράς της ενότητας της παράταξης. Θα δώσει στο νέο ηγέτη τη δύναμη να ορθώσει ανάστημα απέναντι στο συνονθύλευμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που μας κυβερνά.
Για αυτό η εξίσωση είναι απλή: όσοι περισσότεροι προσέλθουν στην κάλπη, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η δέσμευση για αλλαγές την επόμενη μέρα.
Η ψήφος της Κυριακής είναι πολυτιμότερη όσο ποτέ άλλοτε. Θα καθορίσει το πλαίσιο για το μέλλον της παράταξης, αλλά κυρίως για το μέλλον της χώρας. Και αυτό είναι που προέχει. Μια δύναμη πολιτικά ενωμένη, χωρίς διαφορές και προσωπικές φιλοδοξίες, με πειστική, ρεαλιστική, πολιτική πρόταση, μεταρρυθμιστικό σχέδιο, απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις του ‘χτες’. Μια Κεντροαριστερά, που θα αφουγκράζεται τις αγωνίες της Ελλάδας του σήμερα.
Ας μην χαθεί αυτή η ευκαιρία! Στα σημερινά δεδομένα οι εξελίξεις για εμάς χωρίς εμάς είναι αδιανόητες. Αυτή είναι η πρόκληση της Κυριακής. Θα την απεμπολήσουμε;
 
 *Η κ.  Κεφαλίδου είναι βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.